La finalul unei ședințe a Comisiei Juridice, la care au participat și reprezentații cultelor religioase, președintele Comisiei, Bogdan Ciucă, a spus că s-a ajuns la o un consens pentru ora de religie.
Astfel, la începutul fiecărui ciclu școlar, se va opta dacă elevul participă sau nu la ora de religie, iar revenirea asupra acestei decizii poate avea loc oricând, chiar dacă ciclul școlar nu s-a încheiat. Astfel un elev poate fi înscris la ora de religie în clasa I, iar următoarea înscriere se face peste patru ani în clasa a V-a. În schimb, se poate renunța la ora de religie în acest interval, fără a se mai încheia media la materia respectivă. Situația este identică și pentru ciclurile V – VIII sau IX – XII. Toate aceste prevederi urmează să fie prevăzute într-o inițiativă legislativă.
„Am avut o discuție cu toate confesiunile prezente și cred că Comisia juridică a găsit o soluție de echilibru. Libertatea de conștiință este asigurată așa cum scria în decizia Curții Constituționale de faptul că revenirea asupra acelei opțiuni se poate întâmpla oricând. Pentru a asigura un cadru care să dea posibilitate celor de la unitățile de învățământ să facă o planificare privitoare la cadre și programa școlară această opțiune se face pe ciclul școlar 1 – 4 , 5 -8, 9 – 12, reamintesc asupra acestei opțiuni se poate reveni oricând, nu este nicio constrângere, se specifică acest lucru în textul de lege”, a spus președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Bogdan Ciucă.
El a precizat că dacă unitatea de învățământ are un număr prea mic de copii ca să-și desfășoare ora de religie într-o anumită confesiune, atunci confesiunea respectivă poate desfășura ora la sediul propriu, iar nota urmează să fie trecută în catalog.
„Sunt subiecte cu care toți cei prezenți, BOR, Biserica Romano-Catolică, celelalte culte și confesiuni prezente au fost de acord, urmând ca Ministerul să dea normele pentru aplicare din punct de vedere administrative a acestui act normativ.Noi o să semnăm o inițiativă legislativă în sensul ăsta, după care Comisia de Învățământ și Comisia Juridică va da un raport, iar Camera decizională este Senatul. A fost consens, toată lumea a fost de acord. Înscrierea se va face la începutul fiecărui ciclu școlar, renunțarea se poate face oricând, iar cei care nu doresc să facă religia nu optează”, a declarat Ciucă.
Curtea Constituțională a decis, în 12 noiembrie 2014, că obligația de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea Educației, este neconstituțională, oficiali ai Curții precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.