O altă „față” a migrației. După „Vin românii”, BBC difuzează un documentar care vorbește altfel despre români

O altă „față a migrației. După „Vin românii, BBC difuzează un documentar care vorbește altfel despre români
Publicat: 10/03/2015, 15:39

După ce postul de televiziune britanic Channel 4 a difuzat recent seria controversată de documentare cu titlul „The Romanians Are Coming”/„Vin românii”, zilele trecute, BBC a prezentat un nou documentar pe tema migrației. De data aceasta însă, britanicii au putut vedea la televizor o producție documentată și echilibrată, care face o radiografie la rece a situației migranților din Marea Britanie, cu personaje din mai multe state central și est-europene, unele de succes, altele care locuiesc pe străzi.

Jurnaliștii BBC au încercat astfel să ofere un context obiectiv lungii debateri legate de migrație, înainte de alegerile din acest an: „Voi trebuie să luați o decizie pe cont propriu cu privire la acest subiect. Orice ați decide, acum aveți informațiile necesare”, precizează producătorii documentarului „Inside Out London”.

În prima parte a documentarului este citat un studiu realizat de National Institute of Economic and Social Research, care arată că, în realitate, migranții aduc mai mulți bani economiei britanice, decât „iau”. Asta pentru că peste 70% dintre ei vin în mod clar pentru a lucra sau pentru a studia.

„Peste 40% dintre imigranți au venit aici pentru a munci. În plus, 30% dintre ei au venit la studii”, explică Dr. Katerina Lisenkova, de la National Institute of Economic and Social Research. „Deci, dacă combinăm aceste două categorii, peste 70% dintre ei se află aici fie pentru a lucra, fie pentru a studia. Iar aceste categorii de persoane e puțin probabil să ceară ajutoare sociale”, mai spune ea în fața camerelor de luat vederi.

În plus, documentarul mai precizează că în primele șase luni de la sosirea în Regat, puțin peste 6% dintre migranți cer ajutoare statului.

Primul personaj prezentat în documentarul BBC este o româncă. Iulia Creta, originară din Sibiu, care a absolvit Facultatea de Stomatologie din Cluj-Napoca. Filmată încă din momentul în care se urcă în avion pentru a pleca spre Marea Britanie, tânăra mărturisește că se teme că se va lovi de prejudecățile britanicilor despre români.

„A trebuit să aleg între Germania și Marea Britanie, dar am ales Marea Britanie deoarece cred că aici am șanse mai mari să mă dezvolt”, explică sibianca. „Sper că oamenii nu mă vor judeca în funcție de naționalitatea pe care o am, dar sunt sigură că voi întâlni oameni generoși și prietenoși”, mai spune ea încrezătoare.

Călătoria ei este urmărită îndeaproape și în următoarea perioadă. Producția BBC arată cum, încă din prima săptămână, Iulia începe să își caute de lucru, dar și cum apar primele dezamăgiri din cauza refuzurilor primite.

FOTO: BBC

„Știu că va fi dificil la început, dar nu trebuie să renunț, iar în final va fi bine”, afirmă ea. „Am depus recent un CV, dar după ce le-am spus că vin din România m-au pus în așteptare timp de câteva minute, apoi au închis telefonul, iar managerul spitalului nu m-a mai sunat înapoi”, povestește fata.

În următoarele zile, Iulia ia legătura cu Tommy Tomescu, un alt medic stomatolog român stabilit în capitala Marii Britanii, lider al Partidului Europenilor și co-președinte al Asociației împotriva Discriminării Românilor și Bulgarilor. De asemenea, acesta a fost asistent universitar la King’s College și a înființat o asociație a dentiștilor români pentru cei aproximativ 400 de medici stomatologi care lucrează în Regat.Tomescu a încercat să devină vocea românilor țintiți de atacurile xenofobe ale UK Independence Party (UKIP), precizează BBC.

Cu ajutorul sprijinului, sfaturilor și recomandărilor acestuia, Iulia Creta reușește să-și găsească o slujbă în a treia săptămână de la sosirea în Londra.

FOTO: BBC

Documentarul continuă cu prezentarea unui cuplu de polonezi care locuiesc într-un garaj dezafectat. Deși o organizație le propune să le dea o mână de ajutor pentru a se întoarce în țara natală, cei doi refuză.

Alții însă acceptă propunerile de acest fel. Este și cazul unei poloneze, care povestește că revenirea în țara sa i-a salvat viața. Pentru a relata acest fapt, echipa de filmare BBC s-a deplasat în Polonia, acolo unde femeia locuiește într-un adăpost special oferit de Guvern.

„În urmă cu 18 luni era alcoolică”, explică ea. „Dormeam într-un cimitir”, adaugă poloneza, precizând că imediat ce s-a întors acasă a început tratamentul.

„Acesta este primul loc în care m-am simțit în siguranță, unde era cald. Acesta este locul unde m-am simțit acasă. În Londra e frumos, dar nu e pentru mine. Sunt fericită cu viața pe care o am acum. E de ajuns pentru mine… Am lăsat trecutul în urmă”, a mai povestit poloneza jurnaliștilor BBC.

FOTO: BBC

Pe de altă parte, spre finalul documentarului este prezentat și un grup de aproximativ 20 de români care locuiesc sub un pod, în capitala britanică. Bărbații muncesc în construcții, însă nu-și permit „luxul” chiriei.

George, tată a doi copii, povestește că a ajuns în Marea Britanie în urmă cu o lună. Spune că are nevoie de bani pentru a-și întreține familia.

„Problema e că dacă vrem să stăm undeva cu chirie, chiria ne costă 50 de lire pe săptămână, dar nu găsim de lucru de fiecare dată. Și ajungi să stai stresat că nu poți plăti chiria”, explică el.

Un alt român care acceptat să stea de vorbă cu jurnaștii spune că are o ipotecă pe casă, în Spania, pe care trebuie să o plătească: „Nu îmi place că trebuie să dorm aici, nu sunt obișnuit cu o astfel de viață”, afirmă el.

FOTO: BBC

În final, documentarul BBC citează un studiu al University of Oxford, care arată că numărul migranților în Marea Britanie a crescut cu 565.000 din anul 2011 și până în prezent.

Documentarul prezentat zilele trecute de BBC vine după cel difuzat de Channel 4 în urmă cu peste două săptămâni.

Primul episod al producție Channel 4 a avut ca subiect situația unui imigrant român, Alex, care doarme într-o parcare din apropierea gării Victoria și care îi ajută pe alți români să vină la Londra. În același episod a fost prezentată viața unui român de etnie romă, Sandu, care încearcă să se stabilească în orașul Liverpool, deși nu vorbește bine limba engleză. Episodul al doilea a explorat situația socială din România și cauzele care îi împing pe români să meargă în Marea Britanie.

Difuzarea documentarului „The Romanians Are Coming” a stârnit o serie de critici, atât din partea comunității românilor din Marea Britanie, cât și din partea instituțiilor publice, precum Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Ambasada României la Londra.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a scris omologului britanic, Philip Hammond, exprimându-și regretul profund față de reluarea unor „clișee incorecte” prin modul „distorsionat și părtinitor” în care a fost prezentată comunitatea românească din Marea Britanie în documentarul Channel 4.

De asemenea, într-o scrisoare adresată producătorilor serialului, ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, s-a declarat „surprins și extrem de dezamăgit” de modul în care românii din Marea Britanie sunt prezentați în documentarul Channel 4, apreciind că prezentarea doar a aspectelor negative este incorectă și discriminatorie.

Totodată, numeroși români au participat, la Londra, la un protest „în tăcere” față de documentarul despre imigrații români difuzat de postul Channel 4, iar premierul Victor Ponta și-a exprimat solidaritatea cu manifestanții, într-un mesaj difuzat pe Twitter. „Exprim solidaritate cu românii care vor protesta în tăcere față de abordarea tendențioasă a Channel 4 față de cetățenii noștri”, a transmis Ponta, în mesajul care îi era adresat și premierului Marii Britanii, David Cameron.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
TikTok „s-a trezit” după alegerile din România și lansează o campanie împotriva dezinformării