Cele mai valoroase startup-uri din lume: Flipkart, SpaceX și Palantir

Publicat: 19/03/2015, 17:27

Potrivit Business Insider, care citează un clasament alcătuit de The Wall Street Journal, „The Billion-Dollar Startup Club”, în anii următori vor apărea tot mai multe asemenea startup-uri revoluționare.

Flipkart: 11 miliarde de dolari

Filpkart este o companie înființată în 2007 de antreprenorul Sachin Bansal și furnizează un site de comerț online, specializat în comercializarea de produse electronice și conținut, precum cărți și muzică. Până acum, Flipkart a primit o finanțare de 2,5 miliarde de dolari. Printre investitorii de marcă ai companiei se numără Digital Sky Technologies, T. Rowe Price, Morgan Stanley, Vulcan Capital și Tiger Global Management.

Sachin Bansal este un tehnician indian și antreprenor din domeniul internetului, care a absolvit Institutul Indian Tehnologic din Delhi, cu diplomă în inginerie cibernetică. Antreprenorul este original din Chandigarh, capitala Punjabului și Haryanei. Partenerul său de afaceri, Binny Bansal (în ciuda numelui, cei doi nu sunt rude), a ajutat la fondarea companiei Flipkart.

Bansal a absolvit IIT în 2005 și s-a alăturat unei companii denumite Techspan, timp de câteva luni. În 2006, s-a alăturat Amazon.com India, în calitate de Senior Software Engineer. După demisia de la Amazon, cei doi antreprenori au înființat Flipkart.

SpaceX: 12 miliarde de dolari

Compania SpaceX, înființată de cunoscutul antreprenor Elon Musk, a fost înființată în 2012. Space Exploration Technologies sau SpaceX, proiectează, construiește și lansează rachete pentru explorarea spațiului cosmic. SpaceX a primit până acum o finanțare de 1,2 miliarde dolari, iar printre investitorii săi celebri se numără Founders Fund, Draper Fisher Jurvetson și Google.

Elon Musk a înființat numeroase companii, printre care 2Zip, o pagină de internet dedicată GPS-urilor, cumpărată de Compaq, PayPal, serviciul de tranzacții financiare, cumpărat de Amazon.com, SpaceX, compania de explorare spațială și Tesla Motors, cel mai cunoscut producător de mașini electrice din lume.

Același antreprenor a furnizat ideea pentru Solar City, o companie de servicii energetice și panouri solare pentru gospodării, companii și organizații guvernamentale. Elon Musk a învățat să programeze la vârsta de 10 ani, după ce a fost testat de IBM, care a constatat că are multe aptitudini în acest sens. La vârsta de 12 ani, Musk a dezvoltat și vândut jocul Blastar, pentru 500 de dolari.

Peste ani, SpaceX a devenit prima companie privată de turism spațial care a obținut o colaborare cu Stația Spațială Internațională. În 2012, SpaceX a lansat și andocat o rachetă alături de SSI. O altă invenție a lui Elon Musk este Hyperlook, un mijloc futurist de transport, cu ajutorul unor capsule presurizate.

Dincolo de antreprenoriat, Musk este un filantrop convins și donează panouri solare pentru zonele afectate de dezastre. De asemenea, unul din obiectivele sale cheie este colonizarea planetei Marte. Datorită excentricității sale, Musk a devenit inspirația pentru supereroul Iron Man, interpretat de actorul Robert Downey Jr. Puțini știu însă că Elon s-a născut în Africa de Sud, dar a devenit cetățean canadian, pentru a evita efectuarea stagiului militar. Ulterior, a imigrat în SUA, care s-a dovedit a fi cu adevărat „tărâmul tuturor posibilităților” pentru tânărul ambițios Elon Musk.

Palantir: 15 miliarde de dolari

Palantir este o companie specializată în analiza datelor, iar printre cei mai mari clienți ai săi se numără CIA și FBI. Compania, evaluată la 15 miliarde de dolari, a fost înființată de Alexander Karp și a obținut până în prezent o finanțare totală de un miliard de dolari de la investitori precum Founders Fund, Tiger Global Management, Glynn Capital Management și Jeremy Stoppelman.

Alex Karp este un miliardar american, cofondator și director executiv al Palantir Technologies. Karp a absolvit Haverford College și a obținut titlul de Doctor în jurisprudență în filozofia germană, în cadrul Stanford University.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Ciclonul va face PRĂPĂD în România! Va ploua cu 100 l/mp, comandamentul pentru Situații de...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Israelul monitorizează o uriașă armată masată la graniță, care așteaptă ordinele Hezbollah
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă...
O femeie din India a cerut divorțul la 40 de zile după nuntă pentru că...
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, consideră un păcat cununiile oficiate sâmbăta. „Cei care fac rămân mereu...
Vedeta pe care fanii abia o mai recunosc. Ar fi ajuns așa din cauza fostei...
O femeie din Bacău și-a revenit inexplicabil din comă și a început să cânte. Cum...
Casa Verde 2024. Reacţia lui Răzvan, care n-a apucat să prindă fonduri, deşi avea totul...
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de...
Incendiu cu degajări mari de fum în București la containere locuite de ucraineni! Este pericol...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Obiect CIUDAT, detectat pe radare în timp ce trecea pe lângă Pământ
A murit cea mai mare ACTRIȚĂ! Marea doamnă s-a stins chiar azi. Românii, în doliu
Netflix pregătește o comedie fantastică: Despre aventurile unui bărbat divorțat. Video
Moment emoționant pe scena iUmor. Cătălin Bordea: „Ăsta este un moment pentru care ești recunoscător...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
Mihai Albu, despre discuțiile de după despărțirea de Iulia Albu. Designerul mărturisește că el a...
Cine este Ruxandra și cu ce se ocupă nora foștilor soți, Alin Oprea și Larisa...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Tot mai mulți oameni folosesc ChatGPT, iar asta nu este neapărat de dorit