Agenția Națională de Administrare Fiscală avertizează operatorii economici care, potrivit legii, au obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale și de a emite bonuri fiscale, că le este interzis să înmâneze clienților documente care atestă plata contravalorii bunurilor achiziționate sau serviciilor prestate, altele decât bonurile fiscale.
„Le atragem atenția operatorilor economici că ținerea unei evidențe duble, inclusiv prin mijloace informatice, a activității prestate este sanctionată drastic de legislația în vigoare, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală, sancțiunea putând ajunge până la suspendarea activității în punctul de lucru și sigilarea acestuia pentru o perioada cuprinsă între o lună și 3 luni”, se arată într-un comunicat al ANAF.
Inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală vor sancționa cazurile în care unui client nu îi este înmânat bonul fiscal sau i se înmânează un alt document decât bonul fiscal, precum notă proformă, nota de consum, bonuri nefiscale, precizează ANAF.
Inspectorii Direcției Antifraudă vor sigila, de la 1 martie, punctul de lucru al comercianților prinși că nu utilizează casele de marcat fiscale sau nu emit bon fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, pe durata suspendării activității, cu amenzi între 10.000 și 15.000 lei.
La data suspendării activității, unitatea va fi sigilată de echipa de control și va fi afișat la loc vizibil un anunț cu textul „Activitate suspendată de Antifraudă – ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale”, iar pe durata măsurii respectiva locație rămâne sigilată.
„Este important de menționat că plângerea nu mai suspendă executarea sancțiunilor dispuse pentru sancționarea abaterilor menționate, iar ruperea sigiliului constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de până la un an”, se mai precizează într-un comunicat anterior al ANAF.