Prima pagină » Magazin » „Citizenfour” – Documentarul despre Edward Snowden premiat cu Oscar, în premieră în România

„Citizenfour” – Documentarul despre Edward Snowden premiat cu Oscar, în premieră în România

"Citizenfour", documentarul premiat cu Oscar la gala Academiei de film americane care a avut loc duminică, va fi proiectat în premieră în România la cea de-a opta ediție a Festivalului One World România, care se va desfășura între 16 și 22 martie, în București.

„Citizenfour” este portretul lui Edward Snowden, fost analist al Agenției Naționale pentru Securitate (NSA), care a publicat zeci de mii de documente secrete. Filmul prezintă zilele tensionate pe care Snowden le-a trăit într-un hotel din Hong Kong, întâlnirile cu jurnaliștii care au publicat detalii despre NSA și despre spionajul electronic efectuat de Statele Unite ale Americii, căruia i-ar fi căzut
victime și lideri politici ai lumii, precum președintele Braziliei, Dilma Rousseff, și cancelarul german Angela Merkel, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

La One World România, „Citizenfour” face parte din secțiunea intitulată „Demo +/- Crație”, alături de șase alte titluri: „Euromaidan. Rough Cut”, „Second Chance”, „Pixadores”, „The Term”, „Iranian” și „Killswitch”.

Secțiunea „Demo +/- Crație” ridică întrebarea „ce a mai rămas din democrație?” și demască guverne democrate doar în aparență, arată cetățeni de rând care devin disidenți și acțiuni individuale transformate în mișcări de masă cu ajutorul noilor mijloace de comunicare. Selecția de filme din această secțiune își propune să ofere un prilej de reflecție care să pună mișcările de stradă din România într-un context global și să ofere, poate, puncte de pornire strategice pentru viitor.

 

 

Documentarul „Virunga”, unul dintre contracandidații lui „Citizenfour” la Oscarurile de anul acesta, va fi și el proiectat la cea de-a opta ediție One World Romania. Filmul spune povestea incredibilă a unui grup de curajoși care își riscă viețile pentru a asigura un viitor mai bun unei părți din Africa de care restul lumii a uitat. Parcul Național Virunga, situat în pădurile estice din Congo, este unul dintre cele mai diverse locuri din punct de vedere biologic și căminul ultimelor gorile de munte din lume.

Descoperirea unor zăcaminte de petrol sub lacul Edward atrage sosirea companiei SOCO International, chiar dacă forarea în parc este ilegală. Acțiunile companiei se înscriu într-un spectru mai larg de agende conflictuale care se intersectează în jurul parcului Virunga: de la ilegalitățile comise de subcontractorii SOCO la violențele braconierilor care ucid elefanții și gorilele parcului, la milițiile
rebele care vor procente din profitul realizat din exploatarea petrolului și la pădurarii hotărâți să protejeze cu orice preț viața gorilelor.

„Virunga” va fi prezentat la One World România 2015 în secțiunea „Războaie contra naturii”, alături de alte două filme: „Unearthed” și „Vitosha”. În această secțiune, One World România prezintă un câmp de bătălie pentru viitor care se întinde pe întreaga planetă, inclusiv în țara noastră: Vitosha e un parc protejat amenințat de monstrul dezvoltării urbane, ca multe parcuri din România; spectrul fracturării hidraulice a trecut peste mări și ape din Statele Unite ale Americii sau Africa de Sud și a ajuns deja de mult în micile comunități din țară.