O cercetare publicată în Jurnalul de Neuroștiințe arată că atunci când învațăm noi cuvinte creierul răspunde diferit în funcție de abstractizarea cuvântului respectiv. De exemplu, neuronii recunosc imediat cuvântul gazon, pentru a căruit reprezentare mobilizează o mică parte a creierului pentru a recunoaște cuvântul complet.
„Nu recunoaștem cuvintele prin ortografierea lor rapidă sau prin identificarea unor părți din ele, așa cum spuneau unii cercetători. În schimb, neuronii dintr-o mică parte a creierului își amintesc imediat cum arată întregul cuvânt, folosind ceea ce numim dicționarul vizual”, a spus Maximilian Riesenhuber, cercetătorul care conduce laboratorul de la știinte cognitive, citat de Medical Xpress.
Această mică parte din creier, denumită partea vizuală a cuvintelor, se găsește în partea stângă a cortextlui vizual, adică în partea opusă a ariei care-și amintește cum arată figurile oamenilor.
„O parte a creierului își amintește cum arată fețele oamenilor, iar cealaltă parte recunoaște cum arată cuvintele reprezentate prin imagini”, a spus cercetătorul.
Studiul a fost realizat pe 25 de adulți participanți care au învățat 150 de cuvinte fără sens. În acest caz, cercetătorii au folosit rezonanța magnetică pentru a vedea cum funcționează creierul.
Prin folosirea acestui procedeu, cercetătorii au văzut cum partea vizuală s-a schimbat atunci când creierul a învățat cuvinte fără sens. „Acest studiu este primul de acest fel care arată de fapt plasticitatea creierului”, a mai spus Laurie Glezer, un alt cercetător.
Studiul este foarte important pentru persoanele cu dizabilități care nu pot învăța cuvinte prin ortografierea fonetică, care este metoda uzuală de învățare.