Dintr-o analiză a agenției de turism, anul trecut au ajuns în hotelurile all inclusive de pe litoralul românesc aproximativ 5.000 de turiști străini, din totalul de 31.000 de mii de turiști din străinătate care au venit la mare.
Cei mai mulți dintre cei care au preferat all inclusive-ul au fost germani, urmați de polonezi, iar stațiunea cea mai căutată a fost Mamaia.
„Străinii caută, în general, la all inclusive-urile românești mâncarea tradițională. Preferatele lor sunt sărmăluțele, precum și ciorbele, fie că sunt de perișoare, țărănești și de văcuță. În schimb, românii sunt atrași de carne, în special de grătare”, a declarat agenției MEDIAFAX proprietarul Mareea, Marius Usturoiu, care administrează și complexul all inclusive Family Club Mercur-Minerva din Mamaia.
În ultimul an, din ce în ce mai mulți proprietari de structuri all inclusive, pun la dispoziția turiștilor meniuri nu doar în engleză, ci și în limbile germană și poloneză.
Usturoiu mai spune că în vârf de sezon majoritatea străinilor care vin la all inclusive sunt familii cu copii.
Pentru acest an, Mareea estimează că numărul străinilor în all inclusive-urile românești se va dubla față de vara trecută, depășind 10.000 de persoane.
„După promovarea făcută anul trecut în Polonia, avem contracte semnate și doar de pe această piață vor veni în vară 2.000 de turiști doar prin Mareea, dintre care jumătate la all inclusive. Ei vor ajunge cu chartere în Bulgaria, pe aeroportul din Varna, iar de acolo îi vom transfera cu autocarele la noi”, a precizat Usturoiu. Acesta a completat că de anul viitor, în fiecare săptămână de vară, două chartere cu polonezi vor zbura către litoralului românesc.
În plus, agenția a semnat contracte și cu turoperatori israelieni, iar turiștii din această țară care vor ajunge pe litoral vor veni cu zboruri pe Otopeni, de unde vor fi transferați cu autocarele la mare.
Cu toate acestea, cei mai mulți străini la all inclusive vor veni și în acest an tot din Germania.
„Creșterea din acest an se explică prin promovarea tot mai intensă făcută acestui tip de turism în străinătate, mai ales la târgurile de turism dar și prin faptul că acest produs s-a consolidat în ultimii ani și începe să ajungă la maturitate”, a mai spus Marius Usturoiu.
În general, un străin plătește pentru un concediu all inclusive în România, la un hotel de trei stele, 500-600 de euro, preț în care intră și biletul de avion.
În 2014, pe litoralul românesc au fost disponibile 6.750 de locuri în structurile all inclusive, iar în acest an numărul loc a crescut cu 581 de locuri.
Din cei 1,9 milioane de străini ajunși anul trecut în România, majoritatea (1,48 milioane) au mers în București și în orașele reședință de județ, la munte s-au dus 132.014, în timp ce pe litoral au ajuns doar 31.325 turiști (1,6% din total), iar în Deltă doar 13.482 (0,7%).
Pe litoral au venit 5.155 de germani, 4.229 de americani, 2.516 francezi, 2.180 de polonezi, 1.442 italieni și 1.244 de ruși și 895 de turiști din Israel.
Mareea, care gestionează anual vacanțele a peste 100.000 de turiști români și străini pe litoralul românesc, estimează pentru sezonul 2015 o creștere cu minim 10% a traficului turistic către Marea Neagră. În condițiile în care implementarea voucherelor de vacanță devine operațională în acest an, creșterea ar putea ajunge la 15%.