„Ne aflăm la șase decenii distanță de primele ascensiuni reușite ale celor mai înalți munți ai lumii. În 2015, doar stilul în care urci mai poate aduce valoare alpinismului mondial. Am ajuns la jumătatea cursei, cu șapte vârfuri de 8.000 de metri atinse, din 14 câte există. Anul acesta am avut de ales între a urca un nou vârf de 8.000 de metri – pentru a-mi continua proiectul, care ar avea miză națională – și a încerca un proiect mult mai dificil, cu șanse mai mici de reușită, dar cu valoare la nivel mondial. L-am ales pe cel de-al doilea, având un partener extrem de valoros în Peter Hamor, dar și o experiență de zece ani la altitudine extremă”, a spus Colibășanu, potrivit sursei citate.
Colibășanu va pleca spre Nepal la sfârșitul lunii martie. Ascensiunea Muntelui Manaslu, pe ruta standard, se va face în stil sportiv – fără oxigen artificial și fără șerpași de altitudine.
El se va aclimatiza, astfel, pentru cel de-al doilea proiect al său în acest sezon himalayan: încercarea de a urca Muntele Manaslu pe fața nordică, pe o rută nepracticată, alături de slovacul Peter Hamor.
Horia Colibășanu a urcat cu succes Muntele Manaslu în 2006, avându-l atunci ca partener de coardă pe spaniolul Inaki Ochoa.
Expediția Manaslu North va debuta la finalul lunii martie și se va încheia la finalul lunii mai, odată cu închiderea sezonului de ascensiuni de primăvară din Himalaya.