România a fost inclusă într-un clasament al celor mai bune țări europene în care companiile se pot dezvolta rapid. Ce oportunități oferă țara noastră

România a fost inclusă într-un clasament al celor mai bune țări europene în care companiile se pot dezvolta rapid. Ce oportunități oferă țara noastră
Publicat: 28/02/2015, 19:52

Iată clasamentul european al oportunităților de dezvoltare pentru companii realizat de Inc.com:

10. Letonia

Deși are doar două milioane de locuitori, Letonia ocupă locul 10 în clasamentul celor mai bune țări pentru companiile emergente, devansând chiar și Germania. Letonia este reprezentată în clasamentul Inc 5000 Europe de 159 de companii care înregistrează o creștere spectaculoasă. După ce s-a eliberat de sub ocupația sovietică, în anii 1990, în Letonia au apărut, din necesitate, „antreprenorii accidentali”, scrie Inc.com. După criza economică din 2008, Letonia s-a confruntat cu o rată mare a șomajului, dar astăzi se poate lăuda cu mulți antreprenori tineri, care înființează startup-uri, dar și cu inițiative publice și internaționale, precum Tech Hub riga și CONNECT Latvia, evenimente destinate antreprenorilor digitali. Sectorul privat din Letonia este tot mai promițător și se va dezvolta și în anii următori.

9. Ungaria

O altă țară care s-a dezvoltat pe cont propriu după ridicarea Cortinei de Fier este Ungaria, unde au apărut unele din cele mai importante startup-uri tehnologice, precum UStream și LogMeIn. Astfel, nu-i de mirare faptul că 183 de companii ungare se află în clasamentul Inc 5000 Europe. „Putem angaja inginerii excepționali din Europa, în loc să rivalizăm împotriva unor companii precum Google, Twitter, pentru a obține forță de muncă din SUA”, a declarat Peter Arvai, cofondatorul software-ului de prezentare Prezi, în 2013, referindu-se la sediul companiei sale din Budapesta. „Vizele nu reprezintă o problemă, chiriile sunt mici și orașul este plin de viață, cultură și oportunitate”.

8. Lituania

Lituania are trei milioane de locuitori și este reprezentată de 223 de startup-uri în clasamentul Inc 5000 Europe. Această țară se poate lăuda cu o infrastructură tot mai solidă, potrivit blogului tehnologic independent Arctic Startup, care se concentrează asupra startup-urile nordice și baltice. Printre altele, Lituania dispune de Sunrise Valley, un parc tehnologic finanțat de UE, care a fost amplasat în capitala Vilnius. Acolo, un consorțiu de universități locale furnizează spațiu la prețuri mici și asistență tehnologică, respectiv financiară. De asemenea, mentorii și consilierii din acceleratoare precum AppCamp și StartUpHighway îi ajută pe antreprenori să își dezvolte calitățile.

7. Marea Britanie

Unul din cele mai mari centre tehnologice din Europa a ratat top 5, având 233 companii emergente în clasamentul Inc.com. Cu vânzări de 205 milioane euro în 2013, firma de design OVO Group a ocupat locul 1 în rândul celor 127 companii britanice emergente din clasamentul Inc 5000 Europe. Compania și-a majorat vânzările cu 1.533% între 2010 și 2013.

6. Finlanda

Gigantul Nokia, din Espoo, Finlanda, a reprezentat o mândrie tehnologică, timp de mai multe decenii. În prezent, Finlanda este cunoscut drept locul unde a fost dezvoltat sistemul de operare Linux și jocul Angry Birds. Finlanda are 249 companii în clasamentul Inc 5000 Europe. Cea mai cunoscută companie privată din această țară este Tuxera, un producător de software, care a înregistrat o creștere a veniturilor cu 3.679%, pe parcursul a trei ani. Multe companii finlandeze activează în industria energetică, atât de necesară într-o regiune cu climă rece.

5. Norvegia

Chiar dacă percepe unele din cele mai mari impozite din lume, Norvegia reușește să fie prezentă cu 267 companii emergente în topul Inc 5000 Europe. Ca și vecinii săi, Norvegia a înregistrat o creștere a numărului de acceleratoare de startup-uri și spații de lucru, precum MESH. Wellcem As, o companie care oferă servicii în domeniul petrolier, a înregistrat vânzări în creștere cu 2.777% în intervalul 2010-2013, până la 9,7 milioane euro.

4. România

Având cel mai mare număr de angajați tehnologici per capita din europa – 64.000 – România este considerată o concurență serioasă pentru alte huburi tehnologice. România este prezentă în clasamentul Inc 5000 Europe cu 415 companii emergente. Pe primul loc la nivelul țării noastre se situează Insoft Development & Consulting, o firmă de consultanță IT din București, cu venituri de peste 20 milioane de euro în 2013, în creștere cu 3.450% față de cele de 564.000 euro, obținute în 2010.

3. Suedia

Această țară scandinavă obține un plus pentru inovație, potrivit Inc.com. Pe de altă parte, în ultimii ani, Spotify, un startup suedez, a reușit să devină un nume important pe piața tehnologică. Invenții precum Narrative Clip (fost Memoto), o cameră video cu care utilizatorii pot surprinde momentele plăcute, trăite alături de familie și iZettle, o aplicație care le permite să accepte plăți cu cardurile de credit, s-au făcut remarcate în ultimii ani. Cea mai dinamică companie suedeză este Sweden Mobilephones Accessories Kommandibolag, din domeniul telecomunicațiilor, ale cărei venituri au crescut, în trei ani, cu 7.494%. În 2013, compania din Malmo avea vânzări anuale de 33 milioane euro.

2. Italia

Italia a fost afectată de numeroase probleme financiare, sociale și politice, în ultimii ani, dar asta nu o împiedică să fie reprezentată de 768 companii în clasamentul Inc.com. Chiar dacă nicio companie nu a înregistrat în 2013 venituri mai mari de 23 milioane euro, cele mai multe entități s-au menținut pe linia de plutire. Liderul companiilor emergente italiene este Gali Group Transporti E Spedizioni, o companie de transporturi maritime, care a avut vânzări de 16 milioane euro în 2013 (o creștere cu 5.576% față de 2010).

1. Franța

În Franța există 1.002 companii emergente care activează în numeroase domenii. De asemenea, firmele din domeniul sănătății, precum Novescia Rhone Alpes, se remarcă prin evoluția lor pozitivă. Ocupând locul 1 în clasamentul companiilor emergente private la nivelul Franței și locul 8 în clasamentul general, firma din Lyon a avut venituri de 25 milioane euro în 2013 (marcând o creștere de 4.049% față de 2010). Xavier Niel este unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori francezi. La vârsta de 19 ani, a lansat și apoi a vândut prima sa companie, Minitel, care oferea un precursor al internetului. Recent, Niel a înființat 42, o școală gratuită privată pentru descoperirea și școlirea antreprenorilor tineri.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Ciclonul va face prăpăd în România! Va ploua cu 100 l/mp, comandamentul pentru Situații de...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Israelul monitorizează o uriașă armată masată la graniță, care așteaptă ordinele Hezbollah
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă...
O femeie din India a cerut divorțul la 40 de zile după nuntă pentru că...
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, consideră un păcat cununiile oficiate sâmbăta. „Cei care fac rămân mereu...
Vedeta pe care fanii abia o mai recunosc. Ar fi ajuns așa din cauza fostei...
O femeie din Bacău și-a revenit inexplicabil din comă și a început să cânte. Cum...
Casa Verde 2024. Reacţia lui Răzvan, care n-a apucat să prindă fonduri, deşi avea totul...
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de...
Băiatul care a înjunghiat doi tineri în Grădina Botanică din Craiova a fost condamnat definitiv....
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
România se pregăteşte de ploile masive din weekend. Coduri emise de ANM şi INHGA. A...
Obiect CIUDAT, detectat pe radare în timp ce trecea pe lângă Pământ
Decizie pentru românii cu permis auto categoria B. Cine e obligat să facă iar ore...
Plata pensiilor pe luna octombrie. Pensionarii care vor primi mai mulți bani
Moment emoționant pe scena iUmor. Cătălin Bordea: „Ăsta este un moment pentru care ești recunoscător...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
Mihai Albu, despre discuțiile de după despărțirea de Iulia Albu. Designerul mărturisește că el a...
Cine este Ruxandra și cu ce se ocupă nora foștilor soți, Alin Oprea și Larisa...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Cum afectează spațiul cosmic inima astronauților?