„Dacă își vând produsele cu prețuri cu totul și cu totul umilitroare, e foarte greu să le cerem să se dezvolte, să aibă acces la piață, la marile magazine, la marii retaileri și să reziste unei competiții pe care o știu foarte bine. Vreau să văd că, într-adevăr, producătorii români pot să reziste și să fie prezenți în marile lanțuri de magazine și să nu mai văd cum importăm lapte și alte produse din țări care au un potențial agricol mult sub cel al României. E doar o problemă de investiții în infrastructură și de sistem bine gândit ca să reziste la această competiție”, a spus Ponta, prezent la Ministerul Agriculturii.
Referitor la absorția fondurilor structurale, premierul a subliniat faptul că România nu ar fi putut scăpa de „vechea obsesie”, și anume de a nu fi o țară care importă mai multe produse alimentare decât exportă, și și-a exprimat satisfacția că, anul trecut, balanța pozitivă la exporturi, inclusiv la cele agricole, a crescut. El a arătat că fără banii pe care România i-a primit de la Uniunea Europeană nu ar fi fost posibile aceste progrese.
„S-au absorbit 7,5 miliarde de euro, bani intrați în România, în agricultura românească. Poate că suma e mult prea mare ca să însemne ceva pentru omul obișnuit. Împărțiți la numărul de oameni care trăiesc din agricultură și înțelegeți că, de fapt, este vorba de o resursă pe care niciodată, din puterile proprii, nu puteam să o acoperim”, a spus Ponta.
Totodată, șeful Executivului a amintit că 7.000 de angajați care lucrează în domeniul absorției fondurilor structurale în agricultură au primit salarii mai mari pentru că, în opinia sa, numai așa pot exista funcționari mai bine pregătiți cărora să li se ceară corectitudine și performanță.