Potrivit Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), la emisiunile de știri din 19 ianuarie, B1 TV a prezentat un material cu titlul „Penitenciarele, o afacere deschisă, Moșteni-Greci, colțul de rai al șefului pușcăriei Jilava”.
Știrea începea cu un colaj de imagini din penitenciare, după care a fost prezentat subiectul știrii de către realizatoarea TV: „Temutul șef al penitenciarului Jilava, Cătălin Stroe, și-a construit în ultimii ani un colț de rai în județul Argeș, unde se refugiază cu familia departe de agitația din Capitală. Stroe deține o casă de vacanță în localitatea Moșteni-Greci (…)”.
În știre sunt prezentate imagini cu casa deținută de Cătălin Stroe, dar și declarații ale unei localnice din satul Moșteni-Greci. De asemenea, în material este prezentată declarația de avere a lui Stroe și informații despre diverse „scandaluri” în care ar fi fost implicat acesta.
În urma difuzării acestei știri, Cătălin Stroe a făcut o reclamație la CNA, în care acesta spune: „Din conținutul materialului reiese cu exactitate locația casei mele de vacanță, iar în reportaj mai sunt cuprinse și răspunsuri ale vecinilor la întrebările reporterului (unele înregistrate cu camera ascunsă) care fac publice frecvențele deplasărilor mele în respectiva locație, faptul că între aceste deplasări proprietatea este nepăzită, precum și unele detalii despre autoturismele personale, toate acestea conducând la identificarea subsemnatului, a locurilor pe care le frecventez, a programului pe care îl am, a bunurilor pe care le dețin în proprietate și locația exactă a acestora”.
Cătălin Stroe a mai spus că, avându-se în vedere funcția sa, respectiv director al penitenciarului București Jilava, consideră că în urma difuzării acestor informații asupra siguranței familiei sale și a bunurilor pe care le deține „s-a creat o stare de pericol”.
În ședința CNA de marți, membrul Consiliului Monica Gubernat a spus că nu înțelege care a fost motivul pentru care a fost prezentat acest material de B1 TV.
„Care este interesul pentru aceste imixtiuni în viața privată? A făcut averea ilicit?”, l-a întrebat Monica Gubernat pe reprezentantul B1 TV, Rareș Anița, prezent la ședința de marți a Consiliului.
Însă Rareș Anița a spus că acest material difuzat de B1 TV face parte dintr-o serie, în care televiziunea pune în balanță salariile pe care le au astfel de persoane angajate în sistemul public și averile lor. „Noi nu am făcut nicio acuzație”, a spus Rareș Anița
Monica Gubernat a mai spus că tonul în care a fost prezentat acest material a fost „absolut tendențios”, iar alți membri ai Consiliului, între care Florin Gabrea, au spus că din material reiese faptul că șeful penitenciarului Jilava ar fi „un hoțoman”.
În urma discuțiilor, CNA a decis să amendeze B1 TV cu 10.000 de lei, la propunerea membrului Consiliului Valentin Jucan. Decizia a fost luată cu opt voturi „pentru” (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea), în timp ce Lorand Turos a votat „împotrivă”. Acesta a susținut o altă propunere în acest caz, respectiv amendarea B1 TV cu 5.000 de lei.
Sancțiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Toți furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor și evenimentelor și să favorizeze libera formare a opiniilor”, a articolului 33, alineatul 1 din Codul audiovizualului, potrivit căruia „Orice persoană are dreptul la respectarea vieții private și de familie, a domiciliului și a corespondenței”, și a articolului 64, alineatul 1, litera b din Cod – „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință”.