Dosarul a ajuns la Direcția Națională Anticorupție (DNA), după ce DIICOT și-a declinat competența, în 16 martie.
Inițial, cazul a fost anchetat de procurorii de la Parchetul instanței supreme. Această structură și-a declinat competența în favoarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), care, la rândul său, a stabilit că nu este competentă de ancheteze acest caz.
Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), în 11 aprilie 2014, a fost începută urmărirea penală într-un dosar privind restituirea unor proprietăți, iar în 26 mai 2014 a fost dispusă urmărirea penală și în cazul lui Radu Pricop, ginerele fostului președinte Traian Băsescu, pentru fals și înșelăciune.
Alături de Radu Pricop, în acest dosar sunt vizate alte 11 persoane. De asemenea, în dosar este implicată și Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, care este parte civilă.
Presa a relatat că dosarul vizează un teren de 90 de hectare din localitatea Ștefănești (Argeș), care a aparținut familiei Brătianu și care ar fi fost retrocedat ilegal.
Astfel, Radu Pricop a cumpărat, împreună cu cele 11 persoane vizate în dosar, drepturi de moștenire asupra terenului respectiv de la urmașii familiei Brătianu. După ce a câștigat mai multe procese în instanță cu statul român, Radu Pricop și partenerii săi au obținut de la ANRP despăgubiri de 10 milioane de euro, folosind însă documente false.
Radu Pricop este soțul Ioanei Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu.
(SURSA VIDEO: Gândul LIVE, ediția din 16.03.2015)