„Inflația foarte scăzută, îmbunătățirile modeste pe segmentul privat al pieței muncii și înclinația guvernului către cheltuieli sociale și de personal sunt principalele elemente care sprijină scenariul nostru referitor la un consum privat mai puternic în 2015”, se arată într-o notă publicată joi de BCR.
Consumul la nivelul gospodăriilor populației ar putea avansa cu 3,2% în termeni reali în 2015, peste nivelul de 2,3% estimat anterior, în timp ce perspectiva de creștere a vânzărilor de retail rămâne „bună”, în condițiile posibilei accelerări a creditelor de consum în lei, potrivit analiștilor BCR.
„Creșterile anuale ale salariului mediu nominal au accelerat până la 5,5% în ianuarie (medie mobilă 12 luni), sugerând că după patru ani consecutivi de creștere economică pozitivă încep să se vadă efecte pozitive pe piața muncii”, se arată în raportul BCR.
În schimb, economiștii BCR atrag atenția asupra faptului că nu există semne ale unei reveniri susținute a investițiilor în acest an.
„Estimarea privind formarea brută de capital fix este nemodificată la 2% în 2015. În timp ce aceasta reprezintă o îmbunătățire de la -3,6% în 2014, am decis să păstrăm estimarea inițială, deoarece nu am identificat semne ale unei reveniri susținute a investițiilor”, se arată în nota BCR.
BCR notează că riscurile în ceea ce privește estimarea de creștere economică a României sunt reprezentate de o posibilă prelungire a contracției investițiilor publice și de lipsa unei soluții definitive la problema datoriei suverane a Greciei.
Analiștii băncii arată că efecte pozitive asupra avansului PIB ar putea apărea ca urmare a programului de relaxare cantitativă inițiat de Banca Centrală Europeană în luna martie.
De asemenea, economiștii BCR apreciază că o reducere a impozitării în a doua jumătate a anului 2015 ar ajuta PIB-ul real, cu costul deteriorării profilului de risc al României.
În luna noiembrie a anului trecut, BCR a redus semnificativ estimarea privind creșterea economică din România în 2015, anticipând un avans de numai 2,2% față de 3% anterior, revizuirea venind pe fondul unor posibile creșteri de taxe și a investițiilor reduse.
Comisia Europeană anticipează că economia României va crește cu 2,7% în acest an, în timp ce Banca Mondială apreciază că produsul intern brut al României va avansa cu 2,9%.