Un studiu publicat în American Journal of Hypertension arată că de-a lungul timpului nu doar indicele de masă corporală al copiilor a crescut, ci și tensiunea arterială, notează Medical Daily. Pentru a se ajunge la această concluzie, cercetătorii au studiat o serie de analize medicale 715.000 de tineri, femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani. Fiecare voluntar a repetat același set de analize timp de 11 ani. Astfel, s-a constatat că există o strânsă legătură între indicele de masă corporală și tensiunea arterială.
De asemenea, s-a mai observat că și incidența obezității a crescut în această perioadă. Dacă la începutul studiului 13,2% dintre copii aveau probleme cu greutatea, la finalul cercetării incidența obezității a crescut până la 21%.
„Tinerii obezi sunt expuși riscului de a suferi de afecțiuni cardiovasculare, precum un nivel ridicat al colesterolului sau a tensiunii arteriale. Tinerii care au probleme cu greutatea când sunt mici riscă să fie obezi când sunt adulți, și, totodată, în perioada adultă crește și riscul apariției bolilor de inimă, a diabetului de tip 2, a accidentului vascular, a numeroase tipuri de cancer și osteoartritei”, spune dr. Yaron Arbel, autorul cercetării.
Dar asta nu e tot, avertizează cercetătorii, care spun că un copil obez nu va avea doar probleme de sănătate, ci se va confrunta și cu probleme de ordin emoțional. Datele studiului arată că tinerii obezi au o stimă de sine scăzută, sunt mai retrași și se integrează destul de greu în colectivități.
Studiile precedente au arătat că nici percepția pe care o au cei din jur despre persoanele grase sau obeze nu este una foarte bună. Oamenii care au probleme cu greutatea sunt percepuți ca fiind leneși, neglijenți, incompetenți, dezordonați, dezagreabili și deloc conștiincioși.