Cu cinci vecini, România este una dintre cele mai stabile, cel puțin din punct de vedere ale pericolelor de război. La nord de țara noastră, în Ucraina, este cea mai periculoasă zonă din jurul României, fiind în conflict cu Rusia.
La rândul său, Republica Moldova, „țara-soră” a României, a avut nevoie de trei luni de negocieri și instabilitate politică pentru a ajunge, zilele trecute, la un guvern „de compromis”. Incapacitatea de a forma rapid un guvern proeuropean a produs frustrări la București, dar și la Bruxelles, existând temeri că progresele înregistrate recent de frații de peste Prut – cu ajutorul României – pentru integrarea europeană se vor dovedi reversibile.
Bulgaria este, de foarte multe ori, preferată ca destinație turistică atât vara, atenția fiind centrată pe Nisipurile de Aur, în timp ce pârtiile de ski de la Bansko sunt preferate pe timp de iarnă. Totuși, nu trebuie uitate protestele violente de care a avut parte recent această țară.
În ce privește Ungaria, autoritățile din România au adus în discuție presiunile făcute de la Budapesta pentru autonomia Ținutul Secuiesc. De asemenea, recenta apropiere a guvernului lui Viktor Orban de Rusia, privită în contextul demersurilor de izolare a Moscovei de către europeni în contextul războiului din Ucraina, sunt un motiv de îngrijorare atât la București, cât și în alte cancelarii de pe continent.