Actrița Eugenia Bosânceanu va primi trofeul pentru întreaga activitate în cadrul Galei Gopo

Actrița Eugenia Bosânceanu va primi trofeul pentru întreaga activitate în cadrul Galei Gopo
Publicat: 17/03/2015, 18:22

Actrița Eugenia Bosânceanu va primi trofeul pentru întreaga activitate, iar regizorului de animație Ion Truică i se va acorda un premiu special la ediția din acest an a galei Gopo, care va avea loc pe 30 martie, la Teatrul Național București (TNB), informează organizatorii.

Născută pe 8 februarie în 1925, la Rădăuți-Prut, Eugenia Bosânceanu a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1952 (secția actorie, clasa Aura Buzescu). Specializată cu precădere în roluri secundare – conform propriilor spuse, „nu-ți trebuie mai mult de o replică pentru a face un rol mare” -, actrița are în spate o carieră de peste cincizeci de ani, din filmografia ei nelipsind, pe lângă producțiile de cinema, seriale, filme de televiziune, scurtmetraje, piese radiofonice și dublaj de voce.

Eugenia Bosânceanu și-a început cariera artistică înainte de a termina facultatea – în anul doi, ca urmare a unui examen, Alexandru Finți, directorul Teatrului Armatei a angajat-o fără să clipească. După șapte ani de teatru, în 1957, actrița a debutat în cinema cu un mic rol în „Ciulinii Bărăganului”, o ecranizare după romanul omonim al lui Panait Istrati, o coproducție româno-franceză coregizată de Louis Daquin și Gheorghe Vitanidis, selecționată în competiția Festivalului de la Cannes.

După un rol în primul lungmetraj de ficțiune al lui Mircea Săucan, „Când primăvara e fierbinte” (1960), Eugenia Bosânceanu a colaborat la o nouă coproducție româno-franceză – și tot o ecranizare după Panait Istrati -, „Codin” (1963), în regia elvețianului Henri Colpi. A urmat un rol în ultimul film realizat de Victor Iliu, „Comoara din Vadul Vechi” (1964), ocazie cu care l-a cunoscut pe Lucian Pintilie, pe atunci debutant în cinema ca asistent de regie și care avea să-i ofere, în timp, roluri în două dintre filmele sale seminale – „Duminică la ora 6” (1966) și „Balanța” (1992).

De altfel, talentul uriaș ce i-a permis să joace personaje extrem de diferite i-a adus actriței colaborări multiple cu câțiva dintre cei mai importanți și mai prolifici regizori români de dinainte și după 1989: Mircea Mureșan („Răscoala” și „Baltagul” – unde a asigurat vocea Vitoriei Lipan), Sergiu Nicolaescu („Atunci i-am condamnat pe toți la moarte”, „Pentru patrie”, „Triunghiul morții” și „15”), Mircea Moldovan („Vifornița”, „Pintea”, „Totul se plătește” și „Expediția”), Maria Callas Dinescu („De bunăvoie și nesilit de nimeni”, „Bunicul și doi delincvenți minori” și „Marele premiu”), Malvina Urșianu („Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” și „Liniștea din adâncuri”), Mircea Drăgan („Raliul” și „Atac în bibliotecă”), Cristian Mungiu („Occident” și „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”) și Călin Peter Netzer („Maria”, „Medalia de onoare” și „Poziția copilului”).

Pentru cariera sa impresionantă, actrița Eugenia Bosânceanu va fi omagiată în 2015 cu premiul Gopo pentru întreaga activitate.

De asemenea, organizatorii galei premiilor Gopo vor acorda un premiu special regizorului de animație Ion Truică.

Născut în 1935, la Caracal, Ion Truică este considerat unul dintre cei mai prolifici regizori de animație români, cu o filmografie ce cuprinde peste 50 de titluri realizate la Studioul Cinematografic Animafilm. Grafician și scenograf, regizorul este și membru al Uniunii Artiștilor Plastici, al Uniunii Cineaștilor, al Asociației Internaționale a Filmului de Animație și al Uniunii Teatrale din România (UNITER).

A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. A predat desen, compoziție, istoria costumului și teoria scenografiei la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea „Hyperion” din București și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Începând cu 1968, a avut numeroase expoziții de grafică și scenografie la București, Iași, Annecy, Lund, Leipzig. A publicat „Poetica filmului de animație” (2002), „Arta scenografilor români” (2003), „Teoria scenografiei” (2003), volumul de eseuri „Efectul de cupolă” (2005), albumul „Iarna caligrafului” (2010) și volumul de poezie „Praful și pulberea” (2010). Totodată, el a îngrijit volumul postum Dan Jitianu „Sinteza scenografică” (2004).

Pe lângă o selecție în competiția de la Cannes cu scurtmetrajul „Hidalgo” (1976), Ion Truică are în palmares premii la Berlin, Veneția și Teheran. Cel mai recent film al său, „Obeliscul” (2014), pe un scenariu coscris cu Laurențiu Damian și inspirat de poezia omonimă a lui Geo Bogza, a fost prezentat în avanpremieră la Festivalul Internațional de Animație Anim’est (care i-a acordat și premiul de excelență în 2008), la Ziua Filmului Românesc.

Cea de-a noua ediție a galei premiilor Gopo va avea loc pe 30 martie, la Teatrul Național București – Sala Studio, și va fi transmisă în direct pe TVR 2 și online, pe www.premiilegopo.ro și www.tvrplus.ro.

Gala premiilor Gopo 2015 este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Babel Communications, Primăriei Municipiului București prin Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București.

Tags:
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
TikTok „s-a trezit” după alegerile din România și lansează o campanie împotriva dezinformării