Șeful ANI, Horia Georgescu, a fost reținut de procurorii DNA pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă. El este acuzat de abuz în serviciu, într-un dosar legat de retrocedările î unor imobile supraevaluate.
El a fost scos din sediul DNA încătușat și urcat într-o mașină cu care va fi dus în Arestul Poliției Capitalei.
„Este vorba de trei posibile fapte de abuz în serviciu, s-a reținut și un prejudiciu. Domnul Horia Georgescu se declară nevinovat”, a declarat avocatul lui Georgescu, Cristian Ene.
În același dosar, deputatul PNL Theodor Cătălin Nicolescu a fost adus cu mandat la DNA.
Procurorii DNA informează că Horia Georgescu este urmărit penal, în stare de reținere, pentru 3 infracțiuni de abuz în serviciu., cu consecințe deosebit de grave. Dosarul a fost constituit ca urmare a raportului Autorității Naționale de Restituire a Proprietăților (ANRP), din ianuarie 2015, prin care sesiza DNA că evaluările imobilelor pentru care au fost oferite despăgubiri în perioada 2008-2009 nu respectau standardele privind estimarea valorii de piață.
DNA arată că, în perioada 2008-2009, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, din care făcea parte și Horia Georgescu (ca reprezentant al Ministerului Justiției – n.r.), a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, a legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției precum și unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate.
Experții evaluatori au evaluat imobilele respective, pentru care urmau să se acorde despăgubiri, la 129,7 milioane euro.
DNA arată că în cazul celor 3 dosare, evaluatorii nu au purtat o corespondență cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară sau agențiile imobiliare, privind tranzacțiile deja efectuate, certe, cu proprietăți imobiliare similare.
„În două cazuri evaluatorii desemnați au utilizat, în cadrul metodei comparației directe, „comparabile” constând în anunțuri de vânzare publicate online sau în ziare, fără a purta corespondență cu deținătorii de informații privind tranzacțiile certe cu proprietăți imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natură a determina prețul real al pieței imobiliare”, arată procurorii DNA.
Comisia, inclusiv Horia Georgescu, a aprobat aceste rapoarte, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75 milioane de euro, acesta fiind și prejudiciul la bugetul de stat, constatat de DNA.
DNA precizează că în acest dosar mai sunt cercetate și alte persoane. Procurorii vor cere arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Horia Georgescu.
Georgescu a intrat în Comisia de la ANRP în utlima parte de mandat a Guvernului Tăriceanu și a părăsit-o în decembrie 2010. Guvernul Boc l-a păstrat în componența Comisiei, ca reprezentant al ANI. Georgescu a lucrat la ANRP și sub mandatul Crinuței Dumitrean, fosta șefă a instituției, urmărită penal în dosarul fostei șefe a DIICOT, Alina Bica.
Horia Georgescu a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în jurul orei 08.15, fiind însoțit de anchetatorii care au pus în executare mandatul de aducere emis pe numele șefului ANI.
Întrebat, la intrarea în sediul DNA, în ce dosar va da declarații, Horia Geogescu a spus că nu știe despre ce cauză este vorba.
Din primele informații rezulta că Horia Georgescu ar urma să fie audiat într-un dosar disjuns din cel în care fosta șefă a DIICOT Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru restituirea ilegală, de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), a unui teren supraevaluat.
Horia Georgescu, în vârstă de 38 de ani, este președinte al Agenției Naționale de Integritate din aprilie 2012.
În perioada 15 august 1993 – 1 mai 2004, Georgescu a fost consilier la SC Imperial SRL Brașov. Din mai 2004 până în martie 2007, Geogescu a lucrat ca specialist în investigații financiare în domeniul protecției intereselor financiare ale Uniunii Europene la Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție. Ulterior, Horia Georgescu a fost consilier asistent personal Cabinet secretar de stat – președinte la Agenția Națională pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii.
În perioada mai-iulie 2007, Georgescu a fost consilier personal al ministrului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Comerț, Turism și Profesii Liberale, apoi a devenit consilierul ministrului Justiției (iulie 2007 – noiembrie 2008). Totodată, din aprilie până în noiembrie 2008 a fost consilier al ministrului – detașat cu atribuții de secretar general la Agenția Națională de Integritate.
Începând din noiembrie 2008 și până în aprilie 2012, Horia Georgescu a fost secretar general al ANI.