Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a transmis recent la Ministerul de Finanțepropunerea privind legalizarea bacșișului.
Dacă Guvernul va aproba o astfel de măsură, fiecare client ar putea să aleagă dacă și cât bacșiș lasă pentru serviciile primite. Într-un restaurant, de exemplu, înainte de a face nota de plată, ospătarul îl va întreba pe client dacă și cât bacșiș vrea să lase, pentru a-i face nota de plată care va include bacșișul.
Ideea nu este una nouă, fiind vehiculată și în 2005, 2012 sau 2014, fără să fie aprobată pe motiv că nu a fost considerată o prioritate. Patronii de restaurante susțin însă că astfel s-ar putea reduce evaziunea fiscală, iar la buget vor ajunge sume mai mari de bani. Sunt însă și voci care susțin că o asemenea măsură nu ar aduce beneficii nici clienților, care vor plăti note de plată mai mari și nici restaurantelor, unde evaziunea va crește. Această piață neagră era estimată în 2012 la circa 300 de milioane de euro.
Bacșișul este legalizat în peste 20 de țări din Europa și America.