DNA îi dă replica lui Victor Ponta, la „mica păcăleală” cu recuperarea prejudiciilor: „Premierul creează o confuzie gravă”

DNA îi dă replica lui Victor Ponta, la „mica păcăleală cu recuperarea prejudiciilor: „Premierul creează o confuzie gravă
Publicat: 04/03/2015, 12:29
Actualizat: 04/03/2015, 19:54

DNA reacționează la afirmațiile premierului Victor Ponta, prin care acesta a numit „o mică păcăleală” cifrele enunțate de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, la bilanțul instituției pe 2014, precizând că „premierul Victor Ponta creează o confuzie gravă în opinia publică”, în încercarea de a justifica de ce ANAF nu reușește să recupereze decât o parte infimă din prejudiciile provenite din infracțiunile de corupție.

La bilanțul DNA, Kovesi a arătat că există în 2014 decizii definitive ale instanței pe dosare DNA, în care prejudiciul este de 310 milioane euro și că „este important ca organele fiscale să execute efectiv aceste hotărâri”. Tot atunci, președintele Klaus Iohannis a declarat că procentul de recuperare a acestor prejudicii, de doar 10%, realizat de ANAF, „este inacceptabil”.

Marți seară, premierul Victor Ponta a afirmat într-un interviu la RTV, că acest lucru ar fi „o mică păcăleală”, fără să specifice la cine se referă, la Kovesi sau la Iohannis. „A fost așa, o mică păcăleală. N-ați aflat și de ce (prejudiciile aduse statului s-au recuperat doar în proporție de 10%, n.red.). Ne trebuie hotărâri definitive și irevocabile. Critica nu e la ANAF. Dacă ne dă instanța hotărârea judecătorească definitivă și irevocabilă și dacă nu se spune că sechestrul e pe o mașină, care în loc să valoreze 100.000 de euro, valorează 5.000 de euro, sigur că noi recuperăm”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta creează o confuzie gravă în opinia publică prin aceea că pune la îndoială datele prezentate la bilanțul D.N.A, date referitoare la confiscarea și recuperarea de produse infracționale, dispuse de instanțe, în dosarele penale deferite justiției. În încercarea de a justifica gradul scăzut de recuperare a prejudiciilor, de către A.N.A.F. (instituție aflată în subordinea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor) premierul Victor Ponta afirmă că „e așa, o mică păcăleală” faptul că A.N.A.F. nu ar recupera decât 10% din prejudiciile constatate în dosarele penale, pretinzând că, în realitate, nu ar exista hotărâri judecătorești care să impună această recuperare, ci doar sechestre ce nu ar putea să angajeze ANAF în recuperarea prejudiciilor”, arată DNA într-un comunicat de presă, publicat miercuri.

DNA arată că în raportul de activitate pe 2014, se precizează că „hotărârile judecătorești rămase definitive în cauzele DNA în anul 2014 au inclus confiscarea și recuperarea de produse infracționale în sumă de peste 310.000.000 euro, de 3 ori mai mult decât în anul 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plătește medicilor din România într-un an. Este important ca organele fiscale să execute efectiv aceste hotărâri”.

DNA precizează că este vorba despre decizii definitive ale instanțelor de judecată, pe care ANAF este abilitată să le pună în aplicare, contrar afirmațiilor premierului Victor Ponta.

„O împrejurare pe care orice fost procuror o cunoaște”

Într-adevăr, mai arată DNA, în același bilanț al instituției se arată, într-un alt paragraf, și că „în 2014 valorile indisponibilizate de DNA au fost de peste 303 milioane euro, ceea ce reprezintă de peste 13 ori bugetul nostru pentru un an„.

„Această sumă se referă la sechestrele aplicate la dosarele trimise în judecată și reprezintă o valoare independentă de cea aferentă produselor infracționale, constată prin decizii judecătorești rămase definitive, împrejurare pe care orice fost procuror o cunoaște.

CITIȚI AICI DECLARAȚIILE INTEGRALE ALE PREMIERULUI VICTOR PONTA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor