Theodor Nicolescu poate fi ARESTAT: „Vă vorbesc într-un moment negru al existenței mele”

Theodor Nicolescu poate fi ARESTAT: Vă vorbesc într-un moment negru al existenței mele
Publicat: 25/03/2015, 17:51
Actualizat: 25/03/2015, 18:20

Acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu și o infracțiune de luare de mită, deputatul PNL Theodor Nicolescu a rămas, miercuri, fără imunitate parlamentară. Procurorii DNA au cerut pe numele acestuia reținerea și arestarea preventivă, Nicolescu fiind acuzat în dosarul retrocedărilor de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

Mai mult, comisia juridică a dat, miercuri, aviz favorabil pentru solicitarea DNA privind reținerea și arestarea preventivă, cu majoritate de voturi.

UPDATE 17:45Theodor Nicolescu poate fi arestat. Deputații au aprobat cererea DNA pentru reținerea și arestarea preventivă a deputatului PNL cu 186 voturi „pentru”, 99 „împotrivă” și șapte voturi anulate.

UPDATE 17:34Votul s-a încheiat.

UPDATE 17:04A început votul pentru ridicarea imunității lui Theodor Nicolescu.

UPDATE 16:23 Ludovic Orban, PNL: „Ca om, Theodor Nicolescu este un om corect și un bun coleg. Deși consider că cererea este excesivă, grupul PNL rămâne consecvent poziției sale și anume aceea de a nu împiedica în Parlament înfăptuirea justiției. Nu noi, ca parlamentari, trebuie să decidem. N-are nimeni de câștigat dacă, la adăpostul votului secret, când vedem ce amploare a avut fenomenul corupției. Dacă cererea DNA va fi respinsă, va fi numai rezultatul votului majorității. Deși o facem împotriva conștiinței, cu inima grea, noi vom vota pentru cererea DNA”

UPDATE 16:19Theodor Nicolescu: „Vă vorbesc intr un moment negru al existenței mele, Sunt acuzat pentru că un evaluator a greșit expertiza și eu, nefiind evaluator, trebuia sa-mi dau seama că nu e în neregulă. Și acumdacă l-aș lua, nu mi-aș da seama ce e în neregulă cu el. Așa cum am declarat, cred în decența justiției. Lucrurile nu sunt chiar așa cum se prezintă. Nu am participat la ședința comisiei juridice, nu pentru că nu aș fi avut nimic de spus în apărarea mea, ci pentru că n-am vrut să-mi pun colegii într-o situație delicată. Lașitatea m-ar fi făcut să merg în Comisia Juridică, să vă implor. Nu vă cer să votați într-un anume fel. Eu cred că ceea ce e mai important e ca Parlamentul să dea un vot așa cum crede că e corect.”

UPDATE 16:10 Dezbaterile pe solicitarea DNA în cazul lui Theodor Nicolescu au început, cu aproape o oră întârziere.

În prima parte a zilei, senatorii au avut de votat două cereri de reținere si arestare preventivă, în cazul pesediștilor Dan Șova și Darius Vâlcov. În timp ce fostul ministru al Transporturilor a fost salvat de senatori, fostul ministru al Finanțelor poate fi reținut de procurori și, ulterior, dacă instanța va decide, și arestat preventiv.

De ce este acuzat Theodor Nicolescu

Procurorii DNA au cerut reținerea și arestarea preventivă a deputatului PNL Theodor Nicolescu, acesta fiind acuzat de abuz în serviciu și luare de mită. Nicolescu este suspectat în același dosar cu fostul șef al ANI, Horia Georgescu.

Procurorii DNA au cerut reținerea și arestarea preventivă în cazul lui Theodor Nicolescu, cele trei infracțiuni de abuiz în serviciu de care este suspectat având consecințe deosebit de grave. Potrivit DNA, deputatul a obținut, pe vremea când era în conducerea ANRP, „un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul”.

„În cursul anului 2008, inculpatul NICOLESCU THEODOR-CĂTĂLIN, împreună cu ceilalți membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a emis în cazul a trei dosare, titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor și nici prevederile art. 10 alin. 6 și 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire”, se arată în comunicatul DNA.

Concret, susțin procurorii, Comisia Centală pentru Stabilirea Despăgubirilor a aprobat un raport de evaluare, realizat de expertul evaluator Neculai Nistor, prin care a stabilit pentru un teren de peste 55.000 de metri pătrați o valoare de 84.546.000 de lei, adică 1.526 lei/metru pătrat, o sumă supraevaluată. Astfel, prejudiciul s-ar ridica la peste 13 milioane de euro.

„La data de 10.11.2008, în condițiile sus menționate, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Drulă Dorin Cornel, în dosarul de despăgubire înregistrat sub nr. 26600/CC/2006, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 1.535 metri pătrați și construcție demolată de 2.137.636 euro, respectiv 7.851.965 lei, prin supraevaluarea acestora cu suma de 1.730.554 euro, echivalentul a 6.510.865 lei prejudiciind cu această sumă bugetul de stat și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de către o persoană. La data de 02.09.2008, în condițiile sus menționate, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Hanu Alexandru-Florin în dosarul de despăgubire nr. 13653/FFCC/2008, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudești – Cioplea, actualmente sector 3 București, de 104.640.072 euro (375.050.942 lei) prin supraevaluarea acestuia cu suma de aproximativ 60 milioane euro, prejudiciind cu această sumă bugetul de stat și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de către trei persoane”, se arată în comunicatul DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Deșeurile descoperite de poliţişti la frontieră s-au dublat în 2024