Nanette Konig, care are astăzi 85 de ani, a cunoscut-o pe Anne Frank în școală și a participat la ziua ei de naștere, unde adolescenta a primit un jurnal. În paginile acestuia, Anne Frank va detalia perioada în care a stat ascunsă de naziști, alături de familia ei. După ce a fost prinsă, colegele au petrecut doi ani una departe de alta, până când s-au reunit în lagărul de la Bergen-Belsen din Germania, scrie Daily Mail. „Era îmbrăcată într-o pătură, deoarece hainele erau pline de păduchi”, a povestit Konig.
„Era complet slăbită. Nu mai rămăsese nimic din trupul ei. Chiar și astăzi mă întreb cum am reușit să ne recunoaștem, deși arătam ca doi scheleți”, a mai spus Konig. Aceasta o omagiază astăzi pe Anne Frank, care a murit la vârsta de 15 ani, cu câteva săptămâni înainte ca lagărul să fie eliberat.
În urmă cu 70 de ani, cele două fete făceau parte din rândul milioanelor de evrei, adunați în lagăr pentru a fi exterminați. Potrivit statisticilor, peste șase milioane de evrei din toată lumea au fost uciși în lagărele de concentrare naziste. Părinții lui Anne, Margot și Otto Frank, au fost deportați într-un alt lagăr, iar Anne și sora sa, Margot, au ajuns la Auschwitz.
Când Anne și sora sa au fost trimise la Bergen-Belsen, în luna octombrie a acelui an, Konig a observat-o pe prietena sa printr-un gard de sârmă ghimpată. „Am văzut-o pe Anne pe partea cealaltă. Nu m-am putut apropia, deoarece aș fi fost torturată sau chiar ucisă”.
foto: captură Daily Mail
După ce gardul a fost eliminat, Konig a văzut-o din nou pe Anne și a putut să discute cu ea. „Sunt singura din școală care a întâlnit-o pe Anne la Bergen-Belsen. Eram în lagărul șapte și ea era în opt. Mi-a povestit despre jurnalul ei și despre o viitoare carte, pe care dorea să o scrie după încheierea războiului”.
Jurnalul lui Anne a fost publicat în 1947, fiind tradus în 67 de limbi. Cartea s-a vândut în peste 30 milioane de exemplare, în toată lumea. În 1941, cele două femei au fost colege la Jewish Lyceum, o școală pentru copiii evrei, care nu mai aveau dreptul să fie educați în alte instituții de învățământ.
În februarie 1944, doamna Konig a fost dusă în lagărul de concentrare de la Bergen-Belsen. În august 1944, familia Frank, ascunsă într-o casă din Amsterdam, Olanda, a fost trădată și dată pe mâna naziștilor. În martie 1945, Anne și Margot Frank s-au îmbolnăvit de tifos, cu trei săptămâni înainte ca Aliații să elibereze lagărul. După război, tatăl lui Anne, Otto Frank, s-a întâlnit cu Konig și i-a spus că ar vrea să publice jurnalul fetei sale. „I-am zis să nu mai stea pe gânduri”, a povestit Konig.