Îți faci un CV și ești tentat să-l „înflorești”? Metoda care va depista că ai mințit

Îți faci un CV și ești tentat să-l „înflorești? Metoda care va depista că ai mințit
Publicat: 27/02/2015, 17:35

În 2014, circa 63% din cazurile de fraudă la angajare, constatate și raportate Cifas, serviciul de prevenție a fraudei din Marea Britanie, au implicat candidați care au mințit în legătură cu educația, experiența sau calificările lor.

Consecințele miniciunilor în CV pot fi grave, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Verificarea veridicității unui asemenea volum uriaș de date necesită timp și bani. Poate ajuta tehnologia în vreun fel? Cu siguranță.

Dovada digitală

Există instrumente care pot verifica unele informații. de exemplu, în Marea Britanie, multe universități se înscriu în sistemul Higher Education Degree Datacheck, care oferă date despre persoane și studiile absolvite. Astfel, cei care mint cu privire la educația lor sunt demascați mai ușor.

De asemenea, firmele pot interoga motoarele de căutare și rețelele sociale, pentru a verifica informațiile din CV-urile candidaților. Pearson, o cunoscută companie din domeniul educației și instruirii profesionale, consideră că a găsit o nouă metodă pentru a verifica CV-urile aspiranților.

Acclaim este un sistem care implică acordarea de insigne digitale, pentru cei care se înscriu la un anumit curs sau proiect și îl definitivează. „Până acum, cele mai multe informații despre studiile absolvite erau pe hârtie”, spune Clarke Porter, responsabil cu dezvoltarea programului Acclaim. „Angajatorii nu știu să folosească PC-ul și nu le poți înmâna diploma de absolvire, agățată pe peretele camerei tale…”.

„Dorim să digitalizăm aceste informații despre studii, pentru a fi disponibile pe internet”, explică Porter. O asemenea insignă digitală este echivalentul electronic al diplomei tradiționale, dar include un link spre școala unde a absolvit respectiva persoană, pentru a fi verificată.

„Pregătim terenul de joacă”

Programul a fost demarat în 2014 și Pearson spune că ar putea emite un milion de insigne digitale pe an. „Vrem să pregătim terenul de joacă”, spune Porter. Printre cei care s-au înscris în Acclaim se numără companii cunoscute, precum Adobe, Microsoft’s Sales Academy și Citrix, dincolo de numeroase instituții educaționale.

Acclaim face parte dintr-o inițiativă mai mare, Open Badges, demarată de comunitatea tehnologică din spatele navigatorului web Mozilla. Minciunile din CV-uri reprezintă o infracțiune în Marea Britanie și mulți candidați mincinoși au ajuns în fața instanței. Unii au stat la închisoare după ce au mințit că au absolvit o serie de cursuri universitare.

Minciuni cu picioare scurte

Karen Carberry era director financiar al firmei de recrutare Reed, până când a fost prinsă furând din locul în care lucra de 11 ani. În prezent, ispășește patru ani de închisoare, pentru un furt de 300.000 lire sterline. Mai mult, firma a descoperit că aceasta nu era contabil calificat, în momentul angajării.

„O muncă fizică”

BBC a discutat cu un director de resurse umane al unei companii din topul FTSE 100 (al celor mai valoroase companii britanice) despre modul în care verifică aspiranții la joburile scoase la mezat. „Este foarte dificil. Este o muncă fizică, este nevoie de implicarea masivă a administrației”.

Ca urmare, firma sa, și nu numai, verifică CV-urile de abia după angajarea persoanei respective. „Când aflăm ca am fost mințiți, luăm atitudine”, a povestit femeia. „În activitatea noastră, oamenii lucrează pe teren și chiar trebuie să aibă calitățile pe care susțin că le au. Vrem să fie transparenți”.

Deficitul tehnologic

„Cei care fac angajări trebuie să realizeze o serie de „anchete” pentru a se asigura că respectivii candidați sunt potriviți pentru joburile scoase la bătaie”, spune Kevin Green, directorul executiv al Recruitment and Employment Confederation.

„Acest aspect nu scoate din calcul posibilitatea ca acel candidat să mintă în CV”, a adăugat acesta. „Încrederea este vitală pentru relația dintre angajatori și angajați. Dacă nu respecți această încredere încă de la început, o să ai de suferit pe termen lung”.

După ce aceste informații vor fi digitalizate și vor fi puse la punct instrumentele automatizate pentru verificarea scrisorilor de intenție și CV-urilor, sinceritatea va rămâne singura cale „de atac” pentru candidații care vor un job.

Șefii mincinoși

În 2012, fostul șef al Yahoo, Scott Thompson, a mințit că deține o diplomă în știința calculatoarelor și a demisionat, în urma demascării rușinoase. La rândul său, șeful Radioshack, David Edmondson, a susținut că are două diplome, una în psihologie și alta în teologie, care nu existau în realitate… A părăsit compania în 2006.

Un alt caz șocant este cel al fostului decan MIT Marilee Jones, care a mințit că deține trei calificări universitare, două diplome și un doctorat, iar adevărul a fost descoperit de abia după 28 de ani. Jones a demisionat la scurt timp.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Proprietarii de mașini trebuie să anunțe Primăria. Se depune formular și se achită taxă. Zero...
Locurile în care șoferii greșesc fără să-și dea seama. Poliția abia îi așteaptă
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină