Tribunalul Suceava a decis, sâmbătă seară, cercetarea sub control judiciar a prefectului de Suceava, Florin Sinescu, și a primarului comunei Brodina, Vasile Melen, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Cei doi au fost reținuți, vineri, pentru 24 de ore, de către procurorii DNA Suceava.
După finalizarea ședinței de judecată, în jurul orei 16.00, prefectul Sinescu a părăsit Palatul de Justiție și a mers acasă întrucât mandatul de reținere expirase, în timp ce primarul din Brodina a fost dus la arestul IPJ Suceava, fiind încă sub incidența mandatului de reținere.
Decizia Tribunalului Suceava va fi contestată atât de către avocatul prefectului, Silvia Tudor, cât și de DNA Suceava.
Avocatul prefectului, Silvia Tudor, a declarat că a a contestat măsura controlului judiciar întrucât prefectul, prin atribuțiile pe care le are, nu poate să nu intre în contact cu unii martori, care sunt angajați ai Prefecturii.
Ea a spus că a solicitat respingerea în totalitate a luării unei măsuri preventive față de prefect.
„Nu trebuie să se ia nicio măsură preventivă pentru că niciuna din faptele incriminate nu întrunesc elementele constitutive ale unei infracțiuni”, a spus Tudor.
Pe de altă parte, și procurorul șef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, a declarat că va contesta decizia Tribunalului Suceava.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, este urmărit penal pentru cinci infracțiuni de abuz în serviciu, de conflict de interese, uzurparea funcției, dar și de uz de fals.
Astfel, el este acuzat că a refuzat să-l demită din funcție pe primarul PSD al comunei Udești care fusese declarat în conflict de interese de către ANI, decizie confirmată în 2012 printr-o hotărâre a Curții de Apel Suceava, că a intervenit la APIA Suceava și a făcut presiuni pentru ca primarului din Udești să i se acorde subvenții sau că nu a exercitat corespunzător controlul de legalitate a hotărârilor CL Udești permițând astfel ca o pășune să fie trecută ilegal în administrarea unei asociații care a obținut subvenții de la APIA.
Prefectul de Suceava mai este acuzat de abuz în serviciu pentru că, la solicitarea expresă a primarului comunei Brodina, Vasile Viorel Melen, a intervenit pe lângă funcționari ai Administrației Județene a Finanțelor Publice Suceava și pe lângă administratorul unei firme pentru a găsi o soluție de deblocare a conturilor Primăriei Brodina, care avea o datorie în valoare de 462.315,93 lei din 2008 față de o firmă de construcție ce a reconstruit nouă case distruse de inundații, iar aceste datorii au fost înscrise ca arierate care să fie plătite de la bugetul de stat.
Totodată, prefectul mai este acuzat că și-a încălcat atribuțiile de serviciu pentru a obține ilegal un titlu de proprietate pe o suprafață de 26.103 metri pătrați de teren în comuna Moldovița pe numele socrilor săi, cunoscând că aceștia nu dețin documente de proprietate care să dovedească modul de dobândire, legătura cu proprietarii tabulari din Cartea Funciară sau înscrisuri care să demonstreze că sunt îndreptățiți să obțină un titlu de proprietate.
Florin Sinescu mai este acuzat de conflict de interese pentru că, în calitate de prefect al județului Suceava, a semnat către ITM Suceava o adresă prin care a numit în comisia de concurs pentru postul de șef serviciu, la care a participat și soția sa, Angelica Sinescu, doi subordonați, președintele comisiei fiind un șef serviciu în cadrul Instituției Prefectului Județului Suceava, iar un membru al comisiei fiind un consilier juridic în cadrul Instituției Prefectului Județului Suceava, care au declarat-o câștigătoare a concursului pe soția prefectului.
Prefectul de Suceava este acuzat și de uzurparea funcției pentru că, profitând de funcția de prefect, a intervenit pe lângă șeful Serviciului Rutier Suceava pentru a ajuta un bărbat să-și recupereze permisul de conducere, reținut în 27 decembrie 2014 de către polițiști din cadrul Serviciului Rutier Iași întrucât a fost surprins de radar în timp ce circula cu viteza de 106 km/h, printr-o localitate unde limita de viteză era de 50 km/h.
Florin Sinescu mai este acuzat de uz de fals pentru că în luna noiembrie 2012 și-a achiziționat un autoturism marca AUDI A4, care a fost înmatriculat pe numele său, folosindu-se cu bună știință de documente fictive pe numele său, un contract de cumpărare din Germania și un contract de vânzare – cumpărare din 3 decembrie 2012 care, în realitate, nu a fost încheiat între cele două părți, și nici nu a fost semnat de către vânzător, iar după ce a aflat că se verifică modul în care și-a procurat autoturismul prefectul a vândut mașina.
În același dosar este cercetat și primarul comunei sucevene Brodina, Vasile Melen, pentru complicitate la abuz în serviciu pentru că, în calitate de primar al comunei Brodina și administrator în fapt al firmei Forest Brod SRL, i-a solicitat prefectului Florin Sinescu, în 7 ianuarie 2015, să intervină pe lângă funcționari din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Suceava pentru ca un debit al Primăriei Brodina în valoare de 462.315,93 lei, cu penalități de întârziere în sumă de 1.201.357,80 lei, datorat din 2008 unei firme de construcții care a reconstruit nouă case ce fuseseră distruse de inundații, să fie evidențiat ca și arierat pentru a putea fi astfel achitată ulterior din bugetul de stat.
Solicitarea primarului a fost satisfăcută de către prefectul Florin Sinescu, care în 12 ianuarie a intervenit pe lângă directorul Trezoriei județului Suceava și pe lângă un alt director din instituție pentru a identifica o soluție la problema primarului din Brodina. În aceeași zi, directorul Trezoreriei Suceava a telefonat omologului său de la Trezoreria Rădăuți, unde Primăria comunei Brodina avea conturile deschise, pentru a se interesa de problemă, în scopul găsirii rapide a unei soluții la solicitarea prefectului.
După obținerea acestor date, atât directorul Trezoreriei Suceava, cât și primarul Vasile Melen, împreună cu jurista și contabilul Primăriei Brodina, s-au întâlnit în biroul directorului general al Administrației Județene a Finanțelor Publice Suceava, unde au găsit soluția de rezolvare a problemei prin înregistrarea datoriilor ca arierate.
De asemenea, la solicitarea primarului, prefectul Florin Sinescu a intervenit la administratorul și directorul firmei de construcții care avea de încasat datoria pentru a-l determina să încheie o înțelegere cu Melen pentru ca datoria de 462.315,93 lei să fie achitată în 12 rate lunare a câte 50.000 lei, penalitățile de întârziere de 1.201.357,80 lei să nu mai fie plătite și să fie încheiată o convenție scrisă între părți care să servească la deblocarea conturilor primăriei Brodina.
Demersurile prefectului s-au concretizat prin încheierea unei convenții autentificate la biroul unui notar.
Procurorii arată că în acest caz complicitatea lui Vasile Melen constă în faptul că, în baza unei înțelegeri cu prefectul Florin Sinescu, i-a pus acestuia la dispoziție toate datele și documentele necesare pentru ca solicitarea lui să aibă succesul scontat și că a știut pas cu pas tot ce întreprindea Sinescu folosindu-se de funcția de prefect, pentru a-și rezolva propria problemă.
Melen mai este acuzat că, în calitate de primar și-a încălcat atribuțiile de serviciu grevând bugetul local cu datorii pentru lucrări executate de Forestbrod SRL Brodina din perioada când era administrată de el pentru lucrări de apărări de maluri distruse de calamitățile din anul 2008, ca urmare a accesării unui credit, cu scopul de a plăti arierate în valoare de 850.000 lei firmei SC Forestbrod SRL Brodina, la care acesta a fost asociat și administrator până în 2012, dar pe care o administrează în fapt și în prezent, creând astfel un prejudiciu Primăriei comunei Brodina, dar și un avantaj patrimonial acestei societăți, în care este interesat în mod direct.
Astfel, primarul a inițiat în martie 2013 un proiect de hotărâre de consiliu local pentru aprobarea unui împrumut în vederea achitării datoriei către Forestbrod, hotărâre adoptată, iar apoi a încheiat și semnat un contract de împrumut cu termen de rambursare de 5 ani.
Din acest credit, Melen a ordonanțat la plată achitarea integrală a datoriei, semnând ordine de plată, prin care suma de 850.000 lei a fost virată în contul societății sale până la data de 29 mai 2013.
Procurorii anticorupție susțin că, în calitatea sa de primar, Vasile Melen a îndeplinit acte și a luat decizii prin care s-au obținut foloase pentru firma pe care o administrează în fapt și în prezent și pe care a administrat-o și până să devină primar.
Procurorii DNA Suceava au făcut, vineri dimineață, percheziții la domiciliul prefectului, la sediul Prefecturii Suceava, dar și la Brodina în legătură cu modul în care au fost folosiți banii publici pentru reconstrucția a de case pentru sinistrații din localitate, în urma inundațiilor din 2008.
După aceste percheziții, prefectul Florin Sinescu și primarul din Brodina au fost duși la sediul DNA Suceava, au fost audiați, iar apoi reținuți.
Primarul din Udești, Săvel Botezatu, cercetat și el în acest dosar, este arestat preventiv de la sfârșitul anului trecut pentru fraude cu fonduri europene.