Curtea de Apel din Putrajaya, Malaysia, a judecat, pe 16 februarie, apelul introdus de Ionuț Alexandru Gologan, un tânăr de 23 de ani din județul Prahova, arestat pentru trafic de droguri și condamnat la pedeapsa capitală în primă instanță, pe 16 octombrie 2013, și a decis respingerea apelului și menținerea sentinței primei instanțe.
În urma acestei decizii, avocatul cetățeanului român a introdus, în regim de urgență, cererea de recurs la o instanță superioară, respectiv Curtea Federală de Justiție a Malaysiei, în prezent fiind așteptată decizia autorităților judiciare malaysiene privind stabilirea termenului de judecată, a precizat MAE, subliniind că cetățeanul român a fost reprezentat de avocatul ales, iar la ședința de judecată a asistat și un reprezentant al Ambasadei României în Malaysia.
Ministerul de Externe informează că, încă de la arestarea cetățeanului român, Ambasada României la Kuala Lumpur a întreprins „multiple demersuri pe canalele diplomatice și consulare în vederea acordării asistenței de specialitate în beneficiul acestuia, în special pentru identificarea căilor optime de apărare, în scopul evitării pedepsei capitale”. În acest sens, au existat contacte la nivelul miniștrilor afacerilor externe ai României și Malaysiei.
De asemenea, în continuarea demersurilor vizând salvarea vieții cetățeanului român, reprezentanții Ambasadei României în Malaysia „țin permanent legătura cu avocatul acestuia – un avocat de renume internațional, specializat pe cazurile de trafic de droguri pasibile de condamnarea la pedeapsa capitală”.
Totodată, MAE subliniază că au fost întreprinse numeroase demersuri la nivel diplomatic ce au vizat realizarea unor schimburi de experiență cu statele membre ale Uniunii Europene și cu alte state terțe care au gestionat cazuri similare, precum și cu organizații internaționale specializate în strategiile de evitare a pedepsei capitale. Pe plan intern, au fost organizate reuniuni interinstituționale cu autoritățile române competente, pentru identificarea celor mai eficiente soluții de gestionare a situației.
Ministerul de Externe va continua, în regim permanent, demersurile de asistare a cetățeanului român și va utiliza „toate mecanismele legale conform competențelor specifice, pentru identificarea unor soluții destinate salvării vieții acestuia”.
În paralel cu acțiunile derulate, pentru preîntâmpinarea unor astfel de cazuri, MAE a demarat, încă din anul 2013, o amplă campanie de conștientizare a cetățenilor români cu privire la riscurile la care se expun prin transportul de droguri în state ale căror sisteme legislative prevăd pedeapsa cu moartea pentru asfel de infracțiuni.
Promovată sub deviza „Drogurile îți schimbă destinația”, campania anti-drog este destinată publicului larg și informează în legătură cu aspecte mai puțin cunoscute privind legislația unor țări precum Malaysia, precizează MAE.
Românul condamnat la moarte în Malaezia este din comuna Telega (Prahova), iar ultima dată a fost în localitatea natală în vara anului 2012, cu o lună înainte de a fi arestat, a declarat , pe 16 octombrie 2013, corespondentului MEDIAFAX primarului localității, Ilie Gheorghe precizând că tânărul Ionuț Alexandru Gologan a plecat apoi în Germania, unde a fost racolat de traficanți de droguri.
Potrivit acestuia, tânărul provine dintr-o familie dezbinată, fiind crescut de tată și bunică, după ce mama lui a plecat din Telega în urmă cu mai mulți ani.
„Face parte dintr-o familie dezbinată. Maică-sa e plecată de mai mulți ani din localitate. El a rămas cu tatăl și cu bunica, a fost crescut de bunică. Bunica lui a fost funcționar public în Primăria Telega. A fost crescut bine, era un copil cuminte, bun la învățătură, dar știți cum este, când pun mâna grupuri din astea certate cu legile, ajungi unde a ajuns el”, a declarat primarul Ilie Gheorghe.
El a precizat că tânărul a mers ultima dată acasă, la Telega, în luna iunie a anului 2012, când a ajutat la ridicarea zidurilor unei case din localitate, primarul catalogându-l drept „un băiat foarte muncitor”.
„După aceea a plecat către Germania, acolo a fost racolat de grupuri din astea, care se ocupă și cu așa ceva, și a fost trimis ca transportator, încotro nu pot să vă spun”, a afirmat Ilie Gheorghe.
Primarul a spus că, la o lună după ce l-a văzut pe tânăr în localitate, în vara anului 2012, a aflat că el a fost arestat și trimis în judecată în Malaezia pentru trafic de droguri.
Ilie Gheorghe a spus că bunica tânărului a venit la Primărie pentru a fi îndrumată ce să facă să îl ajute pe băiat în timpul procesului, iar Primăria a făcut o anchetă socială și recomandări care să îl ajute în fața instanței.
În bagajele tânărului, care lucra ca șofer cu jumătate de normă, au fost descoperite, pe 26 iunie 2012, pe aeroportul internațional din Kuala Lumpur, 1.494 de grame de metamfetamină.