Prima pagină » Mini » FILME OSCAR 2015. „Birdman” este cel mai bun film. Eddie Redmayne și Julianne Moore, cei mai buni actori. LISTA CÂȘTIGĂTORILOR

FILME OSCAR 2015. „Birdman” este cel mai bun film. Eddie Redmayne și Julianne Moore, cei mai buni actori. LISTA CÂȘTIGĂTORILOR

FILME OSCAR 2015. "Birdman" este "Cel mai bun film", iar Alejandro Gonzalez Inarritu, "Cel mai bun regizor".

FILME OSCAR 2015. „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)” a fost desemnat CEL MAI BUN FILM, iar Alejandro Gonzalez Inarritu și-a adjudecat trofeul pentru CEL MAI BUN REGIZOR la gala Premiilor OSCAR 2015. Producția a mai fost laureată și la categoriile „Cea mai bună imagine” și „Cel mai bun scenariu original”.

Oscarul pentru CEL MAI BUN ACTOR în rol principal la OSCAR 2015 a fost câștigat de Eddie Redmayne, pentru rolul din „The Theory of Everything”, în vreme ce Julianne Moore a fost răsplătită la categoria CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ în rol principal, grație prestației sale din „Still Alice”.

Gala OSCAR 2015 i-a adus patru statuete și peliculei „The Grand Budapest Hotel”, în regia lui Wes Anderson.

Cea de-a 87-a ediție a decernării Premiilor OSCAR a avut loc în noaptea de duminică spre luni, la Los Angeles. Evenimentul, prezentat în premieră de Neil Patrick Harris, a fost transmis în format LIVE TEXT de gândul.

Gândul a transmis LIVE TEXT gala de decernare a Premiilor OSCAR 2015

FILME OSCAR 2015. UPDATE 07:05 „BIRDMAN” își adjudecă trofeul pentru „Cel mai bun film” la Premiile OSCAR 2015. Filmul lui Alejandro Gonzalez Inarritu a ieșit învingător din „lupta” în care intrase alături de „American Sniper”, de Clint Eastwood, „Boyhood”, de Richard Linklater, „The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, „The Imitation Game”, de Morten Tyldum, „Selma”, de Ava DuVernay, „The Theory of Everything”, de James Marsh, și „Whiplash”, de Damien Chazelle.

UPDATE 06.56 Câștigătoarea trofeului pentru „Cea mai bună actriță în rol principal” este Julianne Moore. Artista a fost recompensată pentru prestația din filmul „Still Alice”. Matthew McConaughey a fost cel care a anunțat numele laureatei din acest an.

La aceeași categoria mai fuseseră nominalizate Marion Cotillard („Deux jours, une nuit”), Felicity Jones („The Theory of Everything”), Rosamund Pike („Gone Girl”) și Reese Witherspoon („Wild”).

FILME OSCAR 2015. UPDATE 06.50 Eddie Redmayne a câștigat Oscarul pentru „Cel mai bun actor în rol principal”, pentru prestația din „The Theory of Everything”. Premiul i-a fost înmânat de actrița Cate Blachett.

În cursa pentru același trofeu intraseră și Steve Carell ( „Foxcatcher”), Bradley Cooper („American Sniper”), Benedict Cumberbatch („The Imitation Game”) și Michael Keaton ( „Birdman”).

UPDATE 06.43 Alejandro G. Iñárritu este câștigător la categoria „Cel mai bun regizor”, grație filmului „Birdman”. Cineastul a concurat la această categorie cu Richard Linklater („Boyhood”), Bennett Miller („Foxcatcher”), Wes Anderson („The Grand Budapest Hotel”) și Morten Tyldum („The Imitation Game”).

UPDATE 06.38 Oscarul pentru „Cel mai bun scenariu adaptat” este câștigat de filmul „The Imitation Game”, nominalizat în categoria aceasta alături de „American Sniper” (Jason Hall), „Inherent Vice” (Paul Thomas Anderson), „The Theory of Everything” (Anthony McCarten) și „Whiplash” (Damien Chazelle).

UPDATE 06.32 „Birdman (Alejandro G. Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr. & Armando Bo)este laureatul categoriei „Cel mai bun scenariu original” la Premiile OSCAR 2015.

Pe lista nominalizaților se mai aflau „Boyhood” (Richard Linklater), „Foxcatcher” (E. Max Frye și Dan Futterman), „The Grand Budapest Hotel” (Wes Anderson & Hugo Guinness) și „Nightcrawler” (Dan Gilroy).

UPDATE 06.23 Premiul pentru „Cea mai bună coloană sonoră” este câștigat de „The Grand Budapest Hotel” (Alexandre Desplat). În aceeași categorie mai fuseseră selectate „The Imitation Game”, „Interstellar”, „Mr. Turner” și „The „Theory of Everything”.

Trofeul este înmânat de Julie Andrews și este al patrulea pe care filmul regizat de Wes Anderson îl câștigă la această gală.

FILME OSCAR 2015. UPDATE 06. 15 Lady Gaga urcă pe scenă pentru a susține un moment artistic special, interpretând o piesă din celebra producție „Sunetul muzicii”.

FOTO: Twitter//NY Post

UPDATE 06:00 După doar câteva minute de la momentul artistic ce a avut în centru piesa „Glory”, aceasta a fost desemnată câștigătoarea trofeului Oscar pentru „Cel mai bun cântec original”. Statueta a fost înmânată de Idina Menzel și John Travolta.

Pe lista scurtă la această categorie se mai aflau „Everything Is Awesome” din „The Lego Movie”, „Grateful” din „Beyond the Lights”, „I’m Not Gonna Miss You” din „Glen Campbell…I’ll Be Me” și „Lost Stars” din „Begin Again”.

UPDATE 05:56 John Legend și Common interpretează piesa „Glory”, de pe coloana sonoră a filmului „Selma”. Melodia se află și în competiția pentru titlul de „Cel mai bun cântec” la Premiile OSCAR 2015.

UPDATE 05:54 „Cel mai bun lungmetraj documentar” este desemnat anul acesta „Citizen Four”. Producția fusese nominalizată la Premiile OSCAR 2015 alături de „Finding Vivian Maier”, „Last Days in Vietnam”, „The Salt of the Earth” și „Virunga”.

Realizat de regizoarea Laura Poitras, „Citizen Four” face un portret al fostului analist al Agenției Naționale pentru Securitate (NSA) Edward Snowden, care a publicat zeci de mii de documente secrete. Producția prezintă zilele tensionate pe care Snowden le-a trăit într-un hotel din Hong Kong, întâlnirile cu jurnaliștii care au publicat detalii despre NSA și despre spionajul electronic efectuat de Statele Unite, căruia i-ar fi căzut victime și lideri ai lumii, precum președintele Braziliei Dilma Rousseff și cancelarul german Angela Merkel. Laura Poitras a câștigat anul trecut premiul Pulitzer pentru rolul avut în publicarea documentelor furnizate de Snowden.

FILME OSCAR 2015. UPDATE 05.46 Premiul Oscar pentru „Cel mai bun montaj” merge la „Whiplash”, intrat în cursă la această categorie alături de „American Sniper”, „Boyhood”, „The Grand Budapest Hotel” și „The Imitation Game”.

UPDATE 05.40 Jennifer Hudson susține un moment muzical pe scena de la Dolby Theatre din Los Angeles. Suspansul crește pe măsură ce anunțul câștigătorilor la cele mai importante categorii de la OSCAR 2015 se apropie.

UPDATE 05.26 „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)” câștigă Oscarul pentru „Cea mai bună imagine”. În cursa pentru acest trofeu mai intraseră „The Grand Budapest Hotel”, „Ida”, „Mr. Turner” și „Unbroken”.

UPDATE 05.20 „The Grand Budapest Hotel” primește un nou trofeu, de data aceasta pentru „Cele mai bune decoruri”. Acesta este al treilea Oscar pe care producția și-la adjudecă în această noapte.

FILME OSCAR 2015. UPDATE 05.14 Oscarul pentru „Cel mai bun lungmetraj de animație” îi revine producției „Big Hero 6”. Pe lista scurtă se mai aflau „The Boxtrolls”, „How to Train Your Dragon 2”, „Song of the Sea” și „The Tale of the Princess Kaguya”.

UPDATE 05.11 „Feast” este „Cel mai bun scurtmetraj de animație”. Nominalizate au mai fost și „Captain America: The Winter Soldier”, „Dawn of the Planet of the Apes”, „Guardians of the Galaxy”, „X-Men: Days of Future Past”.

UPDATE 05.08 „Interstellar” este recompensat cu Oscarul pentru „Cele mai bune efecte vizuale”.

UPDATE 05.03 Rita Ora interpretează piesa „Grateful”, din „Beyond the Lights”.

FILME OSCAR 2015. UPDATE 04.56 Patricia Arquette câștigă Oscarul pentru „Cea mai bună actriță în rol secundar” pentru interpretarea sa din filmul „Boyhood”. Trofeul i-a fost înmânat de Jared Leto.

La aceeași categorie mai fuseseră nominalizate Laura Dern („Wild”), Keira Knightley („The Imitation Game”), Emma Stone („Birdman”) și Meryl Streep („Into the Woods”).

UPDATE 04.50 Primul trofeu pentru „American Sniper” în această seară este obținut la categoria „Cel mai bun montaj de sunet”.

UPDATE 04.47 „Whiplash” câștigă o a doua statuetă în seara Premiilor OSCAR 2015, pentru „Cel mai bun mixaj de sunet”. Pe lista scurtă se mai aflau „American Sniper”, „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”, „Interstellar” și „Unbroken”.

UPDATE 04.45 Neil Patrick Harris urcă pe scenă purtând doar lenjerie intimă. Gestul său amintește de o secvență din filmul „Birdman”, în care Michael Keaton aleargă în Times Square la fel de sumar îmbrăcat.

UPDATE 04.42 Un nou moment artistic la OSCAR 2015: Tim Graw interpretază piesa „I’m Not Gonna Miss You” din filmul „Glen Campbell…I’ll Be Me”.

FILME OSCAR 2015. UPDATE 04.30 „Crisis Hotline: Veterans Press 1” este câștigător la categoria „Cel mai bun scurtmetraj documentar” la OSCAR 2015. Producția intrase în competiție alături de „Joanna”, „Our Curse”, „The Reaper (La Parka)” și „White Earth”.

UPDATE 04.26 „The Phone Call” este laureat al categoriei „Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune” la Premiile OSCAR 2015.

UPDATE 04.20 Pe scenă au urcat Sara și Tegan, care interpretează piesa „Everything Is Awesome” din „The Lego Movie”, nominalizată la categoria „Cel ai bun cântec” la OSCAR 2015.

UPDATE 04.11 Trofeul pentru „Cel mai bun film străin” îi este acordat anul acesta peliculei „Ida” (Polonia). Regizorul Pawel Pawlikowski a urcat pe scenă pentru a-i fi înmânată statueta.

„Viața e plină de surprize”, a spus cineastul polonez, vizibil emoționat.

FOTO: Twitter//Dave&Deb Travel

La aceeași categoria mai fuseseră nominalizate producțiile  „Leviathan”, de Andrey Zvyagintsev (Rusia), „Tangerines”, de Zaza Urushadze (Estonia), „Timbuktu”, de Abderrahmane Sissako (Mauritania) și „Wild Tales”, de Damián Szifrón (Argentina).

UPDATE 04.05 A doua statuetă obținută de „The Grand Budapeste Hotel” (Frances Cannon) în această seară: premiul pentru „Cel mai bun machiaj/cea mai bună coafură”.

FILME OSCAR 2015. UPDATE 03.58 „The Grand Budapest Hotel” (Milena Canonero) câștigă Oscarul pentru „Cele mai bune costume”. Trofeul este înmânat de Liam Neeson.

UPDATE 03.47 Adam Levine a urcat pe scenă pentru un moment artistic. Cântărețul interpretează piesa „Lost Stars”, din filmul „Begin Again”. Aceasta a fost nominalizată la OSCAR 2015 la categoria „Cel mai bun cântec”, alături de „Everything Is Awesome” din „The Lego Movie”, „Glory” din „Selma”, „Grateful” din „Beyond the Lights” și „I’m Not Gonna Miss You” din „Glen Campbell…I’ll Be Me”.

UPDATE 03.40 J.K. Simmons este primul laureat al acestei seri. Actorul a câștigat premiul pentru „Cel mai bun actor în rol secundar”, pentru prestația din filmul „Whiplash”. Statueta îi este înmânată de Lupita Nyong’o.

Simmons i-a dedicat premiul soției sale, dar a ținut și un discurs emoționant în care i-a îndemnat pe cei aflați în sală sau în fața micilor ecrane să își amintească tot timpul de părinții lor:

„Mulțumesc Academiei, mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă realizarea filmului Whiplash. Îi sunt recunoscător în fiecare zi celei mai remarcabile persoane din viața mea, soția mea, frumoasa Michelle”, a spus el. „Sunați-vă mama, sunați-vă tatăl! Dacă sunt suficient de norocoși să-i aveți încă în viață, sunați-i! (…) Spuneți-le că le mulțumiți și că îi iubiți!”, a adăugat actorul.

Pe lista scurtă se mai aflau Robert Duvall („The Judge”), Ethan Hawke („Boyhood”), Edward Norton („Birdman”) și Mark Ruffalo („Foxcatcher”).

FILME OSCAR 2015. UPDATE 03.30 Actorul Neil Patrick Harris, gazda Premiilor OSCAR 2015 a intrat pe scenă, susținând în deschiderea evenimentului un moment muzical. Ulterior, discursul său e debutat cu o glumă: „În seara aceasta vom onora cei mai buni și mai albi („whitest”, n. red)… adică, cei mai străluciți („brightest”, n. red) artiști”.

„Felicitări celor opt filme nominalizate. Împreună au adunat peste 600 de milioane de dolari. American Sniper a făcut singur peste 300 de milioane”, a mai spus el, pe un ton la fel de ironic.

FOTO: Instagram//The Academy

FILME OSCAR 2015. UPDATE 03.25 Actrița Dakota Johnson a venit la OSCAR 2015 însoțită de mama ei. Tânăra artistă în vârstă de 25 de ani a intrat în atenția publicului recent, după ce a jucat rolul Anastasiei Steele în ecranizarea romanului erotic „Fifty Shades of Grey”.

Producția cinematografică a debutat pe primul loc în box office-ul românesc de weekend, cu încasări de 2.769.610,24 de lei și 145.702 spectatori.

FOTO: Twitter//Cindy Hively

UPDATE 03.15 Cântăreața Lady Gaga este și ea prezentă la gala de decernare a Premiilor OSCAR 2015.

FOTO: Instagram//The Academy

FILME OSCAR 2015. UPDATE 03.09 Regizorul Clint Eastwood și actorul Bradley Cooper au sosit pe covorul roșu. Cei doi au făcut echipă anul acesta la realizarea filmului „American Sniper”, peliculă care a stârnit numeroase controverse în rândul cineaștilor. Nu puțini au fost cei care au catalogat producția ca fiind „propagandistă”.

Cu toate acestea, „American Sniper” a intrat în cursa de la OSCAR 2015 pentru titlul de „Cel mai bun film”, alături de „Birdman”, de Alejandro Gonzalez Inarritu, „Boyhood”, de Richard Linklater, „The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, „The Imitation Game”, de Morten Tyldum, „Selma”, de Ava DuVernay, „The Theory of Everything”, de James Marsh, și „Whiplash”, de Damien Chazelle.

De asemenea, Cooper este nominalizat la categoria „Cel mai bun actor în rol principal”. Anul trecut, trofeul a fost adjudecat de Matthew McConaughey, pentru rolul din „Dallas Buyers Club”.

FOTO: Instagram//The Academy

UPDATE 03.00 În Los Angeles continuă să plouă. „Ne face să ne simțim foarte inconfortabil”, a declarat actrița Felicity Jones în momentul sosirii sale la Dolby Theatre. Vedeta ar putea câștiga în această seară premiul pentru „Cea mai bună actriță în rol principal”, grație prestației sale din filmul „The Theory of Everything”.

FOTO: Instagram//The Academy

FILME OSCAR 2015. UPDATE 02.50 Eddie Redmayne a fost îmbrățișat pe covorul roșu de actrița Cate Blanchet. Ulterior, artistul a mărturisit că este extrem de emoționat. „Sunt cu adevărat terifiat, dar este minunat, este un mare privilegiu pentru mine.

Redmayne se află pe lista scurtă la categoria „Cel mai bun actor în rol principal”, grație rolului din filmul „The Theory of Everything”. Alături de el, Steve Carell ( „Foxcatcher”), Bradley Cooper („American Sniper”) și Benedict Cumberbatch („The Imitation Game”), Michael Keaton ( „Birdman”) concurează pentru mult râvnita statuetă.

FOTO: Instagram//The Academy

UPDATE 02.40 Actorul Michael Keaton a declarat jurnaliștilor care l-au întâmpinat la Los Angeles că orice premiul pe care îl câștigă este important pentru el. „Nu sunt unul dintre tipii aceia care spun este o prostie, o să le pun deoparte, trofeele nu înseamnă nimic pentru mine. Eu le pun exact acolo unde le e locul, pentru a mă putea uita la ele din când în când”. La OSCAR 2015, artistul în vârstă de 63 de ani este nominalizat la categoria „Cel mai bun actor în rol principal” pentru prestația din filmul „Birdman”.

FILME OSCAR 2015. UPDATE 02.25 Lupita Nyong’o, care anul trecut a fost premiată la categoria „Cea mai bună actriță în rol secundar”, a pășit pe covorul roșu într-o rochie impresionantă. La Premiile OSCAR 2015 pentru același titlu se luptă de data aceasta Patricia Arquette („Boyhood”), Laura Dern („Wild”), Keira Knightley („The Imitation Game”), Emma Stone („Birdman”) și Meryl Streep („Into the Woods”).

FOTO: Instagram//The Academy

UPDATE 02.15 Reprezentanții PricewaterhouseCoopers au sosit la Dolby Theatre, aducând cu ei renumitele serviete în care sunt păstrate plicurile cu numele câștigătorilor din acest an de la Premiile OSCAR 2015.

FOTO: Instagram//The Academy

UPDATE 02.00 Ethan Hawke a ajuns pe covorul roșu, însoțit de soția lui. Artistul este nominalizat anul acesta la categoria „Cel mai bun actor în rol secundar”, pentru rolul din filmul „Boyhood”.

UPDATE 01:45 Vedetele au început să sosească la Dolby Theatre, acolo unde în această noapte se desfășoară cea de-a 87-a ediție a galei Premiilor OSCAR 2015. Gazda evenimentului este anul acesta actorul Neil Patrick Harris.

FILME OSCAR 2015. UPDATE 01:15 Ca și anul trecut, în seara galei Premiilor OSCAR 2015 la Los Angeles plouă.

FOTO: Instagram//Nick Allen

„Există o problemă pe covorul roșu”, a scris jurnalistul Nick Allen pe Twitter. Plouă foarte tare iar apa se adună pe prelatele care ar trebui să țină adăpost. Mai mulți bărbați îmbrăcați la costum, dintre organizatori, au fost venit cu mai multe bețe lungi. Încearcă să împingă burțile de apă formate, înainte ca totul să explodeze pe rochile scumpe ale invitatelor”


FILME OSCAR 2015. Tensiunea crește la Hollywood, pe măsură ce gala de decernare a Premiilor OSCAR 2015 se apropie. Evenimentul ce va desemna cel mai bun film al anului, a dat naștere unui val de opinii contradictorii în rândul cineaștilor, din princina titlurilor selectate în competiția pentru mult râvnitul trofeu.

„American Sniper”, de Clint Eastwood, „Birdman”, de Alejandro Gonzalez Inarritu, „Boyhood”, de Richard Linklater, „The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, „The Imitation Game”, de Morten Tyldum, „Selma”, de Ava DuVernay, „The Theory of Everything”, de James Marsh, și „Whiplash”, de Damien Chazelle, sunt producțiile nominalizate anul acesta la Premiile OSCAR 2015, la categoria „Cel mai bun film”.

Nu toate ar fi meritat să ajungă pe lista scurtă la OSCAR 2015, crede editorialistul gândul și filmologul Cristian Tudor Popescu.

Un exemplu în acest sens este „American Sniper”, apreciază Cristian Tudor Popescu: „Este un film național ceaușist, făcut după toate regulile propagandei”, a explicat el. „E un film de propagandă, pentru că americanii sunt toți niște îngeri ai binelui, care sunt puși acolo, chitiți în Irak să facă bine tuturor, iar de cealaltă parte sunt cu toții niște tăietori de capete, de mâini, care umblă să arunce tot timpul în aer pe cineva. Nu există nuanțe – regulă de bază în cinematografia de propagandă -, viziunea e alb/negru, bad guys/good guys și de aici trebuie să rezulte măreția Americii în Irak. (…) Cum poți să consideri valoros un astfel de film? Ce aduce el din punct de vedere cinematografic, artistic, social, uman?”, a atras atenția filmologul.

FILME OSCAR 2015. Există un „criteriu sl realității”

Pe de altă parte, alte pelicule nominalizate la OSCAR 2015 mizează strict pe „criteriu al realității„, apreciază Cristian Tudor Popescu.

„Multe din filmele aflate în selecția Best Picture la OSCAR 2015 au o etichetă, și anume based on a true story (bazat pe o poveste reală, n. red). de pildă, American Sniper, The Theory of Everything, The Imitation Game, Selma. Există, se pare, o idee fixă în momentul de față la Hollywood că, dacă e bazat pe fapte reale, atunci filmul e bun”, a explicat Cristian Tudor Popescu. „E un transfer al criteriului realității asupra axiologiei, asupra valorii. Ceea ce este o prostie imensă! Nu există niciun fel de criteriu de raportare la realitate care să facă valabil artistic un film din start”, a adăugat el.

O dovadă în acest sens este producția „Birdman”, regizată de Alejandro Gonzalez Inarritu. Intrat în competiție la OSCAR 2015, filmul, deși „are foarte puțină tangență cu realitatea”, are un altfel de atu în fața celorlalte.

„Birdman are foarte puțină tangență cu realitatea, ba chiar în anumite momente se duce în bandă desenată, în pulp fiction, în efecte spectaculoase, dar acesta un film despre ceva. Este un film care are un miez puternic, un lucru care trebuia spus, care se cerea spus în acest film, un lucru esențial, fundamental: este vorba acolo despre condiția actorului, de condiția filmului în societatea contemporană. Niște teme puternice, grave, care sunt tratate extraordinar, nu cu mijloacele realismului, nu based on a true story. Este un film minunat! Este unul dintre cele mai bune filme pe care le-am văzut în ultimii ani!”, a mărturisit Cristian Tudor Popescu.

La fel de justificată în cursa pentru trofeul OSCAR 2015 este și prezența celui mai recent film al lui Wes Anderson, „The Grand Budapest Hotel”, mai crede filmologul.

„Este un joc liber al imaginației, cu toate că perioada respectivă e localizabilă istoric – Primul Război Mondial, în zona Europei Centrale. Dar regizorul nu e interesat niciun moment de based on a true story, de eticheta aceasta care pare că vinde acum la Hollywood. Își lasă mintea lui de artist să zboare, îl intersează doar imaginile să fie tușante, să aibă umor – umor de toate nuanțele. Este baroc filmul, este fantasmagoric în anumite momente, este rocambolesc”, îl descrie editorialistul gândul.

FILME OSCAR 2015. De aceeași părere este și criticul de film Irina Margareta Nistor. În opinia sa, producția ar merita să iasă învingătoare la OSCAR 2015 pentru că este „cea mai sofisticată, stranie, tandră și plină de umor și nostalgie totodata”, a declarat ea pentru gândul.

Pe de altă parte, „Boyhood”, filmul la care Richard Linklater a lucrat mai bine de un deceniu, este considerat mai degrabă „plictisitor” de Cristian Tudor Popescu.

„Are o singură calitate, între ghilimele: regizorul a avut răbdarea să-l filmeze în 12 ani. Adică, în loc să înlocuiască actorii sau să-i machieze pentru a arăta trecerea timpului, cum se face de decenii în cinema, Richard Linklater alege să îi filmeze pe actori vreme de 12 ani, din când în când, astfel încât ei să îmbătrânească odată cu acțiunea, odată cu filmul. Asta este toată poanta! Merită văzut doar dacă nu aveți ceva mai bun de făcut”, a fost sfatul lui Popescu pentru publicul larg.

FILME OSCAR 2015. „Selma” și „Whiplash”, niște producții „corecte”

Cât despre „Selma„, de Ava DuVernay, și „Whiplash„, de Damien Chazelle, Cristian Tudor Popescu spune că nu sunt decât niște producții „corecte”, nu niște „capodopere”, deși sunt nominalizate la OSCAR 2015.

Whiplash e un film cu tensiune, bun, ok… E în regulă, fără să fie vreo capodoperă”, consideră filmologul. „Selma e un film corect, e un film util din punct de vedere educativ. Există și așa ceva. Dar nu avea ce căuta la OSCAR 2015. (…) E un film bun, ca să-l vadă elevii, studenții, fără să se ridice la nivelul de artă cinematografică pe care l-a presupune selecția la OSCAR 2015„, conchide el.

Marele absent în competiția OSCAR 2015 este „Gone Girl„, producție cu un scenariu „briliant”, a remarcat Cristian Tudor Popescu.

„În mod jingnitor pentru arta cinematografică, lipsește din selecția pentru OSCAR 2015 filmul Gone Girl. (…) Îți taie respirația prin schimbările de perspectivă. La fiecare 25 de minute constanți că nu ai înțeles nimic, că totul se schimbă. Îți provoacă vertij intelectual. Gone Girl trebuia să fie neapărat în această selecție. E o nedreptate că nu este acolo!”, a arătat el.

„Subapreciat” este și filmul „Big Eyes”, crede criticul de film Irina Margareta Nistor. În opinia sa, pelicula ce poartă semnătura regizorală a lui Tim Burton ar fi trebuit să ajungă pe lista scurtă a nominalizărilor de la OSCAR 2015 pentru titlul de „Cel mai bun film”.

Cine merită statueta pentru „Cel mai bun regizor”? Alejandro González Iñárritu, susțin deopotrivă Cristian Tudor Popescu și Irina Margareta Nistor. Alături de el însă, nominalizați la această categorie la Premiile OSCAR 2015 mai sunt Richard Linklater – pentru „Boyhood”, Bennett Miller – pentru „Foxcatcher”, Wes Anderson – pentru „The Grand Budapest Hotel” și Morten Tyldum – pentru „The Imitation Game”.

Gala de decernare a Premiilor OSCAR 2015  va avea loc pe 22 februarie, la Los Angeles. Evenimentul va fi prezentat în premieră de actorul Neil Patrick Harris.

FILME OSCAR 2015. Lista completă a nominalizărilor

OSCAR 2015, Cel mai bun film: „American Sniper”, de Clint Eastwood, „Birdman”, de Alejandro Gonzalez Inarritu, „Boyhood”, de Richard Linklater, „The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, „The Imitation Game”, de Morten Tyldum, „Selma”, de Ava DuVernay, „The Theory of Everything”, de James Marsh, și „Whiplash”, de Damien Chazelle

Cel mai bun regizor: Alejandro Gonzalez Inarritu („Birdman”), Richard Linklater („Boyhood”), Bennett Miller („Foxcatcher”), Wes Anderson („The Grand Budapest Hotel”) și Morten Tyldum („The Imitation Game”)

Cel mai bun actor în rol principal: Steve Carell ( „Foxcatcher”), Bradley Cooper („American Sniper”), Benedict Cumberbatch („The Imitation Game”), Michael Keaton ( „Birdman”), Eddie Redmayne ( „The Theory of Everything”)

OSCAR 2015, Cea mai bună actriță în rol principal: Marion Cotillard („Deux jours, une nuit”), Felicity Jones („The Theory of Everything”), Julianne Moore („Still Alice”), Rosamund Pike ( „Gone Girl”), Reese Witherspoon („Wild”)

Cel mai bun actor în rol secundar: Robert Duvall („The Judge”), Ethan Hawke („Boyhood”), Edward Northon („Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance”), Mark Ruffalo („Foxcathcer”), J.K. Simmons („Whiplash”)

Cea mai bună actriță în rol secundar: Patricia Arquette („Boyhood”), Laura Dern („Wild”), Keira Knightley („The Imitation Game”), Emma Stone („Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance”), Meryl Streep („Into the Woods”)

OSCAR 2015, Cel mai bun film străin: „Ida” (Polonia), „Leviathan” (Rusia), „Tangerines” (Estonia), „Timbuktu”(Mauritania), „Wild Tales” (Argentina)

Cel mai bun lungmetraj de animație: „Big Hero 6”, „The Boxtrolls”, „How to Train Your Dragon 2”, „Song of the Sea”, „The Tale of the Princess Kaguya”

Cea mai bună regie artistică: „The Grand Budapest Hotel”, „The Imitation Game”, „Interstellar”, „Into the Woods”, „Mr. Turner”

Cel mai bun scenariu adaptat: „American Sniper” (Jason Hall), „The Imitation Game” (Graham Moore), „Inherent Vice” (Paul Thomas Anderson), „The Theory of Everything” (Anthony McCarten), „Whiplash” (Damien Chazelle)

OSCAR 2015, Cel mai bun scenariu original: „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)” (Alejandro G. Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr. & Armando Bo), „Boyhood” (Richard Linklater), „Foxcatcher” (E. Max Frye și Dan Futterman), „The Grand Budapest Hotel” (Wes Anderson & Hugo Guinness), „Nightcrawler” (Dan Gilroy)

Cea mai bună imagine: „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”, „The Grand Budapest Hotel”, „Ida”, „Mr. Turner”, „Unbroken”

Cel mai bun montaj: „American Sniper”, „Boyhood”, „The Grand Budapest Hotel”, „The Imitation Game”, „Whiplash”

Cea mai bună coloană sonoră: „The Grand Budapest Hotel” (Alexandre Desplat), „The Imitation Game” (Alexandre Desplat), „Interstellar” (Hans Zimmer), „Mr. Turner” (Gary Yershon), „The „Theory of Everything” (Jóhann Jóhannsson)

OSCAR 2015, Cel mai bun cântec: „Everything Is Awesome” din „The Lego Movie”, „Glory” din „Selma”, „Grateful” din „Beyond the Lights”, „I’m Not Gonna Miss You” din „Glen Campbell…I’ll Be Me”, „Lost Stars” din „Begin Again”

Cel mai bun montaj de sunet: „American Sniper”, „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”, „The Hobbit: The Battle of the Five Armies”, „Interstellar”, „Unbroken”

Cel mai bun mixaj de sunet: „American Sniper”, „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”, „Interstellar”, „Unbroken”, „Whiplash”

Cele mai bune efecte vizuale: „Captain America: The Winter Soldier”, „Dawn of the Planet of the Apes”, „Guardians of the Galaxy”, „Interstellar”, „X-Men: Days of Future Past”

OSCAR 2015, Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: „Foxcatcher”, „The Grand Budapest Hotel”, „Guardians of the Galaxy”

Cele mai bune costume: „The Grand Budapest Hotel”, „Inherent Vice”, „Into the Woods”, „Maleficent”, „Mr. Turner”

Cel mai bun scurtmetraj animat: „The Bigger Picture”, „The Dam Keeper”, „Feast”, „Me and My Moulton”, „A Single Life”

Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune: „Aya”, „Boogaloo and Graham”, „Butter Lamp (La Lampe Au Beurre De Yak)”, „Parvaneh”, „The Phone Call”

Cel mai bun lungmetraj documentar: „CitizenFour”, „Finding Vivian Maier”, „Last Days in Vietnam”, „The Salt of the Earth”, „Virunga”

OSCAR 2015, Cel mai bun scurtmetraj documentar: „Crisis Hotline: Veterans Press 1”, „Joanna”, „Our Curse”, „The Reaper (La Parka)”, „White Earth”

FILME OSCAR 2015. Ce apreciază internauții

„Lunetistul american”, de Clint Eastwood, ar câștiga premiul pentru cel mai bun film, iar „Birdman”, de Alejandro G. Iñárritu, ar fi învingător la categoria cel mai bun regizor, dacă premiile Oscar ar fi decernate ținând cont de rata de piraterie online, potrivit unui studiu citat de bbc.com.

Studiul sugerează că nominalizarea la una dintre cele patru importante categorii ale premiilor Oscar are un efect profund asupra numărului de descărcări ilegale de pe internet de filme independente și de artă.

„Selma”, „Wild”, „Lunetistul american/ American Sniper”, „Still Alice” și „Omul Pasăre sau Virtutea Nesperată a Ignoranței/ Birdman” au cunoscut cele mai mari salturi în ceea ce privește popularitatea, fiecare film fiind descărcat de peste 100.000 de ori.