„Săptămâna trecută, am adoptat ordonanța numărul 2 cu măsuri fiscal-bugetare. Ca de obicei, nimeni nu citește ordonanța, toată lumea e contra. Vreau să spun foarte clar: cred că este și constituțional, și era și urgent să dăm 2% la Cultură, pentru că tot săptămâna trecută am aprobat bugetul la Loterie. Domnul ministru Vulpescu (al Culturii-n.r.), dacă nu ieșiți să spunem că e vorba de 2% la Cultură, îl abrogăm, că dumneavoastră l-ați propus, o măsură fiscală! (…) Îmi fac datoria și explic, dar dacă nu explicați fiecare ministru în parte că în acea ordonanță cu măsuri fiscal-bugetare am rezolvat probleme punctuale, urgente și absolut constituționale, în România cine țipă mai tare, are dreptate”, a spus Ponta.
Ponta a mai arătat că ordonanța cuprinde măsuri privind programele de sănătate și permite DNA și DIICOT să facă anumite cheltuieli.
„Dacă opoziția sau ONG-urile nu sunt de acord să dăm voie la DNA și la DIICOT să facă cheltuieli, să spună”, a mai afirmat premierul, adăugând că „nu înțelege această opoziție oarbă și surdă la lucruri extrem de importante”.
Guvernul a adoptat până în prezent, în anul 2015, două ordonanțe de urgență, una privind schemele de plăți în agricultură și alta privind modificarea mai multor acte normative. Ambele ordonanțe au fost anunțate inițial ca adoptate în ședința de Guvern din 4 martie, dar apoi au fost rediscutate într-o nouă ședință a Executivului.
Premierul Ponta a declarat, în repetate rânduri, că Executivul va aviza în acest an mult mai puține astfel de ordonanțe.
APADOR-CH și alte 11 organizații neguvernamentale au cerut însă Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la ordonanță de urgență care intervine în mai multe domenii, arătând că sunt modificate 26 de acte normative, și i-au cerut premierului Victor Ponta să demisioneze.
Organizațiile semnatare arată, luni, într-un comunicat de presă, că deși aparent este doar a doua ordonanță de urgență din acest an, această ordonanță cuprinde în realitate 26 de ordonanțe de urgență și a fost publicată direct în Monitorul Oficial, vineri, fără a fi postată în prealabil pe site-ul Guvernului, în dezbatere publică.
Potrivit sursei citate, acesta este un mod prin care Guvernul încearcă să mascheze „abundența de ordonanțe de urgență cu care s-a remarcat și în anii trecuți” și pentru care a fost criticat atât de societatea civilă, cât și de Comisia Europeană.