Potrivit publicației Dalian Daily, cei doi bărbați, prezentați ca „Han” și „Zhang”, au fost condamnați la opt și, respectiv, șase ani de închisoare.
Han, în vârstă de 30 de ani, a fost abordat pe aplicația de mesagerie WeChat de către o persoană care s-a dat drept jurnalist. „Reporterul” ia cerut lui Han să fotografieze cu telefonul „zone sensibile” dintr-o bază militară, în cadrul unui proiect de colectare de informații. Han s-a dus vara trecută la Beijing și și Liaoning (nord-est) pentru a face pozele, inclusiv la o expoziție de tehnologie militară. El a predat ulterior înregistrări și fotografii „angajatorului” său, potrivit publicației chineze.
„Deși trucurile folosite de inamici sunt viclene, ele pot fi absolut evitate”, comentează publicația.
Contactat de CNN, Biroul pentru Securitate din Dalian a confirmat relatarea de presă, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare.
Celălalt bărbat, Zhang, în vârstă de 23 de ani, a trimis peste 500 de fotografii cu portavionul Liaoning – numele provinciei în care a fost creat – unei persoane care a afirmat că era editor la o revistă străină, în august, înainte să fie arestat.
Cu două luni înainte, Zhang și-a părăsit locul de muncă pentru acesta, mai bine plătit, scrie ziarul, care a publicat imagini cu „echipamentul de spionaj” folosit e către cei doi, constând în telefoane marca iPone, computere și cabluri.
Unii navigatori pe Internet se întrebau dacă chiar spionează atunci când fotografiază portavionul chinezesc, având în vedere că fostul secretar de Stat american Chuck Hagel a efectuat o vizită la bordul navei în 2014.
„Și eu am fotografii cu portavionul”, afirmă deținătorul contului @gablio într-un mesaj postat pe Weibo, echivalentul chinez al Twitter. „Când am zburat de la Dalian la Beijing, acum doi ani, am văzut nava clar, din avion. Nenumărate persoane au fotografiat-o”, se arată în mesaj.