Cele mai valoroase startup-uri din lume: Snapchat, Uber și Xiaomi valorează împreună peste 100 miliarde de dolari

Publicat: 17/03/2015, 19:39

Potrivit Business Insider, care citează un clasament alcătuit de The Wall Street Journal, „The Billion-Dollar Startup Club”, în anii următori vor apărea tot mai multe asemenea startup-uri revoluționare.

Snapchat: 19 miliarde de dolari

Snapchat a fost evaluată în decembrie 2014 la suma de 10 miliarde de dolari, dar dorește să obțină o nouă finanțare, pentru o valoare de 19 miliarde de dolari. Evan Spiegel a înființat Snapchat, aplicația de mesagerie foto, care le permite utilizatorilor să trimită fotografii și videoclipuri care dispar automat după o perioadă de timp presetată. Snapchat a beneficiat, până acum, de o finanțare de 648 milioane dolari, iar printre investitorii în startup s-au numărat Yahoo, Kleiner Perkins și SV Angel.

După cum relata gândul, cel mai tânăr miliardar din lume, Evan Spiegel, duce o viață excentrică, dar rămâne cu picioarele pe pământ. Într-un interviu recent, antreprenorul care locuiește într-o casă de 3,3 milioane de dolari a declarat că „a avut mult noroc” și „viața nu este dreaptă cu toată lumea”.

Uber: 41,2 miliarde de dolari

Uber este o companie americană care a dezvoltat o aplicație pentru tablete și telefoane inteligente, care le pemite clienților să comande limuzine cu șofer sau taxiuri. Uber a lansat aplicația pentru iPhone în urmă cu cinci ani, oferindu-le clienților posibilitatea de a închiria rapid limuzine cu șofer. Ulterior, din cauza rivalității cu jucători mai mici, compania le-a oferit clienților posibilitatea de a comanda taxiuri sau mașini cu tarife mai mici decât limuzinele.

Aplicația pentru telefoanele inteligente face legătura între pasageri și cel mai apropiat șofer disponibil pentru a-și oferi serviciile contra cost, Uber fiind o alternativă la firmele de taximetrie. „Din păcate, însă, serviciul este într-o fază incipientă și aproape inutilizabil în acest moment, după cum am aflat în cele șase ore în care am încercat să mă deplasez prin București cu o mașină Uber. Când am reușit, în sfârșit, să comand o mașină prin aplicație, șoferul a ajuns în altă parte, câteva străzi mai încolo”, a relatat reporterul gândul, care a încercat să testeze serviciul Uber, la momentul lansării din România.

Directorul executiv al Uber este Travis Kalanick, iar compania a primit o finanțare uriașă de la 5,9 miliarde dolari, de la Benchmark Capital, Menlo Ventures, Google Ventures și KPCB. Travis Cordell Kalanick s-a născut în 1976 și are o avere de 5,3 miliarde dolari, fiind al 290-lea cel mai bogat american din top 500 Forbes. Antreprenorul a înființat motorul de căutare controversat Scour, compania de file-sharing Red Swoosh și serviciul de transport Uber. Mama sa a lucrat în divizia de publicitate a cotidianului Los Angeles Daily News.

În 1998, Kalanick a renunțat la UCLA pentru a înființa un motor de căutare multimedia, Scour. În 2000, autoritățile americane au acționat în justiție Scour, pentru încălcarea drepturilor de autor. În septembrie 2000, compania a intrat în faliment, pentru a se proteja de un proces.

În 2007, Akamai Technologies a cumpărat Red Swoosh, serviciul de file-sharing al lui Kalanick, pentru suma de 19 milioane de dolari. În 2009, alături de Garrett Camp, Kalanick a înființat un alt startup controversat, Uber, care activează acum și în România.

Xiaomi: 46 miliarde de dolari

Xiaomi este cel mai valoros startup din lume, valorând 46 miliarde de dolari. Xiaomi, companie înființată în 2010, este condusă de directorul executiv Jun Lei. În scurt timp, Xiaomi a devenit al treilea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, după Samsung și Apple. Compania a obținut până acum o finanțare de 1,4 miliarde dolari, de la investitori precum IDG Capital Partners, DST Global și Digital Sky Technologies.Lei June este supranumit „Steve Jobs al Chinei” și deține 77,8% din Xiaomi. În 2011, Lei s-a situat pe locul 201 în clasamentul Forbes al celor mai bogați chinezi. În 2014, a fost desemnat Antreprenorul Anului de către aceeași revistă.

Lei, născut în 1969, are o diplomă în inginerie și în 1992, s-a angajat la Kingsoft, unde a fost tehnician și apoi președinte al companiei (1998). În 2000, Lei a înființat Joyo.com, o librărie online, pe care a vândut-o în 2004 celor de la Amazon pentru 75 milioane de dolari. În 2007, a demisionat de la Kingsoft și a investit în companiile Vancl.com și UCWeb. La ultima a devenit președinte. În 2010, Lei Jun a înființat Xiaomi Inc, o companie tehnologică ce activează pe piața smartphone-urilor, aplicațiilor mobile și a altor bunuri electronice.

La nivelul lui 2011, Lei investise deja în 20 de companii chineze. În 2014, Lei a devenit al 8-lea cel mai bogat om din China, cu o avere de 13,3 miliarde dolari.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
Câte tipuri de AVC există. Cum s-a produs cel care l-a răpus pe Gabriel Cotabiță!...
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Scăpați de cel mai mare coșmar. Soluția fantastică pentru curățarea pereților
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Monica Vitti, regina filmului italian