Dosarul lui Horia Georgescu, deschis după denunțuri ale lui Dorin și Alin Cocoș. DNA: „Au furat bugetul statului prin deciziile abuzive”

Dosarul lui Horia Georgescu, deschis după denunțuri ale lui Dorin și Alin Cocoș. DNA: „Au furat bugetul statului prin deciziile abuzive
Publicat: 17/03/2015, 19:24
Actualizat: 17/03/2015, 21:08

Horia Georgescu, dar și Mihnea-Remus Iuoraș, Ingrid Popa-Mocanu și Constantin-Cătălin Canangiu au acceptat să rămână în comisia ANRP, deși nu erau interesați de atribuții, motivând că vor să evite tensiunile politice, arată DNA, precizând că aceștia „au furat bugetul statului prin deciziile abuzive”.

Cei patru inculpați au acceptat să rămână în comisie, deși nu erau interesați de atribuțiile profesionale, argumentele fiind mai degrabă de tipul: «am rămas să evit tensiunile politice», ca și cum scopul ar fi fost de a nu supăra, de a nu-și fragiliza poziția personală, de a-și conserva poziția, și nu acela de a-și îndeplini îndatoririle profesionale acționând în folosul beneficiarilor sumelor prin acceptarea posibilității producerii rezultatului infracțional”, se arată în referatul cu propunere de arestare în cazul fostului șef al Agenției Naționale de Integritate Horia Gorgescu și al altor șapte inculpați din dosar.

Mai mult, procurorii au ajuns la concluzia că Georgescu, Iuoraș, Popa-Mocanu și Canangiu au „furat bugetul statului român prin deciziile abuzive” luate cu încălcarea legii.

Astfel, descriu anchetatorii, dacă unul dintre experții evaluatori, Alexandru-Florin Hanu, a primit mită 10.000 de euro, „alți membri ai aceleiași comisii au obținut foloase de natură profesională”, iar cei patru – Horia Georgescu, Mihnea-Remus Iuoraș, Ingrid Popa-Mocanu și Constantin-Cătălin Canangiu – au obținut foloase de natură materială.

„Toți patru au fost înscriși la Fondul Proprietatea și au beneficiat, pe lângă despăgubiri, de acțiuni pe care le-au valorificat pe bursă„, potrivit referatului DNA.

Dosarul a pornit de la denunțurile lui Dorin și Alin Cocoș

În 4 martie, în urma denunțurilor formulate de Dorin și Alin Cocoș, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru infracțiunea de luare de mită, constând în primirea de către Sergiu Diacomatu, fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), a sumei de 400.000 de euro pentru urgentarea soluționării a patru dosare. În cazul acestuia, procurorii DNA au deschis un nou dosar, pentru luare de mită.

După sesizarea Direcției Naționale Anticorupție, la șase zile distanță, Guvernul a transmis Raportul de control al Corpului de control al primului-ministru privind verificările făcute la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților în legătură încălcarea legii în cazul unor imobile retrocedate.

„În 4 martie 2015, ca urmare a denunțurilor formulate de Cocoș Dorin și Cocoș Alin (…) s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, constând în primirea de către Diacomatu Sergiu a sumei de 400.000 euro pentru urgentarea soluționării dosarelor cu nr. 21567/FFCC/2010, 21997/FFCC/2010, 22139/FFCC/2010 și 22076/FFCC/2010. După sesizarea Direcției Naționale Anticorupție, la data de 10 martie 2015 Guvernul României a transmis Raportul de control al Corpului de control al Primului-Ministru privind verificările efectuate la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților în legătură cu modul de îndeplinire a atribuțiilor în procesul de aplicare a dispozițiilor Legii nr. 10/2001, prin care se sesizează încălcări ale dispozițiilor legale privind modul de îndeplinire a atribuțiilor în procesul de aplicare a dispozițiilor Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, pentru perioada 2008-2011”, arată anchetatorii în referatul cu propunerea de arestare pentru Horia Georgescu și celelalte șapte persoane reținute în dosar.

În urma analizării celor două sesizări, precum și a celei făcute de ANRP în luna ianuarie privind retrocedarea unor imobile și terenuri, procurorii au deschis un dosar penal.

„Din probele administrate în cauză rezultă că, prin rapoartele de evaluare întocmite în dosarele nr. 8745/CC/2006, 26600/CC/2006 și 13653/FFCC/2008, evaluatorii desemnați de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților au supraevaluat terenurile evaluate, contribuind în acest fel la prejudicierea bugetului de stat prin prezentarea rapoartelor de evaluare Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor și aprobarea lor de această comisie formată din: Ingrid Zaarour, Mihnea-Remus Iuoraș, Attila-Gabor Marko, Ingrid-Luciana Popa-Marcu, Remus-Virgil Baciu, Constantin-Cătălin Canangiu, Theodor-Cătălin Nicolescu și Horia Georgescu, care au aprobat rapoartele de evaluare ale experților evaluatori: Gheorghe Vișoiu – angajat al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, Neculai Nistor – angajat în cadrul Rom-Consultin Co SRL, Dorin-Cornel Drulă – angajat în cadrul Preciss Consulting SRL și Florin Alexandru Hanu”, se mai menționează în referatul DNA.

Horia Georgescu, alături de alte șapte persoane, au fost aduși, marți, la instanța supremă, pentru judecarea cererii de arestare preventivă, în dosarul în care sunt acuzați de abuz în serviciu, în cazul unor despăgubiri acordate de ANRP pentru imobile supraevaluate cu 75 de milioane de euro.

Din Arestul Central al Poliției au fost aduși Mihnea-Remus Iuoraș și Ingrid Popa-Mocanu, fost vicepreședinte, respectiv membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.

Un alt fost membru al aceleiași comisii, despre care se presupune că a acordat despăgubiri în mod ilegal, este Constantin-Cătălin Canangiu. De asemenea, procurorii propun arestarea a patru experți evaluatori – Gheorghe Vișoiu, Neculai Nistor, Alexandru-Florin Hanu și Dorin-Cornel Drulă.

În același dosar, procurorii au dispus cercetarea sub control judiciar a președintelui din perioada în care s-au acordat respectivele despăgubiri, Ingrid Zaarour, ea demonstrându-le anchetatorilor că suferă de o boală incurabilă.

Procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și față de deputatul PNL Theodor-Cătălin Nicolescu și față de fostul vicepreședinte al comisiei din ANRP, Remus Virgil-Baciu.

Toți cei 11 foști membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzați de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Horia Georgescu și celelalte șapte persoane au fost reținuți luni de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

După ce a fost reținut, Georgescu și-a înaintat demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Integritate.

Georgescu, Mocanu Popa și Zaarour, alături de alți foști membri ai Comisiei ANRP, ar fi aprobat despăgubiri pentru trei imobile pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele legii, supraevalând aceste bunuri cu aproximativ 75 de milioane de euro.

Potrivit ordonanței de reținere emise pe numele lui Georgescu, în luna ianuarie, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a sesizat DNA cu privire la faptul că, în perioada 2008 – 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare.

În perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din care făcea parte și Horia Georgescu, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de trei dosare, imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fiind supraevaluate. Procurorii precizează că valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 de euro (467.448.907 lei ).

„Din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor 3 dosare a rezultat că evaluatorii desemnați nu au purtat o corespondență cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agențiile imobiliare etc. privind tranzacțiile deja efectuate/certe cu proprietăți imobiliare similare”, au scris procurorii în ordonanța de reținere.

Procurorii au precizat că, în două cazuri, evaluatorii desemnați au utilizat, în cadrul metodei comparației directe, „comparabile” constând în anunțuri de vânzare publicate online sau în ziare, „fără a purta corespondență cu deținătorii de informații privind tranzacțiile certe cu proprietăți imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natură a determina prețul real al pieței imobiliare”.

„Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a emis în cazul celor 3 dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor și nici prevederile art. 10 alin. 6 și 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire”, au mai arătat procurorii DNA.

Dosarul a fost deschis după ce, în ianuarie 2015, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a sesizat Direcția Națională Anticorupție, ca urmare a unor nereguli găsite la controale privind dosare de retrocedări, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Astfel, Curtea de Conturi a făcut un control la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, pentru a verifica modul în care au fost utilizate fondurile alocate pentru plata despăgubirilor, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor. În unei decizii din octombrie 2013 a Curții de Conturi s-a dispus ANRP reevaluarea dosarelor în care s-au acordat despăgubiri în perioada 2009-2011.

Curtea de Conturi a obligat atunci președintele ANRP să verifice toate rapoartele de evaluare care au stat la baza dosarelor al căror cuantum de despăgubiri depășea valoarea de 500.000 de lei, susțin sursele citate.

În baza deciziei Curții de Conturi și în urma reevaluării a 452 de dosare s-a constatat că, în 94 de dosare, valoarea de despăgubire stabilită inițial a fost cu peste 20 la sută mai mare.

Sursele citate au precizat că Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a sesizat DNA după ce fosta șefă a DIICOT Alina Bica și foști membri ai Comisiei Centrale de Despăgubiri au fost trimiși în judecată în dosarul în care sunt acuzați de abuz în serviciu, după ce, în 2011, i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Amendă pentru Raiffeisen. Clienții s-au trezit fără bani sau cu credite și conturi nesolicitate
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Maurice Jarre, unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică de film. Tatăl muzicianului Jean...