Prima pagină » Știri politice » DARIUS VÂLCOV A DEMISIONAT. Ponta: E o pierdere pentru Guvern. Am trei propuneri pentru Finanțe, dar nu știu cine mai vrea

DARIUS VÂLCOV A DEMISIONAT. Ponta: E o pierdere pentru Guvern. Am trei propuneri pentru Finanțe, dar nu știu cine mai vrea

DARIUS VÂLCOV A DEMISIONAT. Ponta: E o pierdere pentru Guvern. Am trei propuneri pentru Finanțe, dar nu știu cine mai vrea
Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat, duminică, premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare din funcția de ministru al Finanțelor a lui Darius Vâlcov.

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seară, la B1, că ministrul Finanțelor și-a depus demisia în cursul zilei de duminică, la prânz, după o discuție la Guvern, însă l-a rugat să finalizeze Codul Fiscal, iar între timp el va căuta un înlocuitor.

„Am vorbit și vineri. Ieri nu am fost în București. Azi l-am chemat. L-am întrebat „care e calitatea ta procesuală”?Mi-a spus că „sunt suspect”. Am avut o discuție, i-am spus „vreau să termini proiectul Codului fiscal, iar eu voi căuta între timp” înlocuitor, a povestit Ponta, precizând că are „vreo trei oameni pe care să-i conving” să vină în locul lui Vâlcov.

Premierul a spus că a vorbit cu președintele Iohannis abia în cursul serii, după ce acesta îi ceruse public demiterea ministrului de Finanțe. „Nu-l informasem. Am vorbit în această seară cu președintele, I-am zis și-a dat demisia, i-am spus să termine Codul fiscal.Nu am pe cineva (înlocuitor-n.r.)  în seara asta, nu știu dacă mai vrea. Am vreo trei oameni pe care să-i conving”, a spus Ponta.

Decizia lui Vâlcov a fost anunțată la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis i-a solicitat, premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare a sa din funcția de ministru al Finanțelor, ca urmare a începerii urmăririi sale penale de către DNA.

Șeful statului a susținut că menținerea în funcție a ministrului Finanțelor afectează credibilitatea Guvernului și că s-ar fi așteptat ca Vâlcov să demisioneze după ce DNA a început urmărirea sa penală.

„Având în vedere că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de ministrul Finanțelor, domnul Darius Vâlcov, m-aș fi așteptat ca domnul Vâlcov să demisioneze din funcție, înțelegând că afectează activitatea și credibilitatea guvernului, ceea ce nu s-a întâmplat.  În această situație, solicit premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare din funcția de ministru al Finanțelor a domnului Darius Vâlcov”, se arată în mesajul lui Iohannis, publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

„Mesajul meu este unul singur: nimeni nu este mai presus de lege”

Într-o postare ulterioară pe Facebook, șeful statului  a apreciat că demnitarii suspectați de fapte de corupție compromit toată clasa politică în general, precum și credibilitatea instituțiilor statului. Faptul că Vâlcov nu și-a dat încă demisia echivalează, în opinia președintelui, cu „sfidarea justiției” din cazul Borbely.

„Traficul de influență, deturnarea banilor publici, evaziunea fiscală și alte forme de corupție de care se pot face vinovați demnitarii nu compromit numai persoanele în cauză, ci și clasa politică în general și credibilitatea instituțiilor statului în ochii cetățenilor. Am asistat recent la sfidarea justiției în Parlament în cazul Borbely. Acum, un membru al Guvernului întârzie să-și prezinte demisia de onoare, acuzat fiind de trafic de influență. Mesajul meu este unul singur: nimeni nu este mai presus de lege, iar oamenii politici au o dublă responsabilitate, să-și respecte alegătorii și să întărească, prin cinste și corectitudine, instituțiile statului”, spune Iohannis, pe Facebook.

 

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, este urmărit penal de DNA pentru trafic de influență, el fiind acuzat că pe când era primar PDL la Slatina, în 2009, i-a cerut unui om de afaceri un comision de 20% în schimbul obținerii unor contracte în Slatina, Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, legate de extinderea și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare a județului Olt. Vâlcov este acuzat că ar fi primit în perioada 2010-2013, în baza acestei înțelegeri, aproximativ 2 milioane de euro.

Procurorii DNA îl acuză pe Darius Vâlcov că, pe când era primar PDL al municipiului Slatina, ar fi primit 2 milioane de euro, adică un comision de 20%, în schimbul obținerii unor contracte publice pentru un om de afaceri.

În 2009, administratorul unei firme l-a contactat pe primarul Vâlcov, căruia i-a propus să îi dea 20% comision din contractele de execuție a unor lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, dacă Vâlcov își folosește influența pentru a i le obține, conform DNA.

În noiembrie 2008, fusese aprobat proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, al cărui beneficiar final era Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Oltul” (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă și canalizare, conform DNA.

În cadrul acestui proiect, au fost încheiate contracte pentru reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare din Scornicești, Potcoava, Slatina, Drăgănești-Olt și Piatra-Olt, toate din județul Olt.

Darius Vâlcov a intervenit în timpul procedurilor de licitație la membrii comisiilor, care eliminat din caietul de sarcini unele condiții de eligibilitate, în favoarea firmei omului de afaceri, conform DNA.

Procurorii DNA arată că cei doi s-au înțeles ca mita să îi fie dată primarului doar cash, în lei și la sediul firmei respective. Astfel, începând cu luna decembrie 2010, Darius Vâlcov a început să vină periodic la firma respectivă pentru a primi bani, ori de câte ori Compania de Apă Olt făcea plăți către firma respectivă.

Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, omul de afaceri nu a mai putut face plățile către Vâlcov, astfel că acesta l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu o persoană cu funcție de conducere din cadrul Primăriei Slatina, care a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens, arată DNA.

Procurorii susțin că în baza cestei înțelegeri, Vâlcov a primit în perioada 2010-2013 aproximativ 2 milioane de euro, o parte cash și 2,48 milioane de lei prin intermediul unor firme și a contractelor-fantomă.

Celelalte persoane implicate în această înțelegere, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani, sunt și ele urmărite penal. 

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a fost audiat la DNA, în calitate de suspect, alături de alte două persoane, au declarat pentru Mediafax surse din rândul anchetatorilor.

Vâlcov a venit la DNA după ce participase la o emisiune televizată.

Darius Vâlcov a avut două mandate de primar la Slatina, din 2004 până în 2012.

Pe 27 martie 2012 Darius Vâlcov și-a anunțat demisia din PDL, partid al cărui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din funcția de primar în data de 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. În data de 10 iunie 2012, Darius Bogdan Vâlcov a fost reales de către slătineni în funcția de primar cu un procent de peste 80 la sută.

În decembrie 2012, a fost ales senator de Olt din partea PSD.

Din august 2014 până în decembrie 2014 a fost ministru delegat pentru Buget, iar din decembrie 2014 este ministru al Finanțelor Publice.

Autor

Citește și