La premiera de gală a thrillerului politic, care a avut loc luni seară, la Palatul Național al Copiilor din București, au participat și fostul președinte Traian Băsescu, alături de soția sa, Maria Băsescu, fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor, membrul CSM Cristian Dănileț, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, judecătorul CCR Daniel Morar, fostul deputat Sever Voinescu, dar și vedete din industria filmului, precum actrița Oana Pellea și regizorul Radu Gabrea, alături de echipa lungmetrajului „De ce eu?”.
De asemenea, potrivit lui Tudor Giurgiu, în sala de cinema de la Palatul Național al Copiilor s-au aflat fostul procuror Alexandru Lele, dar și mătușa procurorului Cristian Panait, Eleni Dumitru.
Scenariul „De ce eu?”, scris de Loredana Novak și Tudor Giurgiu, este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, și al presiunilor exercitate asupra sa.
Tudor Giurgiu a precizat, înainte de eveniment, că România are o deficiență în ceea ce privește vizionarea filmelor, având în vedere că nu există nicio sală de proiecție civilizată. „Căutând diferite opțiuni, am ajuns la Palatul Copiilor, a trebuit să venim cu foarte mult echipament după noi. Mi-aș dori ca actualul guvern, guvernele care vor veni să se ocupe și de această problemă, pentru că ne simțim umiliți în propria țară, pentru că am rezolvat cazul Operetei, s-a renovat Teatrul Național, poate că ar fi cazul să găsim niște bani să modernizăm, să digitalizăm cele 25-30 de săli de cinema care mai pot fi salvate. Oamenii ne scriu, vor să ne vadă filmele, dar nu prea au unde să le vadă”, a declarat Giurgiu.
El a adăugat că, în centrele comerciale, „este un capitalism dur și deloc protectiv cu filmele românești”.
Pe de altă parte, Tudor Giurgiu a spus că, „în urmă cu 13 ani și trei zile, pe data de 26 februarie 2002, un procuror pe numele lui Ovidius Păun i-a dat spre studiu procurorului Cristian Panait așa-numitul dosar ‘Lele’, în care se făceau cercetări. Mă bucur că am ajuns la clipa aceasta, că filmul este lansat cumva respectând cronologia unor întâmplări și evenimente”.
Înainte de începerea proiecției, fostul președinte Traian Băsescu a declarat că a venit la acest eveniment pentru că a fost invitat, precizând că nu a mai văzut un film „de dinainte de a-și începe mandatul”.
De asemenea, la sosirea la eveniment, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a fost întrebat dacă ceva din sistemul juridic din 2002 se mai regăsește în prezent. „(…) Sigur că s-au schimbat lucrurile, pentru că lucrurile se schimbă, vrem nu vrem. Lumea merge înainte, chiar dacă ne-am pune noi de-a curmezișul, ea tot se schimbă. Dar ceea ce s-a întâmplat atunci nu știu dacă se mai poate repeta. E o chestie personală și oamenii oricând pot să decadă psihic, în orice sistem”, a spus el.
Chestionat dacă a fost impresionat de cazul lui Cristian Panait, acesta a răspuns afirmativ și a precizat că acesta a fost și motivul pentru care a așteptat acest lungmetraj, pentru că „voia să știe, dar se pare că nici ei nu au aflat mai mult decât se știa atunci”.
Proiecția filmului „De ce eu?” a fost oprită pentru mai multe minute din cauza unor probleme tehnice, fostul președinte Traian Băsescu rămânând în loja cinema-ului până la rezolvarea acestora. La finalul evenimentului, Tudor Giurgiu și-a prezentat scuzele pentru „debutul nefericit al filmului”, precizând că s-a întrebat „de ce eu?”, dar că „nu l-a sabotat nimeni, cu asta lucrăm, cu asta defilăm”.
Sala a aplaudat preț de câteva minute filmul lui Tudor Giurgiu, fostul președinte Traian Băsescu ridicându-se în picioare. Tudor Giurgiu a ținut să mulțumească și jurnaliștilor care au scris despre cazul procurorului Cristian Panait, afirmând că numele ziariștilor este trecut pe genericul lungmetrajului.
La plecare, fostul șef de stat a ținut să îl felicite pe regizorul Tudor Giurgiu pentru pelicula „De ce eu?” și i-a spus că „este convins că filmul va avea succes”.
„De ce eu?” a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin 2015. Thrillerul politic a atras atenția presei internaționale la Berlinală, unde a rulat cu casa închisă. „Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eșecul unei generații din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărțirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul vechi mafiot și corupt. În 2002 (anul morții lui Panait), dar și în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofițeri și activiști din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci și poziții importante în politică”, a declarat regizorul Tudor Giurgiu.
Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals și uz de fals și sustragere de documente. Ancheta are însă implicații la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiție. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.
Protagonistul este Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este completată de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras și Virgil Ogășanu.
Lungmetrajul „De ce eu?” este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Coproducători sunt Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers și Cor Leonis Films.
În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.