Prima pagină » Știri » Peste 350 de angajați ai Institutului Cantacuzino, protest în fața Guvernului

Peste 350 de angajați ai Institutului Cantacuzino, protest în fața Guvernului

Peste 350 de angajați ai Institutului Cantacuzino, protest în fața Guvernului
Peste 350 de angajați ai Institutului Cantacuzino, protest în fața Guvernului

Angajații Institutului Cantacuzino, care au protestat pe trotuarul din fața Muzeului Antipa, au afișat pe gardurile montate de jandarmi mai multe steaguri cu tricolorul României, pe care au scris „Aici e România, Doamne ocrotește-i pe români”, „Aici e România, apărăm valorile și tradiția, salvăm Institutul”.

Revendicările angajaților de la Institutul Cantacuzino au fost notate pe bannere: „Vrem vaccinuri românești, salvați Institutul Cantacuzino”, „Trebuie să continuăm ceea ce au început înaintașii noștrii”, „Prevenție, sănătate publică, cercetare, învățământ, seruri și vaccinuri”, „Împiedicați un dezastru medical, educațional, economic și social”, „Milioane de ani de viață și milioane de ani de sănătate utilizând produsele Institutului Cantacuzino”, „Ne dorim un institut cum a fost la început”, „Salvați valorile și tradiția românească”, „Cantacuzino fără vaccin, România în declin” și „Apărăm valorile și tradiția, salvăm Institutul Cantacuzino”.

Liderul sindicatului TESA, medicul Marian Toader, a declarat, pentru MEDIAFAX, că oamenii au ieșit în stradă pentru că lucrurile merg foarte lent în salvarea Institutului Cantacuzino.

„De șapte luni de zile, respectiv din 17 septembrie, de când s-a întrunit pentru prima dată Comisia interministerială pentru a analiza situația de la Cantacuzino, așteptăm. Lucrurile se tergiversează, totul merge foarte lent. Mai mult, jumătate dintre angajați, respectiv 179 de oameni, au primit, în intervarul 19 decembrie – 18 martie, 800 de lei, ei nu au bani nici cât să ajungă la serviciu. Alți 100 au luat 900 de lei. În anul 2009, am fost al unsprezecelea institut din lume care a produs vaccinul pandemic”, a precizat Marian Toader.

Acesta a mai spus că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a alocat 400.000 de dolari pentru ca institutul să producă în continuare vaccin antigripal.

„Avem recunoașterea OMS pentru produsele de vaccin de la Cantacuzino. Ne-au fost alocați, de către OMS, 400.000 de dolari pentru producerea vaccinului, dar la acesta trebuia să contribuie și statul român. Dar statul român nu a făcut nimic, în afară de faptul că ne-a trecut din coordonarea Ministerului Sănătății în coordonarea Ministerul Educației și Cercetării Științifice. Am venit aici întrucât oamenii sunt disperați. Ne pasă de soarta institutului, de aceea oamenii strigă continuu să le fie dat înapoi institutul, așa cum a fost la început”, a mai spus liderul de sindicat.

Totodată, Marian Toader a precizat că, în decembrie 2014, când a fost preluat de Ministerul Educației, institutul avea 520 de angajați, iar în prezent mai are 467 și un director demisionar.

Protestatarilor Institutului Cantacuzino li s-au alăturat și studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, în semn de solidaritate.

„De o săptămână și jumătate am început acțiunile de protest. În acest interval, am protestat în curte sau în fața institutului. Nouă ni s-au alăturat și studenții de la UMF «Carol Davila», funcționăm de 94 de ani și am fost recunoscuți ca unitate de referință la nivel mondial. Astăzi, studenții vin alături de noi, din nou, pentru că ei au înțeles ce înseamnă acest institut pentru România. Stăm aici, vizavi de Guvern, cu speranța că dacă până acum nu ne-au auzit, acum vor auzi glasurile și strigătele noastre”, a mai spus Toader.

Protestatarii au spus că dacă, în zilele următoare, nu se va întruni comisia interministerială, săptămâna viitoare, miercuri, vor ieși din nou să picheteze la sediul Guvernului.

Comisia de sănătate din Camera Deputaților a analizat, marți, situația Institutului Cantacuzino.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Alin Țucmeanu a declarat că dorește găsirea unei soluții „fără să ne mințim”, arătând că Institutul Cantacuzino este într-o situație gravă, având datorii importante și conturile blocate. Țucmeanu a precizat că problemele Institutului Cantacuzino ar trebui să fie discutate în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru că institutul este o marcă a României.

Institutul Cantacuzino a intrat într-un proces de auditare și, dacă în urma acestui raport, Consiliul Concurenței își dă avizul, Ministerul Finanțelor Publice nu are nicio reținere pentru ștergerea tuturor datoriilor, a spus secretarul de stat din MFP Attila Gyorgy.

Directorul demisionar al Institutului Cantacuzino, Adrian Onu, a spus că studiul de audit a început deja de o săptămână și ar trebui încheiat în patru săptămâni, însă compania care îl face a anunțat că încearcă să finalizeze până la sfârșitul acestei săptămâni sau începutul săptămânii viitoare.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Guvernul caută soluții pentru situația de la Institutul Cantacuzino, dar nu poate aloca bani direct de la buget, deoarece acest lucru ar fi considerat ajutor de stat.

Angajații de la Institutul Cantacuzino au protestat de mai multe ori de la începutul acestui an, iar la începutul lunii martie, directorul Adrian Onu a demisionat, motivând că nu a fost ajutat de autorități ca să „pună institutul pe linia de plutire”.

În 22 ianuarie, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede ștergerea datoriilor către ANAF și denumirea activității de sănătate publică drept serviciu de interes economic general, însă unitatea are în continuare conturile blocate.

În octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut în coordonarea Ministerului Educației, din cea a Ministerului Sănătății.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciați producători de imunologice din lume, și-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenția Națională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricație. În aceste condiții, unele programe naționale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritățile au fost obligate să importe vaccin.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentrații scăzute a tulpinei B, linia de producție a fiolelor fiind ulterior închisă.

În 2013 producția a fost reluată fiind realizate primele 600.000 de doze, dar, la sfârșitul anului, ANM a anunțat Institutul Cantacuzino că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piață, întrucât au fost descoperite probleme. Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenția Medicamentului din Franța, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unități per mililitru de endotoxine, față de sub 100 pentru un produs conform.

În acest context, producția de vaccin a fost oprită, iar imunizarea populației se face numai cu vaccin din import.

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino” datează din anul 1921, când, prin decret regal, a fost creat „Institutul de Seruri și Vaccinuri Dr. I. Cantacuzino”.

Potrivit site-ului instituției, de-a lungul celor peste 94 de ani de existență, specialiștii institutului au fost implicați în activități de supraveghere a bolilor transmisibile, asigurând supravegherea microbiologică și pregătirea specialiștilor în domeniile microbiologiei și imunologiei.

Activitatea de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și inovare se desfășoară în domeniile: infecții bacteriene, virale și parazitare, biologie celulară și moleculară, imunologie, biotehnologie și genetică microbiană.

(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini.)