Într-un interviu înregistrat anterior, difuzat duminică, președintele rus Vladimir Putin a declarat că era pregătit, acum un an, înainte de anexarea Crimeei, să plaseze arsenalul nuclear rus în alertă.
Putin nu a mai fost văzut în public de la 5 martie, lucru care a obligat Kremlinul să dezmintă că liderul rus al fi bolnav sau chiar că ar fi murit.
Crimeea a fost anexată de către Rusia pe 18 martie – într-un val de condamnări internaționale -, în urma unui referendum boicotat de către locuitorii peninsulei loiali Ucrainei.
Îniante de anexare, militari înarmați și fără însemne au preluat controlul asupra peninsulei, iar Putin a recunoscut, în documentarul difuzat duminică pe postul național pentru marcarea unui an de la referendum, că a trimis trupe să apere „forțele de autoapărare din Crimeea”.
Însă Aksionov insistă că Rusia nu a făcut ceva rău.
„Pot să vă spun că nimeni n-a luat nimic”, a declarat el pentru John Simpson de la BBC.
„Aceasta a fost opțiunea locuitorilor Crimeei. Nimic nu se poate întâmpla fără susținerea populației locale, iar din acest motiv această (anexare) nu a fost un act de agresiune, ci un real act democratic”, a apreciat el.
„Aceasta este principala greșeală și neînțelegere a liderilor occidentali. Oamenii sunt dezinformați de presă, care eșuează să prezinte o imagine exactă a ceea ce s-a întâmplat anul trecut în Crimeea”, a continuat acesta.
Aksionov a apărat acțiunile întreprinse de către Putin în Crimeea, afirmând că liderul rus a avut de ales între a proteja populația Crimeei și a o abandona pe mâna naționaliștilor ucraineni.
„Eu cred că (Putin) a luat decizia corectă. Iar această decizie nu a fost luată înainte de Anul Nou, nimeni nu s-a amestecat în politica internă a Ucrainei. Și eu aș fi luat exact aceeași decizie ca el”, a declarat acesta.
În documentarul difuzat pe postul rus de stat duminică, Putin a declarat că viața fostului președinte prorus Viktor Ianukovici, îndepărtat de la putere, se afla în pericol, la fel ca viețile rușilor din Crimeea.
„Nu ne-am gândit la despărțirea Crimeei de Ucraina până în momentul în care au început aceste evenimente iar Guvernul a fost răsturnat”, a spus Putin, referindu-se la protestele violente și demiterea lui Ianukovici de către Parlamentul ucrainean, evenimente pe care rușii le prezintă drept lovitură de stat.
Despre plasarea arsenalului rus nuclear în stare de pregătire pentru război, Putin a spus că „am fost aproape să facem acest lucru”.
Crimeea „este teritoriul nostru (din punct de vedere) istoric. Acolo trăiesc ruși. Ei erau în pericol. Nu puteam să-i abandonăm”, a adăugat liderul rus.
În timp ce Crimeea a fost anexată practic fără vărsare de sânge, în estul Ucrainei au izbucnit, în aprilie, tulburări, după ce protestatari proruși au ocupat clădiri guvernamentale în Donețk, Lugansk și Harkov, cerând să le fie recunoscută independența.
O lună mai târziu, separatiștii proruși din Donețk și Lugansk (Donbas) își declarau independența față de Ucraina, în urma unor referendumuri nerecunoscute.
Regiunea estică a Ucrainei este devastată de atunci de un conflict armat sângeros, soldat cu cel puțin 6.000 de morți potrivit ONU.