Prima pagină » Știri » Mânăstirea Samurcășești vrea să ridice un bloc în centrul Capitalei. Ce reacție a avut Primăria Capitalei

Mânăstirea Samurcășești vrea să ridice un bloc în centrul Capitalei. Ce reacție a avut Primăria Capitalei

Mânăstirea Samurcășești vrea să ridice un bloc în centrul Capitalei. Ce reacție a avut Primăria Capitalei
Mânăstirea Samurcășești a acționat în instanță Consiliul General al Municipiului București, pentru că municipalitatea refuză să îi permită construirea unui bloc de cinci etaje pe un spațiu verde de 1.390 mp de pe bulevardul Regina Maria din Capitală. Terenul este al bisericii, iar pentru edificarea blocului de cinci etaje ce ar urma să adăpostească birouri și spații comerciale, clericii s-au asociat cu un dezvoltator imobiliar.

Mânăstirea Sămurcășești a solicitat, în urmă cu cinci ani, Primăriei Capitalei să îi aprobe un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) care să îi permită să construiască în asociere cu un investitor privat un bloc cu două subsoluri, parter, mezanin, și cinci etaje pe terenul pe care îl deține pe bd. Regina Maria nr. 13, lângă biserica Samurcășești. În documentațiile de urbanism, terenul figurează ca spațiu verde, scrie hotnews.ro.

Primăria Capitalei a eliberat avizul de urbanism pentru această construcție pe 4 martie 2009, ca și Agenția Regională pentru Protecția Mediului care a spus că proiectul nu necesită evaluare de mediu, urmând să fie supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu, pe motiv că „PUZ-ul analizat nu are efecte semnificative asupra mediului”.

Ministerul Dezvoltării nu a emis însă aviz favorabil pentru această construcție, deoarece terenul figurează „ca spațiu verde”. În aceste condiții, Mânăstirea Samurcășești a dat în judecată CGMB în 2012 și reprezentanții bisericii consideră că încadrarea terenului lor în categoria spațiu verde amenajat este abuzivă.

„Considerăm că încadrarea terenului proprietatea noastră în categoria spațiu verde amenajat este lipsită de temei legal și reprezintă o încălcare flagrantă a exercitării atributelor decurgând din dreptul de proprietate, drept protejat și garantat de Constituția României. Este inadmisibil a se încadra în categoria „spațiu verde amenajat” un imobil compus din teren, pe care se aflau în momentul aprobării PUZ-ului două construcții, iar în zona cuprinsă în spațiul verde amenajat se aflau și se află o benzinărie, un dispensar, trotuare și chiar o arteră de circulație„, relevă cererea de trimitere în judecată întocmită de Mânăstirea Samurcășești.

Dincolo de permisiunea de a ridica blocul respectiv, biserica solicită plata de daune în cuantum de 100 lei pe zi de întârziere, la avizarea favorabilă a PUZ-ului. În 2013, Mânăstirea Samurcășești a pierdut procesul și decizia a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel București. În același an, firma Les Alpes Investment, cu care a fost asociată inițial Mânăstirea, a vândut drepturile litigioase pentru acest caz lui Octavian-Mihnea Grecu pentru suma de 30.000 de euro.

În 2014, Asociația Ecocivica a cerut să intervină în acest caz din partea Primăriei, dorind să salveze spațiul verde, iar cererea a fost admisă de instanță. Dan Trifu, vicepreședintele Ecocivica, a declarat pentru sursa citată că spațiul verde trebuie păstrat așa cum este, iar cererile Mânăstirii Samurcășești nu sunt justificate. 

Autor
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și