Atunci când evaluează candidații care vin la interviul de angajare, șefii de companii au întrebări preferate pe care le repetă de fiecare dată pentru a afla lucruri inedite despre ei, pe care nu le pot găsi în CV, sau pentru a înțelege mai bine cum gândesc aceștia. Șeful HootSuite, unul dintre cei mai mari jumători mondiali care oferă corporațiilor instrumente de management al prezenței pe rețelele de socializare, are și el propria întrebare inedită pe care o pune de fiecare dată când vrea să trieze aplicanții.
„În timpul interviului de angajare, am întrebat-o pe actuala mea asistentă personală care este animalul ei preferat. Ea mi-a spus că este rața, pentru că rațele sunt calme la suprafață, dar se zbat în interior să rezolve lucrurile”, explică Holmes.
„Am crezut că acela a fost un răspuns extraordinar și o descriere ideală a rolului de asistentă personală. Ea lucrează la noi de mai bine de un an și este foarte bună la ceea ce face”, adaugă șeful HootSuite.
Găsiți, mai jos, întrebările preferate pe care alți șefi americani de succes le pun la interviul de angajare.
1. Dacă ești aici de un an și sărbătorești cât de bune au fost cele 12 luni petrecute la acest job, ce reușite am avea împreună?
„Trebuie să știu că cei care aplică și-au făcut temele, înțeleg cu adevărat compania, job-ul și ceea ce își doresc cu adevărat”, explică Randy Garutti, CEO Shake Shack, scrie Business Insider.
„Candidatul ar trebui să aibă destulă viziune strategică cât să vorbească nu doar despre cât de bun a fost anul, dar să răspundă privind cu un ochi către acea imagine de ansamblu a companiei și la lucrurile care îl fac să își dorească să lucreze aici”, adaugă el.
2. De ce ai avut X job-uri în anul Y?
„Această întrebare mă ajută să înțeleg imaginea de ansamblu a istoriei candidatului în câmpul muncii. Ce îl menține motivat? De ce a trecut de la un job la altul? Și care sunt factorii cheie care îl fac să plece?”, spune Shama Kabani, fondatoarea The Marketing Zen Group.
Kabani explică, totodată, că o astfel de întrebare te face să înțelegi mai bine dacă cei care se prezintă la interviu aleg să își părăsească locurile de muncă din cauza șefilor sau din cauza faptului că se plictisesc repede de ceea ce fac.
„Nu este nimic greșit în a trece de la un job la altul, motivele sunt însă cele care contează”, ea este de părere.
3. În ce moment al vieții te-ai simțit cel mai mulțumit?
Aceasta este întrebarea preferată a lui Dick Cross, fondatorul Cross Partnerschip. „Cred că oamenii inteligenți cu o experiență relevantă se adaptează ușor și excelează în medii noi unde cultura li se potrivește și îi inspiră. Așa că mă concetrez pe caracterul acestora și pe cât de bine se potrivește el cu organizația mea”, explică el.
4. Dacă ai obține job-ul, ți-ar plăcea ceea ce faci și ai fi plătit cu salariul pe care l-ai cere, ce fel de ofertă de muncă ar trebui să îți facă o altă companie pentru a o lua în considerare?
„Îmi place să aflu cât de mult sunt motivați candidații de bani versus de munca într-un loc pe care îl iubesc. Pot fi cumpărați? Ai fi surprins de unele răspunsuri”, spune Ilya Pozin, fondatorul Ciplex.
5. Cine este modelul tău în viață și de ce?
Această întrebare este folosită la interviurile de angajare de Clara Shih, cofondatorul Hearsay Social. „Poate să arate atributele și comportamentele la care aspiră candidații”, explică Shih.
6. Ce nu îți place să faci?
„Tindem să credem că oamenii care au avut un anumit rol au fost mulțumiți de toate aspectele acestuia, dar am descoperit că așa ceva se întâmplă foarte rar”, spune Art Papas, CEO Bullhorn.
„Trebuie să fii insistent pentru a obține un răspuns sincer. De obicei, trebuie să pun întrebarea de mai multe ori, în feluri diferite, dar răspunsurile merită întotdeauna efortul. Spre exemplu, am intervievat un candidat pentru un job de vânzări și mi-a spus că nu îi place să cunoască oameni noi”, explică el.
7. Poți să îmi vorbești despre un proiect pe care le consideri cel mai semnificativ din cariera ta?
„Am descoperit că această întrebare deschide calea către alte întrebări și îi permite candidatului să se scoată în evidență într-un mod specific”, este de părere Deborah Sweeney, CEO al MyCorporation.
O astfel de întrebare poate fi urmată, în opinia sa, de altele precum: Ce poziție aveai în companie atunci când ai avut această reușită? A avut această reușită un impact asupra creșterii companiei? Cine a mai fost implicat în proiect și ce impact a avut reușita asupra echipei tale?