Cum traduc senatorii care l-au salvat pe Șova de justiție mesajele critice ale ambasadelor. Jipa, senatoarea cu mir: „România a ajuns o colonie. Nu trebuie să lingem clanțele unora sau altora”

Gândul a prezentat ieri înregistrarea votului din Parlament în cazul Dan Șova, în care se poate observa cum 35 de senatori din majoritatea guvernamentală au votat împotriva solicitării DNA privind reținerea arestarea preventivă a senatorului Dan Șova. Cazul nu a rămas fără ecouri, ambasadele SUA, Marii Britanii și Olandei criticând dur votul din Parlament. Comisia Europeană a sancționat și ea votul din Senat. Chiar dacă a primit 79 de voturi pentru încuviințarea reținerii și arestării, Dan Șova a răsuflat relaxat la finalul ședinței de plen.

În Regulamentului Senatului se prevede că reținerea și arestarea sunt încuviințate cu jumătate plus unu din numărul senatorilor, chiar dacă în Constituție scrie că hotărârile Parlamentului se adoptă cu jumătate plus unu din numărul celor prezenți. DNA a cerut CSM să sesizeze Curtea Constituțională privind existența unui conflict între instituții, lucru pe care l-a făcut și Administrația Prezidențială. Fostul președinte Traian Băsescu l-a atacat pe președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, afirmând că ar trebui depusă o plângere penală împotriva acestuia. Gândul a încercat să vadă care este reacția senatorilor care au votat împotriva solicitării DNA după apariția criticilor externe.

Jipa: Nimeni nu are dreptul să se amestece în treburile statului nostru

„Știți cum mi se par mie aceste poziții? Of, Doamne, mi se pare că România a ajuns o colonie. Cine are dreptul să se amestece, pentru ce? Noi nu mai avem economie, am făcut o serie de sacrificii să intrăm în UE. Nimeni nu are dreptul să se amestece în treburile statului nostru, dacă vrem să ne mai numim stat, ce să mai vorbim de stat de drept. Nu primesc niciun fel de palme peste ochi de la nimeni și aceste lucruri se datorează faptului că anumiți colegi ai noștri, pe la Bruxelles, prin alte părți au spus lucruri care nu erau reale și vă dau un exemplu, Monica Macovei”, a fost reacția senatoarei UNPR, Ruxandra Jipa, când a fost întrebată de gândul despre votul din Senat și reacția oficialilor externi. Jipa a fost cea care l-a miruit pe Șova în plenul Senatului și a ținut o pledoarie pentru acesta de la tribună.

Ea a spus că nu trebuie să stăm cu „spinarea încovoiată” și nici să „lingem clanțele unora și altora”, aluzia fiind făcută la criticile venite din partea ambasadelor și Comisiei Europene.

„Nu trebuie să ne ducem să ne plângem la ambasade, nu ei au venit să constare, ci de la noi s-au dus oameni să-i informeze, asta e durerea mea. E grav că se întâmplă așa. Uitați-vă cât s-a schimbat atmosfera domnul Iohannis, cum e primit. Nu cred că domnul Iohannis va primi ordine de la baze sau un secretar al ambasadei. Știți de ce a criticat, pentru că nu a fost bine informat, starea de normalitate, e starea de libertate. Ce pericol pentru ordinea publică mai prezintă un om pe care iei acum să îl arestezi că ai tu impresia că a săvârșit nu știu ce fapte în perioada când era avocat”, a afirmat pentru gândul senatorarea Jipa.

Senatoarea UNPR a precizat că a votat împotriva reținerii și arestării preventive a senatorului Șova.

„De ce să se facă cu mâna noastră un lucru care nu mi se pare corect. Nu mai există prezumpție de nevinovăție, ci de vinovăție. Omul acela era într-un moment atât de tensionat, este un om tânăr, am o fiică mai mică ceva decât dânsul, am simțit ceva ca pentru copilul meu, îl cunosc de ani de zile, e conferențiar universitar. Am simțit nevoie să-i distrag atenția cumva. M-am dus special la Ierusalim pentru o prietenă dragă. M-am dus să mă rog pentru ea. Știți că s-a făcut un miracol? Eu sunt cu sufletul curat, am făcut dreptate și când am fost judecător, nu am suportat nedreptatea”, a explicat momentul miruirii lui Șova în plenul Senatului.

Ilie Năstase: „Procurorii sunt puturoși”

O poziție fermă înmpotriva reacțiilor ambasadelor, în special cea a Statelor Unite, a avut-o și Ilie Năstase, în prezent senator PC.

„Să le spuneți domnilor de la Ambasada SUA că noi, doi ani de zile, nu am avut ambasador, pe ei nu prea îi interesează de România. Pe ei i-a interesat doar scutul ăla, cu care ni i-am pus în cap pe ruși. Ce respect e ăsta? Reciprocitatea nu prea o văd. Noi avem nevoie de niște vize, dar la scut l-am pus imediat. Mie nu prea îmi place treaba asta, nu prea o înghit. Eu știu că atunci când faci o afacere, dai ceva și ți se dă ceva. Noi am tot dat. Domnilor de la Ambasada SUA, mai încet. Mai încet cu declarațiile”, a spus Ilie Năstase, contactat de gândul.

Mai multe, fostul tenismen se arată foarte nemulțumit de faptul că trebuie să se pronunțe pe cererile procurorilor de începere a urmăririi penale și de arestare preventivă, făcute în cazul unor colegi. În opinia sa, el „a fost ales ca să facă legi”, nu să voteze urmăriri penale.

În plus, Ilie Năstase susține că procurorii din România sunt „niște puturoși” pentru că apelează la arestul preventiv și se folosesc de denunțuri, fără a avea probe.

„La noi, procurorii sunt puturoși, pe românește. E foarte ușor să-l iei pe unul să denunțe ca să-ți faci tu treaba. Ei ar trebui să facă treaba și să aducă dovezi. Eu dacă mă duc în Franța și acuz pe cineva, mă duc cu dovezi, nu invers. Nouă nu ne-a prezentat nimeni dosarul în Senat ca să vedem dacă sunt probe. Eu am vorbit cu mulți băieți. Se pun presiuni foarte mari pe noi ca să facem treaba asta”, a mai spus senatorul.

Marian Pavel: „Ce a făcut Senatul României ieri nu a intervenit în actul de justiție”

Vizibil deranjat de faptul că îl chestionăm în legătură cu votul dat în cazul lui Dan Șova, senatorul PSD Marian Pavel susține că imaginea României nu va fi afectată după decizia Senatului, în ciuda multiplelor reacții de la partenerii internaționali.

„Este votul meu. Nu cred că România va avea de suferit de pe urma unui vot. Iar ceea ce a făcut Senatul României ieri nu a intervenit în actul de justiție pentru că senatorul Șova este cercetat în continuare, senatorul Șova, în momentul în care va fi condamnat definitiv, dacă va fi condamnat definitiv, se va duce, dacă va fi condamnat definitiv cu executare, se va duce să-și execute pedeapsa, dacă va fi achitat, va fi achitat”, a spus senatorul pentru gândul.

Întrebat dacă nu se va evidenția și acest aspect în viitorul raport MCV, senatorul PSD a amintit de cazul fostului șef al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, care a fost lăudat în rapoartele anterioare și care, acum, este arestat preventiv.

„Atunci nu ar fi bine să facem o adresă la ambasade, la parteneri, la toți, să-i întrebăm cum trebuie să votăm în cazul X, în cazul Y și de ce să mai votăm? „, a comentat el, ironic.

Mai mult, Marian Pavel susține că Senatul nu a intervenit în actul justiției și că România nu este singura țară în care există imunitate pentru aleși.

„Eu am încredere în judecători, dar am încredere și în instituția Senatului. Noi am avut ieri două opțiuni, una pro și una contra. E decizia Senatului, asta este”, a conchis pesedistul.

Chelaru: Sunt lucruri care mă pun pe gânduri

Președintele Comisiei de Revizuire a Constituției, Ioan Chelaru, apare în imaginile gândul că a votat împotriva solicitării DNA în cazul Dan Șova. El susține că votul este secret.

„Am dat un vot în raport cu probele pe care le-am văzut în dosarul trimis de DNA. Nu îmi permit să comentez reacțiile externe, dar orice lucru care privește o reacție negativă la adresa României ne îngrijorează. Este firesc, este organul care asigură independența justiției și e normal să sesizeze orice chestiune pe care o consideră necesară. Sunt lucruri care mă pun pe gânduri, sunt avocat, am văzut dosarul, am văzut ce probe sunt acolo pentru arestare, nu pentru trimitere în judecată. Faptul că este judecat în libertate nu înseamnă că s-a blocat justiția”, a declarat pentru gândul senatorul PSD, Ioan Chelaru.

Verestoy Attila: Justiția se face de judecător, nu de procuror

Senatorul UDMR Verestoy Attila, care apare pe înregistrarea gândul votând împotriva solicitării DNA în cazul Șova, a afirmat pentru gândul că cei care se uită la situația din România „pot constata că există un real pericol pentru democrație în momentul în care nu există un control riguros și foarte pertinent asupra activității decidenților”.

„În măsura în care legea este cum este, permisivă în acest sens și interpretabilă, încă există această portiță de a impune o barieră împotriva unor acte sunt premergătoare justiției. Justiția se face totuși de către judecător, nu de procuror. Nu s-a pus suficient accent pe faptul că urmărirea și cercetarea sunt în continuu permisive și obligatorii pentru Parchet, Poliție și cei îndreptățiți și obligați să facă aceste lucruri”, a fost poziția senatorului UDMR.

El a descris mesajele ambasadelor drept unele de „prudență și atenționare”. Verestoy Attila a atras atenția că regulamentul Senatului trebuie pus în concordanță cu Constituția.

„Nu vreau să acuz vreun senator că a avut vreun interes sau că a urmărit ceva prin acel vot. Să se analizeze situația juridică clară, care nu a fost încălcată cu niciun centimetru. Asta e legea, asta s-a aplicat”, a declarat pentru gândul senatorul UDMR.

Constantin Lazăr (PSD): Am primit sms-uri dojenitoare după vot

Senatorul PSD Constantin Lazăr a recunoscut că a votat împotriva solicitării DNA în cazul lui Dan Șova, afirmând pentru gândul că a primit „sms-uri dojenitoare” de la alegători după votul din Senat.

„Abia acum aud de ele, sunt în drum spre casă, dar toată lumea poate să aibă reacții la ce se întâmplă. Acesta este punctul lor de vedere, nu știu ce motivație concretă au, este firesc să se întâmple așa. Votul în cazul celor doi senatori nu s-a opus actului de justiție. În cazul lui Dan Șova este o interpretare constituțională. Oricum și cazul Șova și Vâlcov înseamnă că cercetările se pot desfășura și în condițiile în care au avut imunitate. Trebuie să ne îngrijoreze reacțiile, trăim într-o Europă unită și trebuie să ne îngrijoreze”, a fost răspunsul senatorului PSD întrebat despre reacția oficialilor externi.

El a precizat că votul din Senat a fost unul legal, dar că ar trebui modificată Constituția.

„Trebuie modificată Constituția, inclusiv la imunitatea parlamentarilor, ea nu ar trebui să existe. Nu văd cu ce am greșit dacă am votat pentru Dan Șova și împotriva lui Darius Vâlcov, ar fi o greșeală morală. Dacă ne uităm la rezultat, unde să vede blocarea justiției? Justiția nu a fost blocată, dacă numărul de voturi, am fi putut purta o discuție în acest sens. Misiunea mea a fost doar să votez într-un anume fel să acopăr cerințele celor care mi-au dat sms-uri”, a spus pesedistul.

Potrivit acestuia, pe telefonul său au venit zeci de sms-uri în care alegătorii îi spuneau cum să voteze în Senat.

„Am primit sms-uri din partea alegătorilor. Erau genul sunt x, din colegiul dvs și nu vreau să vă opuneți, dar am primit și sms-uri în cealaltă direcție. Am votat pentru Șova. Am avut sms-uri la nivelul general, dar noi nu ne-am opus justiției. Am primit sms-uri de ordinul zecilor. Am primit după vot o serie de sms-uri dojenitoare, pe bună dreptate, dar fapta era deja consumată. Din fiecare procedură din aceasta mai învățăm ceva”, a adăugat senatorul PSD, care a subliniat că poziția Comisiei Europene ar trebui „băgată în seamă”.

„Alo, nu se aude”

Contactat de gândul, senatorul PSD Cristian Dumitrescu a răspuns la telefon, dar când a auzit despre ce e vorba a spus că nu se mai aude, deoarece se află în Vrancea. „Nu se aude că sunt în Vrancea, vorbiți mai tare, mai sunați o dată”, a fost răspunsul lui Dumitrescu, după care nu a mai răspuns la apelurile telefonice ale redacției gândul.

Un răspuns similar a venit din partea senatorului Florinel Butnaru, care a dat vina pe zidurile prea groase ale unui spital, ziduri care nu permit o convorbire telefonică. Senatorul Gheorghe Pop a motivat că se află într-o ședință de consiliu local și nu poate vorbi.

La fel și senatorul Șerban Valeca. Contactat de gândul, acesta a spus că nu poate vorbi la telefon pentru că se află la volan, rugând reporterul să revină după jumătate de oră. După cele aproximativ 30 de minute, Valeca avea telefonul închis.

În același stil, mai dezintersat a fost și fratele primarului Constanța, senatorul Alexandru Mazăre, care a votat și el împotriva solicitării DNA în cazul lui Dan Șova. „Nu pot să vorbesc acum. Nu reveniți, nu mă interesează”, a spus el scurt.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
WhatsApp, două modificări revoluționare. Toți utilizatorii sunt afectați
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop...