Prima pagină » Magazin » O altfel de lume. Povestea oamenilor care nu se tem de gheparzi

O altfel de lume. Povestea oamenilor care nu se tem de gheparzi

Fotograful britanic Jack Somerville, în vârstă de 26 de ani, a surprins o serie de imagini captivante în Rezervația Naankuse din centrul Namibiei, unde doi vânători dintr-un trib străvechi nu se tem să vâneze cu arcul la un pas de un ghepard de mari dimensiuni.

Jack Somerville a realizat aceste fotografii după ce a petrecut mai mult timp alături de tribul San din sudul Africii. Tribul este alcătuit din „basarwa” („oamenii arbuștilor”) și ocupă teritorii în Botswana, Namibia, Angola, Zambia, Zimbabwe și Africa de Sud, scrie Daily Mail.

Somerville a mers în Namibia pentru a imortaliza modul în care trăiește tribul San și atitudinea acestor oameni cu privire la animalele sălbatice. „Vânătorii sunt complet relaxați în preajma ghepardului mascul pe nume Aiko, care nu este domesticit. Totuși, odată ce înveți să îi respecți teritoriul, te poți apropia de el. Cei doi vânători îl cunosc pe Aiko și se simt în siguranță lângă animalul sălbatic. Ghepardul a fost salvat de oameni și trăiește în rezervație. Tribul San are un respect profund față de natura sălbatică și trăiește alături de aceste minunate vietăți. De asemenea, se presupune că San este cea mai veche civilizație în viață de pe Pământ. Acest respect pentru natură și mediu este ceva ce s-a pierdut în decursul dezvoltării civilizațiilor moderne”, a povestit Somerville.

foto: captură Daily Mail

Somerville i-a fotografiat pe cei doi vânători în momentul în care se pregăteau să vâneze un porc mistreț. „Tribul San parcurge distanțe mari pentru a vâna și uneori, urmărește urmele animalelor timp de câteva zile. Africanii folosesc arcuri și săgeți mici, dar și capcane, pentru animalele mai mici”.

foto: captură Daily Mail

„Vârfurile săgeților sunt înmuiate în otrava produsă de o larvă a fructului Marula. În mod normal, tribul vânează orice fel de animal, de la păsări la antilope. „Totuși, tribul nu vânează mai mult decât are nevoie să mănânce”, a explicat fotograful. Aiko a fost adus în rezervație după ce a rămas captiv în capcana unui fermier, pe când era un pui, alături de alți trei frați ai săi. Fermierii pun deseori capcane pentru a împiedica gheparzii să le atace vitele. Cei doi vânători s-au aflat la rezervație pentru a-i învăța pe cei mai tineri arta străveche a vânătorii. 

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele