Între 1998 și 2012, specialiștii și medicii au înregistrat 101 tentative nereușite de a dezvolta un medicament pentru Alzheimer. De asemenea, doar trei medicamente au primit aprobare pentru a fi folosite la tratamentul cumplitei boli, scrie independent.co.uk.
Un raport realizat de Wish (Demenia Forum of the World Innovation Summit for Health) a avertizat că eșecurile au determinat un scepticism în privința finanțării. Cele mai mari companii farmaceutice au redus la jumătate numărul programelor pentru cercetarea bolilor sistemului nervos central, în categoria cărora este inclusă și demența, între anii 2009 și 2014.
În 2050, numărul locuitorilor planetei cu demență se va majora la 135 milioane și costul tratamentelor va depăși un trilion de dolari numai la nivelul SUA. Giganții farmaceutici precum Pfizer și Eli Lilly au eșuat în ultimii ani, în vederea dezvoltării unor medicamente pentru Alzheimer și au pierdut sute de milioane de dolari. În ultimii 12 ani, la nivelul Marii Britanii, nu a mai fost licențiat niciun tratament contra bolii.
Dr. Matthew Norton, șeful organizației Alzheimer”s Research UK, a declarat că s-a instalat o anumită percepție publică, potrivit căreia „Big Pharma” se teme că bolile precum Alzheimer nu pot fi învinse. La rândul său, dr. James Pickett, din cadrul Alzheimer”s Society, a spus: „Neavând la îndemână un leac, ci doar tratamente limitate și o prevalență de un milion de cazuri în zece ani, este nevoie de o schimbare majoră în privința finanțării”.
O asemenea inițiativă, Neurodegeneration Medicines Acceleration Programme (Neuro-MAP), va permite organizațiilor caritabile să reia unele din proiectele la care companiile pharma au renunțat. Potrivit statisticilor, în Marea Britanie trăiesc 850.000 de persoane care suferă de demență.