Noi cratere misterioase descoperite în Siberia. Cercetătorii ruși cer o anchetă urgentă

Publicat: 25/02/2015, 11:23
Actualizat: 25/02/2015, 16:38

În iulie 2014, comunitatea științifică din această țară a fost uluită după descoperirea a trei cratere circulare uriașe în Peninsula Iamal, situată în nordul Siberiei. În prezent, cu ajutorul imaginilor furnizate de sateliți, cercetătorii ruși au descoperit alte patru cratere similare. Ei cred, de asemenea, că în regiune s-ar mai afla alte câteva zeci astfel de cratere. Din acest moment, savanții ruși au solicitat autorităților să deschidă o anchetă în regim de urgență, pentru a putea să protejeze populația din regiune.

„Sunt sigur că există mai multe astfel de cratere în Iamal, trebuie doar să le căutăm. Presupun că acolo se află încă 20 sau 30 de cratere”, a declarat pentru publicația The Siberian Times profesorul Vasili Bogoiavlensky, membru corespondent al Academiei de Științe din Rusia și director-adjunct al Institutului de cercetare în domeniul petrolului și gazelor naturale, cu sediul la Moscova. „E important să nu-i speriem pe oameni, ci să înțelegem faptul că acolo există o problemă serioasă, iar noi trebuie să cercetăm acel fenomen”, a adăugat el.

Oamenii de știință au cercetat unul dintre cratere în noiembrie 2014, colectând o serie de date, încercând să descifreze misterul formării lor. Potrivit principalei teorii formulate în acest sens, craterele din Siberia au fost create în urma unor explozii de gaze, ce au fost generate de acumularea de căldură sub scoarța terestră sau de creșterea temperaturilor, asociată cu încălzirea climei, a raportat The Siberian Times în decembrie 2014.

Întrucât cercetătorii nu pot să prezică locul și momentul în care astfel de explozii de gaze ar putea să se producă din nou, studierea craterelor este periculoasă, spune Vasili Bogoiavlensky. Cu toate acestea, cercetătorul rus spune că, alături de colegii săi, intenționează să lanseze o nouă expediție și să amplaseze mini-stații științifice în regiune, pentru a detecta seismele care ar putea să se producă în momentul unor astfel de explozii viitoare.

„Trebuie să răspundem acum unor întrebări simple: care sunt zonele cele mai periculoase și în ce condiții?”, a declarat el pentru The Siberian Times. „Aceste întrebări sunt importante pentru siguranța orașelor nordice și pentru infrastructura exploatărilor și rețelelor de gaze și petrol”, a mai spus acesta.

Părerea cercetătorului rus este împărtășită de colegii săi americani.

Carolyn Ruppel, geofizician la Woods Hole Field Center din Massachusetts și director la U.S. Geological Survey’s Gas Hydrates Project, a spus că nu este deloc surprinsă de faptul că au fost descoperite noi cratere în Siberia.

Ruppel, care nu este implicată în studiul inițiat deja în Siberia, a cerut comunității internaționale să desfășoare mai multe studii și analize în acea regiune.

„Procesele care determină formarea craterelor se produc cel mai probabil într-o zonă vastă în permafrostul continental din acea parte a Siberiei. Oamenii de știință ar trebui cu siguranță să realizeze mai multe studii despre acele fenomene, pentru a identifica procesele care duc la apariția lor, felul în care ele evoluează în timp și dacă este posibilă prezicerea locului în care noi astfel de formațiuni vor apărea”, a declarat cercetătoarea americană.

Un crater uriaș, ce are un diametru de 80 de metri, s-a format subit în august 2014 în nordul Siberiei, într-o regiune bogată în gaze naturale.

Fotografiile realizate din avion au prezentat un fel de groapă uriașă aproape perfect cilindrică, cu diametrul de 80 de metri, ce a apărut dintr-o dată în Peninsula Iamal din nordul Rusiei, al cărei nume se traduce prin sintagma „Capătul lumii”.

Cercetătorii ruși care au analizat craterul au spus că 80% din acesta pare să fie alcătuit din gheață și că nu există urme care să ateste producerea unei explozii.

Descoperirea savanților ruși elimină teoria potrivit căreia un meteorit ar fi căzut în acea zonă.

După descoperirea craterului, internauții ruși au lansat deja o serie de speculații, potrivit cărora craterul uriaș ar indica „locul de aterizare al unei nave extraterestre”.

Experții spun că zonele întunecate ce formează inelul intern al craterului indică „arsuri severe” care au pârjolit marginile acestuia.

Expediția științifică organizată în noiembrie 2014 de autoritățile din Districtul autonom Iamalia-Neneția a inclus experți de la Centrul pentru studii arctice din Rusia și de la Institutul pentru criosferă din cadrul Academiei de științe a Federației Ruse.

Specialiștii au recoltat eșantioane de sol, aer și apă de la fața locului. Ei au fost însoțiți de un specialist de la Ministerul rus pentru situații de urgență.

Ținutul autonom Iamalia, o regiune din apropiere de Oceanul Arctic, reprezintă principala zonă din care Rusia aprovizionează Europa cu gaze naturale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Joe Biden a promis că va da Ucrainei „ultimul cent” înainte să plece de la...