Banii au fost alocați din Fondul de rezervă bugetară.
Din suma totală, un milion lei vor fi cheltuite pentru finanțarea unor lucrări de reparații, igienizare, achiziționarea de saltele și pături în penitenciare, 500.000 lei vor fi folosite pentru studiul de prefezabilitate aferent unui nou penitenciar la Caracal și 500.000 lei sunt rezervate pentru studiul de prefezabilitate aferent unui nou penitenciar în comuna Berceni.
Noile penitenciare de la Caracal și Berceni vor fi construite prin valorificarea unor imobile preluate de către Administrația Națională a Penitenciarelor.
În urmă cu o săptămână, purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă, a anunțat că Guvernul va aloca în perioada următoare, din Fondul de rezervă, sume pentru îmbunătățirea condițiilor și creșterii capacității de cazare din penitenciare.
Mai mulți dintre foștii politicieni încarcerați în ultima perioadă au reclamat condițiile precare și aglomerația din închisori la care sunt supuși ei și ceilalți deținuți, acuzând că Ministerul Justiției nu asigură finanțarea necesară, în condițiile în care însă nu au insistat pe acest subiect când s-au aflat la guvernare.
Un document al Ministerului Justiției prezentat, în urmă cu două săptămâni, de MEDIAFAX relevă că statul cheltuiește lunar cu întreținerea unei persoane aflate în închisoare 512 lei, la finele lunii ianuarie în detenție aflându-se aproape 30.000 de deținuți, dar cu un deficit de locuri de cazare de peste 10.000 locuri.
Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat recent că situația condițiilor din penitenciare este în unele cazuri „sub limita demnității umane” și sunt necesare fonduri de aproximativ un miliard de euro pentru a remedia acest lucru, existând demersuri pentru obținerea de fonduri europene în acest sens.
Și premierul Victor Ponta a afirmat că sistemul penitenciar se confruntă de mult timp cu probleme, motiv pentru care România a și fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar pentru un program de investiții în domeniu este necesar să nu se spună că Guvernul vrea să ajute corupții.
În urmă cu doi ani, la nivelul PSD era discutat un proiect care viza construcția de grădinițe, școli, spitale de stat, dar și închisori în parteneriat public-privat.
Ideea unei închisori în regim public-privat a apărut încă din timpul Guvernului Adrian Năstase, când autoritățile din Austria au reclamat creșterea numărului de deținuți români din închisoriile lor și au cerut României să îi repatrieze pe aceștia, guvernanții români invocând însă lipsa locurilor de detenție.
Guvernul Năstase a început chiar discuțiile, în 2003, cu Guvernul de la Viena pentru construirea la Calafat a unei închisori în România din fonduri ale Guvernului Austriei, oficialii vienezi spunând că ridicarea unei închisori în România ar costa numai o zecime din suma cheltuită în același scop în Austria, situația fiind aceeași și în ceea ce privește costurile întreținerii unui deținut.
Proiectul acestei închisori, care urma să respecte normele europene, a fost abandonat ulterior de autoritățile române.