Viitorii parlamentari vor fi aleși din nou pe sistemul de listă sau proporțional, Comisia de Cod Electoral stabilind că la următoarele alegeri parlamentare se va renunța la sistemul de vot uninominal. De asemenea, un partid politic se poate înființa cu trei membri. În noua lege electorală urmează să se prevadă că finanțarea campaniilor electorale se va face cu finanțare de la stat, introducându-se și „împrumuturile” pentru partide.
„Finanțarea, pentru prima dată în ultimii 15 ani, are o schimbare fundamental de abordare. Rupem bariera dintre finanțatori și politicile publice ale unui partid. Nu se mai dau bani pentru a se intra într-o funcție după aceea. Există predictibilitate când împrumuți partidul, când vei returna resursele financiare, o contabilitate mai strictă. Campaniile electorale vor fi finanțate de la stat, cu condiția să candidezi, să depui un număr de candidaturi la locale, parlamentare în două scrutine electorale, iar suma pe care o primim se îmjumătățește cu peste 50%. Eu ca parlamentar puteam să cheltui până la 48.000 de euro, la viitoare alegeri va trebui să cheltui maxim 24.000 de euro. NU se vor da sedii tuturor partidelor, în funcție de rezultate vor primi”, a declarat la finalul ședinței Comisiei de Cod Electoral, Valeriu Zgonea.
Pentru ca un partid să-și deconteze cheltuielile din campania electorală, trebuie să depășească la alegeri pragul de 3%.
Adio uninominal, vot pe liste
„Eu am mandat de la PSD să susținem votul pe listă”, a spus Valeriu Zgonea, președintele Comisiei de Cod Electoral.
Și liberalii au susținut că vor sistemul de listă, dar vor cu menținerea circumscripțiilor pentru Diaspora. Votul pe listă cu o circumscripție pentru Diaspora s-a votat în unanimitate în Comisia de Cod Electoral. Aceasta va conține 4 deputați și doi senatori.
Partid cu trei membri
De asemenea, Comisia de Cod Electoral a decis că un partid politic se poate înființa dacă are trei membri, propunerea aparținând președintelui Comisiei, Valeriu Zgonea. „Am mandat de la partid”, a spus din start Zgonea, după ce recent a fost acuzat de Marian Oprișan că nu a avut mandat de la partid când s-a decis în comisia electorală alegerea indirectă a șefilor de CJ.
Liberalii au spus prin vocea deputatului Mihai Voicu că susțin această propunere, chiar dacă parlamentarii săi, Puiu Hașotti, Victor Paul Dobre și Ioan Oltean s-au arătat revoltați că nu au fost consultați în PNL despre acestă decizie.
„Eu sunt total imun la ceea ce ni se transmite de la Politica fără bariere, totul are bariere”, a spus Hașotti. El a cerut să nu se voteze acum această propunere pentru a exista o discuție în cadrul partidelor politice. „Cer să amânăm această decizie până săptămâna viitoare”, a afirmat Hașotti.
Senatorul PNL l-a chemat de mai multe ori la el pe Mihai Voicu pentru a-i cere lămuriri asupra acestei decizii din PNL.”Mișu, ia vino încoa. Cine a hotărât așa ceva?”, i-a strigat Hașotti înainte de ședință lui Mihai Voicu. „Ioane, la voi cine a a hotărât”, l-a întrebat Hașoti pe Ioan Oltean. Acesta i-a răspuns ironic că PNL are un președinte ales prin vot indirect, făcând aluzie la faptul că Alina Gorghiu nu a fost aleasă prin Congres, ci de Delegația Permanentă.
„Ce Congres va avea un partid cu trei membri?”, l-a întrebat Hașotti pe Zgonea.
„Unde-s doi puterea crește”, a fost răspunsul lui Zgonea.
Hașotti s-a abținut să voteze această propunere, dar ea a trecut de Comisia de Cod Electoral.
În urmă cu o săptăptămână, parlamentarii au decis, de principiu, ca președinții consiliilor județene să fie aleși, prin vot indirect, dintre membrii consiliilor și de către aceștia. Aceștia au decis, de asemenea, ca acesta să fie ales pe listă, ca și restul membrilor Consiliului Județean.
Decizia a fost luată cu 14 voturi „pentru” și o abținere.