Ministerul de Interne mobilizează o adevărată „armată”, după atenționările meteo

Ministerul de Interne mobilizează o adevărată armată, după atenționările meteo
Publicat: 05/03/2015, 18:07

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a anunțat, joi, în cadrul unei videocoferințe cu prefecții, că au fost mobilizați pentru internenție peste 6.000 de pompieri, peste 12.700 de polițiști și 5.300 de jandarmi, fiind comnstituită și o rezervă de 11.700 de cadre, „pentru situația în care fenomenele meteorologice se vor manifesta cu o intensitate mai mare decât cea prognozată”.

Oprea a spus că principala problemă la care se așteaptă autoritățile constă în îngreunarea circulației rutiere pe drumurile din zona montană, unde se așteaptă depunerea unui strat consistent de zăpadă.

Potrivit ministrului, pentru autostrăzi și drumuri naționale există la acest moment stocuri de 68.876 tone de sare, peste 36.000 tone de nisip, 531 tone clorură de calciu și 241 tone de produse antiderapante.

Până în acest moment, din cauza vântului puternic care a doborât stâlpii de înaltă tensiune, 13 localități au rămas fără energie electrică. Este vorba despre localitătea Segarcea, din județul Dolj, localitățile Comanda, Garbovățul de Sus, Măru Roșu, Căzănești, Jirov și Vlădașești, din județul Mehedinți, localitățile Strejești, Grădinari, Perieți, Schitu și Bălteni din Olt și localitatea Măldăeni din Teleorman.

Meteorologii au emis o atenționare cod galben valabilă de joi până sâmbătă după-amiază, în aproape toată țara fiind anunțate ninsori, precipitații mixte și vânt care va depăși la rafală 70 de kilometri pe oră și va viscoli zăpada.

Potrivit atenționării transmise de Administrația Națională de Meteorologie, de joi, ora 13.00, până vineri, ora 16.00, se înregistrează precipitații importante cantitativ, intensificări ale vântului și ninsori în 24 de județe – Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj, Dâmbovița, Hunedoara, Maramureș, Prahova, Timiș, Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Dolj, Harghita, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Bacău, Buzău, Covasna, Gorj, Mehedinți, Neamț, Suceava și Vrancea.

Atenționarea de cod galben se va extinde, de vineri, ora 16.00, până sâmbătă, la aceeași oră, în aproape toată țara, cu excepția județelor Botoșani, Iași, Timiș, Arad, Bihor, Mureș, Sălaj și Satu Mare, respectiv în 34 de județe.

În cele două zile vor cădea precipitații mai ales sub formă de ninsoare în toate zonele montane, în Oltenia, Muntenia, centrul și sudul Moldovei, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sudul Banatului. De asemenea, în restul teritoriului precipitațiile vor fi mixte.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anunțat, joi, în videoconferința cu prefecții, că vineri noapte va ninge în sudul țării, inclusiv în București, iar dacă vântul va depăși 70 de kilometri la oră este posibil să fie emise coduri portocalii.

Președintele ANM a spus că, la nivel european, au fost emise coduri roșii în țări precum Italia, Serbia, Croația, Muntenegru, unde se așteaptă cantități mari de precipitații, asociate cu vânt.

„În România, deocamdată este emis cod galben, care înseamnă viscol la munte. Vineri după-amiază sau vineri noapte este posibil să ningă inclusiv în București, în timp ce vântul va atinge viteze de aproximativ 50, 60 de kilometri la oră. Ne așteptăm ca acolo unde viteza vântului va ajunge la 70 de kilomtri pe oră și va ninge să emitem niște coduri portocalii, pe perioade limitate, urmând ca la expirarea atenționării cod galben la nivel național să nu mai emitem niciun cod”, a afirmat Ion Sandu.

Tags:
Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Una dintre destinaţiile de vis din Grecia a căzut în capcana propriului succes. De ce...
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Șoferii cu mașini pe motorină vor fi taxați în plus. Anunț oficial în România chiar...
Cum poți călători mai ieftin. Sfaturile specialiștilor și cele mai răspândite greșeli
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Descoperirea sifilisului: Cum a schimbat Hideyo Noguchi diagnosticul medical