Prima pagină » Magazin » Un corespondent de război povestește că a ajuns „legumă” după ce i-a fost administrat un vaccin în Grecia

Un corespondent de război povestește că a ajuns „legumă” după ce i-a fost administrat un vaccin în Grecia

Un corespondent de război povestește că a ajuns
Timp de 30 de ani, Malcolm Brabant a fost unul dintre cei mai apreciați corespondenți de război ai BBC. Intervențiile sale televizate se încheiau, de obicei, cu o prezentare de final: "Malcolm Brabant, BBC News, Atena". În prezent, bărbatul locuiește în Copenhaga și povestea sa este una cu totul deosebită.

În luna aprilie a anului 2011, Malcolm Brabant a fost într-o clinică din Atena, pentru o vaccinare de rutină, împotriva febrei galbene, înainte de a merge să facă un reportaj în Coasta de Fildeș. Reacția sa la vaccin a fost însă una violentă. „Mi-a prăjit creierul”, spune bărbatul. Peste noapte, Malcolm a dezvoltat o psihoză severă.

Brabant, care era agnostic, a început să se creadă Mesia și l-a sunat pe prietenul său, corespondentul BBC Allan Little, pentru a-l numi „primul discipol” al său și pentru a înregistra cuvintele sale înțelepte.

Din cauza stării psihice precare, Malcolm a început să se laude că Regina Angliei i-a recunoscut „statutul divin” și să creadă că poate opri traficul cu puterea minții. De asemenea, britanicul era ferm convins că poate controla „toată tehnologia din lume” și pentru a dovedi acest lucru, și-a aruncat e-reader-ul Kindle în toaletă.

Malcolm a ajuns să se creadă fie Winston Churchill, fie Diavolul și prietenii săi din BBC au devenit extrem de îngrijorați de situația sa. Cu ajutorul companiei, el a fost trimis la un spital din Atena, apoi externat, dar la scurt timp a experimentat a doua cădere nervoasă. Fără să mai poată lucra, falit și deprimat, britanicul a revenit în orașul său natal, Suffolk, unde a încercat să obțină ajutor de la autorități (NHS).

Cu mintea întunecată, fostul corespondent tv s-a prezentat la sediul BBC din Londra îmbrăcat în echipament de ciclist, dar fără bicicletă și a cerut să discute cu șefii, iar după ce a fost refuzat, a făcut scandal, necesitând intervenția poliției.

Cu altă ocazie, Malcolm s-a întâlnit accidental cu Frank Gardner, un corespondent al BBC care a rămas parțial paralizat, după ce a fost împușcat în Arabia Saudită, în anul 2004. Brabant a încercat, în calitate de „Mesia”, să-l vindece miraculos pe bărbat, frecându-l pe spate.

În cele din urmă, Malcolm a ajuns cu familia în Danemarca, pentru a căuta ajutor pentru starea sa psihică precară. Acolo a fost intervievat, alături de soția sa, de către Business Insider: „Am avut de-a face cu bolile psihice (tatăl meu s-a sinucis), dar nu am crezut că o persoană poate ajunge într-o asemenea stare. Malcolm a explorat cele mai întunecate zone ale minții sale. Un om mai slab de înger ar fi murit, dacă s-ar fi aflat într-o asemenea situație”, spune partenera de viață a acestuia.

Medicii danezi care l-au reabilitat pe Brabant l-au anunțat că va trebui să ia pastile toată viața. El a decis altceva. „Am hotărât să nu mă dau bătut. Când am ieșit în sfârșit din spital, în 2012, aveam o geantă plină de pastile. Mi-a luat un an și jumătate să reduc numărul de medicamente. În ianuarie 2014, am încetat să le mai iau și de atunci am devenit tot mai puternic”.

Brabant și-a revenit și acum poate lucra din nou. Revenirea sa s-a produs chiar luna aceasta, cu un material despre uciderea a doi oameni de către un islamist extremist la Copenhaga. „După aceste atacuri, am muncit pe stilul vechi, până când am cedat din nou. Din cauza bolii, am pierdut tot. Am un băiat de 15 ani, trebuie să-l cresc și nici măcar nu mai avem mașină. Sunt redactor BBC care vine cu bicicleta la muncă. Mă simt din nou ca un jurnalist începător”.

„Soțul meu nu a mai fost afectat de vreo boală psihică”, spune soția bărbatului. „Nu am nicio îndoială că psihoza severă a fost cauzată de vaccinul pentru febra galbenă”.

Producătorul vaccinului respectiv recunoaște că produsul are unele probleme. În 2013, șeful departamentului de dezvoltare a vaccinurilor, Ronald Neeleman, a spus că produsul nu a fost revizuit de mulți ani. „Este distribuit pe o piață mică, cu profituri foarte mici și nu există interesul pentru dezvoltarea unuia mai bun”, a spus Neeleman.

Malcolm și soția sa vor însă să primească despăgubiri pentru coșmarul îndurat și spun că nu vor da înapoi. De asemenea, ei lucrează la un documentar și la o carte, intitulată „Martin is a Little Unwell”. Corespondentul precizează că nu poate lăsa trecutul în urmă. „Chiar dacă am vrea asta, nu am putea, deoarece m-am comportat haotic, i-am speriat pe cei din jur”.

„Nimeni nu întinde un covor roșu pentru a-i reprimi în colectiv pe cei care au suferit de o boală psihică”, conchide Trine Villeman, soția de origine daneză a lui Malcolm Brabant. 

Autor
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele