Parkinson, a doua boală neurodegenerativă ca frecvență, după Alzheimer, afecta, în special persoane cu vârste de peste 65 de ani, a spus Mureșanu.
„Din nefericire, în ultimii ani, însă, vârsta la care este depistată maladia a scăzut la 40 – 50 de ani, uneori chiar și la 30 de ani”, a mai spus acesta, cu o zi înainte de începerea celei de a patra ediții a Cursului Internațional despre Boala Parkinson și Afecțiunile de Mișcare, care va avea loc la Poiana Brașov, în perioada 23 – 25 martie.
El a precizat că majoritatea cazurilor se înregistrează la pacienți a căror vârstă depășește 55 de ani, dar unul din 20 de cazuri are debutul înainte de vârsta de 40 de ani. Bărbații sunt mai expuși, statisticile arătând că prevalența bolii este de 1,5 bărbați la o femeie, a mai spus Mureșanu.
La nivel mondial, sunt diagnosticate cu boala Parkinson aproximativ șase milioane de persoane. Numai în China există mai mult de 1,7 milioane de persoane cu această afecțiune. În Europa se estimează că sunt în prezent peste 1,2 milioane de pacienți cu boala Parkinson, iar numărul acestora este posibil să se dubleze până în 2030, a mai spus Mureșanu.
În România, potrivit ultimelor date, sunt tratați peste 70.000 de bolnavi cu maladia Parkinson, dar există un număr mai mare de bolnavi care încă nu au fost diagnosticați.
Potrivit specialiștilor, boala Parkinson s-a dovedit a fi mult mai frecventă în rândul sudorilor, medicilor, stomatologilor, profesorilor, avocaților, oamenilor de știință și preoților, iar programatorii au o vârstă mai mică în momentul diagnosticului. Oamenii implicați în procesul de fabricație și de transport prezintă un risc mai mic de a dezvolta maladia. Boala Parkinson este mai frecventă în mediul rural. Agricultorii sunt mai predispuși la această boală decât vânătorii și silvicultorii.
Există mai mulți bărbați decât femei cu boală Parkinson, însă situația diferă foarte mult în funcțe de țară. Astfel, există un contrast puternic între prevalența crescută masculină din Nigeria și predominanța feminină din Japonia.
Etiopia are cea mai mică prevalență a bolii Parkinson înregistrată în lume (7 la 100.000). Țara cu cea mai mare prevalență din lume este Albania (800 la 100.000). În această țară, mai multe afecțiuni neurologice au fost raportate cu o incidență mai mare.
În 1875, Henri Huchard a detaliat primul caz de boală Parkinson juvenilă. El a descris la un copil de trei ani toate caracteristicile clinice ale bolii Parkinson. De atunci, cazul de boală Parkinson cu vârsta cea mai mică a fost cel al unei fete de 10 ani din Oklahoma, care a prezentat primele simptome la numai doi ani. Cu toate acestea, dezvoltarea maladiei la persoanele sub vârsta de 30 de ani este neobișnuită.