Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de SC Grossman Engineering Group, al cărei administrator este.
UPDATE 15.30 Sora premierului Victor Ponta a explicat, într-o postare pe Facebook, care a fost motivul pentru care a fost la DNA Ploiești astăzi:
„Mi-am trăit toată viața discret și fără nici o implicare în viața publică. Din păcate de mai bine de o săptămână acest lucru nu a mai fost posibil. Respect dreptul presei de a cere informații despre subiecte de interes public dar în același timp consider că și publicul are dreptul la informații corecte și complete. În concluzie, pentru a evita speculațiile, vreau să se știe că în această dimineață m-am prezentat de bunăvoie la sediul DNA Ploiești pentru a recupera hard-diskurile aparținând SC EXFIN 2000 în care am calitatea de administrator și asociat. Cu această ocazie, mi s-a solicitat și am acceptat să dau o declarație de martor. Asta a fost tot! În plus doresc să fac cunoscut că, în ciuda informațiilor vehiculate în presă, eu, mama mea sau SC EXFIN 2000 nu am avut niciodată nici un fel de legătură contractuală cu SC GROSSMAN ENGINEERING SRL”.
UPDATE 13:00 Dacă în cele două ocazii în care a fost întrebat de jurnaliști despre audierea surorii sale a refuzat să comenteze, premierul Victor Ponta a publicat o reacție pe pagina sa de Facebook în care acuză un „linșaj mediatic”, ale cărui victime sunt sora și mama sa: „Este o mare suferință pentru mine să văd că sora și mama mea sunt linșate mediatic doar ca să fiu eu lovit politic. Le iubesc și o să le fiu alături toata viața așa cum îmi sunt și ele, și aș vrea să am și eu și surorile mele tăria de caracter și echilibrul pe care mama le-a dovedit în toți cei 72 de ani ai ei!”
UPDATE 11:00 Alexandra Herțanu a refuzat să facă declarații la ieșirea de la DNA, spunând doar că a avut ceva „de recuperat”, informează Mediafax.
UPDATE 10:55 Întrebat și la ieșire de jurnaliști cum comentează audierea surorii sale, premierul a replicat: „Evident că nu comentez”.
UPDATE 10:30 Premierul Ponta, întrebat de jurnaliști cum comentează faptul că sora lui este audiată la DNA în dosarul în care soțul acesteia e arestat preventiv sub acuzația de deturnare de fonduri europene și evaziune fiscală, a răspuns „Hai, mă, chiar sunteți serioși ?”, spunând că el a venit să viziteze un spital.
În acest dosar a mai fost arestat omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în timp ce fostul consilier județean de Prahova Mihai Coman, reținut și el, va fi cercetat sub control judiciar.
Decizia a fost luată de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție și poate fi contestată la aceeași instanță.
Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, și oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, Vladimir Răzvan Ciorbă și Liviu Munteanu au fost reținuți de procurorii DNA, fiind suspectați că firmele acestora au obținut fraudulos contractul din fonduri europene pentru extinderea canalizării din orașul Comarnic.
Liviu Munteanu, administrator al SC Grossman Engineering Group SRL din aprilie 2014, a colaborat cu anchetatorii, recunoscând faptele de care este acuzat, astfel că procurorii nu au mai cerut arestarea sa.
În același dosar, deputații Sebastian Ghiță și Vlad Cosma și președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, care au fost plasați sub control judiciar, sunt acuzați că i-ar fi sprijinit pe cei patru să obțină acest contract, punând presiune și exercitând amenințări asupra conducerii SC Hidro Prahova, firma Consiliului Județean care derula proiectul european, pentru ca societățile respective să primească contractul, să obțină prelungiri ale termenelor prevăzute în acesta și să primească ilegal bani în timpul derulării proiectului.
Pe perioada controlului judiciar, Mircea Cosma nu-și poate exercita funcția de președinte al CJ Prahova.
Iulian Cristian Herțanu, administrator al S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L, este urmărit penal sub acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, schimbarea nelegală a destinației fondurilor europene și evaziune fiscală. Pentru aceleași infracțiuni sunt urmăriți penal și Mihail Marian Coman, administrator și asociat la S.C. Indserv SRL Ploiești și S.C. Indserv Proiect SRL Ploiești și consilier al directorului SC Hidro Prahova SA, precum și omul de afaceri Vladimir Răzvan Ciorbă, administrator și asociat la S.C. CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroești (Ilfov), S.C. CVR Activites Group SRL București și S.C. Gefam Pro SRL Dobroești.
Conform anchetatorilor, în perioada 2011- 2015, Iulian Cristian Herțanu, administrator de drept și, începând cu data de 25 aprilie 2014, administrator de fapt al S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L., respectiv angajat al S.C. CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroești, Vladimir Ciorbă și Mihai Marian Coman au constituit un grup infracțional pentru a-și adjudeca fraudulos un contract de lucrări finanțat preponderent din fonduri europene.
Ei sunt acuzați că și-au însușit ilegal importante sume de bani, prin schimbarea destinației fondurilor obținute prin proiectul cu finanțare europeană și prin sustragerea de la plata contribuțiilor datorate către stat, prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat.
Procurorii spun că la grupul infracțional a aderat, prin numirea ca administrator al S.C. Grossmann Engineering Group, începând cu 25 aprilie 2014, Liviu Munteanu, rolul său fiind acela de a semna documente în cadrul proiectului cu finanțare europeană și de a asigura efectuarea unor plăți către societățile controlate de membrii grupului.
Anchetatorii susțin că pentru a obține contractul cu firma la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar, cei patru au fost sprijiniți de deputații Sebastian Ghiță, Vlad Cosma și de președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, urmăriți penal în acest dosar pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat și aflați sub control judiciar.
Potrivit procurorilor, în perioada 2011 – 2015, președinte Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, fost președinte al filialei județene a PSD, a făcut demersuri (intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale – activități derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcționari ai S.C. Hidro Prahova și a exercitat presiuni (amenințări cu privire la înlocuirea din funcție) asupra directorului general al societății, pentru ca aceștia să atribuie ilegal asocierii S.C. Grossmann Engineering Group SRL – S.C. Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea rețelei de canalizare în orașul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuție și efectuarea ilegală de plăți.
Deputatul de Prahova Sebastian Ghiță și fiul lui Mircea Cosma, deputatul PSD Vlad Cosma, sunt acuzați că ar fi intervenit pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale la nivelul unor funcționari ai S.C. Hidro Prahova SA și ar fi exercitat intervenții asupra directorului general al acestei firme, pentru ca, prin prisma atribuțiilor de serviciu pe care aceștia le aveau, să determine atribuirea nelegală a contractului de la Comarnic către asocierea S.C. Grossmann Engineering Group SRL – S.C. Euroconstruct Trading 98 SRL. De asemenea, cei doi deputați sunt acuzați că au făcut intervenții și pe parcursul derulării contractului, pentru prelungirea termenelor de execuție și efectuarea ilegală a plăților.
„Scopul grupului infracțional astfel format și sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului și însușirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicați în numerar din conturi ale persoanelor juridice și fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA și 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)”, arăta DNA.
Proiectul privind extinderea rețelei de canalizare la Comarnic avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârșitul anului trecut.