Circa 80% dintre antibioticele vândute în Statele Unite sunt utilizate în hrana animalelor și a păsărilor din ferme, nu pentru tratarea oamenilor. Cea mai mare cantitate de antibiotice nu este administrată animalelor bolnave, ci este introdusă în furajele și în apa animalelor pentru a preveni înbolnăvirea din cauza condițiilor de viață grele și pentru a le ajuta să crească mai repede, arată reprezentanții Natural Resources Defence Council (NRDC).
Problema pusă de introducerea antibioticelor în hrana animalelor este aceea că, distrugând bacteriile cu o rezistență mai mică, se creează un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriile rezistente la antibiotice.
Aceste bacterii devin extrem de puternice și medicamentele obișnuite nu mai au efect în tratarea infecțiilor.
Sursă: YouTube
Bacteriile rezistente la medicamente pot părăsi ferma în numeroase moduri. În primul rând, acestea ajung pe carnea pe care oamenii o cumpără de la magazin, în al doilea rând, ele pot ajunge în apă, sol sau aer și, în al treilea rând, pot ieși din fermă odată cu muncitorii care intră în contact cu excrementele contaminate ale animalelor.
Aceste bacterii au, totodată, capacitatea de a transforma și alte bacterii normale în bacterii rezistente la antibiotice.
Antibioticele nu mai sunt utilizate în hrana animalelor și a păsărilor din fermele românești încă din 2007, odată cu aderarea la UE. Acestea sunt interzise prin legislația europeană și nu pot fi utilizate decât la recomandarea medicului și în dozele indicate de el pentru tratarea animalelor bolnave.