Prima pagină » Știri » SECRETUL LUI DARIUS. Peste 100 de tablouri, între care unele de Picasso, Warhol sau Tonitza, ascunse de Vâlcov la prieteni, sub paturi și în dulapuri

SECRETUL LUI DARIUS. Peste 100 de tablouri, între care unele de Picasso, Warhol sau Tonitza, ascunse de Vâlcov la prieteni, sub paturi și în dulapuri

Darius Vâlcov, arestat la domiciliu în dosarul în care este cercetat pentru corupție, a venit la DNA, vineri, pentru a fi audiat, după ce la percheziții la firme și apropiați ai fostului ministru au fost găsite aproximativ o sută de tablouri, unele dintre ele semnate de Picasso, Baba și Warhol

Procurorii DNA au făcut joi 6 percheziții în București, Slatina și satul Crușovu din județul Olt (unde se află casa lui Lucian Șușală, apropiatul lui Vâlcov și cel care îi achiziționa tablourile de la licitații), la apropiații lui Darius Vâlcov. Anchetatorii au identificat 101 tablouri despre care au indicii că au fost achiziționate prin interpuși, de Darius Vâlcov, cu banii obținuți din mită, conform DNA.

„Ca urmare a perchezițiilor, s-au identificat 101 tablouri pe care figurează semnătura unor pictori celebri cum ar fi PABLO PICASSO (două gravuri și un desen în cărbune), ANDY WARHOL, NICOLAE TONITZA, ȘTEFAN LUCHIAN, GHEORGHE PETRAȘCU, CONSTANTIN PILIUȚĂ, CORNELIU BABA, HORIA BERNEA, OCTAV BĂNCILĂ”, informează DNA.

DNA a mai anunțat că a fost inițiată procedura de identificare a acestor tablouri, care au fost achiziționate de la case celebre de licitații, proces la care participă și o echipă de experți muzeografi și din domeniul artelor.

După expertiză, tablourile urmează să fie predate în custodia unei instituții specializate, care va aprecia dacă există posibilitatea ca „respectivele tablouri să fie expuse, până la finalizarea procesului penal și  stabilirea situației lor juridice”, conform DNA.

În urma cercetărilor, au fost identificate două case de licitații din București, de unde ar fi fost achiziționate tablourile, cele mai multe fiind cumpărate de Lucian Petruț Șușală pentru Darius Vâlcov.

Sursele citate au precizat că Darius Vâlcov intenționa să deschidă o galerie de artă în București, iar în acest scop luase un spațiu și începuse amenajarea, dar, din cauza cercetărilor, ar fi ascuns tablourile la patru persoane de încredere.

Anchetatorii ar fi găsit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi, din cauza faptului că Vâlcov și oamenii săi de încredere s-ar fi grăbit să le ascundă, au mai arătat sursele citate.

Anchetatorii au identificat cele aproximativ o sută de tablouri găsite la perchezițiile din dosarul fostului ministru al Finanțelor Darius Vâlcov și le-au trimis la expertiză unor specialiști evaluatori și muzeografi, printre operele de artă fiind și trei lucrări semnate Pablo Picasso.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că printre tablourile identificate se află trei opere de artă semnate Pablo Picasso – „Lupta Centaurilor, III”, „Pictor în atelier” și „Regele”.

De asemenea, au mai fost identificate tablourile: „Portret” – de Rudolf Schweitzer-Cumpăna, „Micul dejun” – de Eustațiu Stoenescu, „Lan de grâu”, „Grădina Cișmigiu” – de Samuel Mutzner, „Prapor” – de Horia Bernea, „Zână”, „Zâne”, „Victor Hugo” – de Andy Warhol.

Conform acelorași surse, din datele anchetei nu rezultă că Vâlcov era cunoscător de artă, dar a identificat în achiziția operelor de artă o posibilitate de a ascunde proveniența banilor obținuți prin traficarea influenței și fapte de corupție.

Tablourile ridicate la perchezițiile din dosarul lui Darius Vâlcov au fost date, vineri, unor specialiști evaluatori și muzeografi, pentru a fi expertizate, a declarat procurorul șef adjunct al DNA, Călin Nistor, precizând că operele de artă au fost cumpărate din străinătate, prin case de licitații, conform Mediafax.

Procurorul șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție a spus că este nevoie de o evaluare cât mai rapidă a operelor de artă găsite la perchezițiile din dosarul lui Vâlcov, pentru ca acestea să fie trimise în custodie unei instituții de profil, în condițiile în care la DNA nu există condiții optime pentru păstrarea unor astfel de obiecte.

„De astăzi, demarăm procedura de identificare-certificare, de către o comisie de specialiști în domeniu. Sperăm ca evaluarea să fie făcută cât mai rapid, pentru că sunt probleme legate de depozitarea acelor tablouri. Ele trebuie transmise unor instituții de profil”, a adăugat Călin Nistor.

Adjunctul șefului DNA a precizat că procurorii cunosc cu certitudine cui aparțin operele de artă, dar având în vedere că ancheta se află încă într-o fază incipientă, nu poate spune că acestea îi aparțin sau nu lui Darius Vâlcov.

Călin Nistor a mai spus că majoritatea operelor de artă găsite la perchezițiile din dosarul lui Vâlcov au fost achiziționate din străinătate, prin intermediul unor case de licitații.

Bărbatul care păstra tablourile, la mai multe adrese din județul Olt și din București, „nu a fost audiat în cadrul procesului penal”, a precizat Nistor.

Procurorul șef adjunct al DNA nu a dorit să comenteze decizia instanței de cercetare a lui Vâlcov în arest la domiciliu, și nu în arest preventiv, așa cum au cerut anchetatorii.


 

Cât valorează tablourile lui Vâlcov: un Renoir de 114.000 euro

Lucrările de artă găsite la perchezițiile din dosarul fostului ministru al Finanțelor Darius Vâlcov au valori cuprinse între 1.200 de euro, precum este „Prapor”, de Horia Bernea, și 114.000 de euro, un tablou semnat de pictorul Auguste Renoir, intitulat „Femme nue couchee”.

Anchetatorii au identificat cele aproximativ o sută de tablouri găsite la perchezițiile din dosarul fostului ministru al Finanțelor Darius Vâlcov și le-au trimis la expertiză unor specialiști evaluatori și muzeografi, printre operele de artă fiind și trei lucrări semnate Pablo Picasso.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că printre tablourile identificate se află trei opere de artă semnate Pablo Picasso – „Lupta Centaurilor, III”, „Pictor în atelier” și „Regele”.

De asemenea, au mai fost identificate tablourile: „Portret” – de Rudolf Schweitzer-Cumpăna, „Micul dejun” – de Eustațiu Stoenescu, „Lan de grâu”, „Grădina Cișmigiu” – de Samuel Mützner, „Prapor” – de Horia Bernea, „Zână”, „Zâne”, „Victor Hugo” – de Andy Warhol.

Tablourile „Lan de grâu” și „Grădina Cișmigiu”, ambele realizate de pictorul Samuel Mützner, au fost scoase la vânzare în 2013, la casa de licitații Goldart din București. Astfel, tabloul „Lan de grâu”, realizat în ulei pe carton, nesemnat, dar pe verso având o autentificare din partea nepotului artistului și care provine din colecția familiei, a fost adjudecat cu suma de 4.000 de euro, sub prețul estimat.

De asemenea, tabloul „Grădina Cișmigiu”, al aceluiași pictor, o operă în ulei pe carton, ce are autentificarea nepotului artistului și provine din colecția familiei, a fost cumpărat cu suma de 3.000 de euro, sub prețul estimat, tot în 2013.

Pe de altă parte, un alt tablou găsit de procurorii DNA este „Prapor”, de Horia Bernea, realizat în ulei pe pânză, semnat și datat dreapta jos, cu violet. Opera, intitulată stânga jos, cu violet, „PRAPOR”, a fost adjudecată în 2014, la o licitație Artmark din Capitală, pentru suma de 1.200 de euro.

O altă pictură este „Micul dejun”, de Eustațiu Stoenescu, în ulei pe carton, care a fost vândută la o licitație a casei Artmark, în anul 2014. Semnat, intitulat, localizat și datat „E. Stoenesco, «Interieur», Paris, 1949”, tabloul a fost adjudecat cu suma de 2.600 de euro.

Totodată, desenele din tuș pe hârtie „Zână” și „Zâne”, de Andy Warhol, apar pe site-ul casei de licitații Christie’s cu o valoare estimată cuprinsă între 5.000 și 7.000 de dolari, respectiv 4.000 și 6.000 de dolari.

O piesă mai scumpă găsită de procurorii DNA este „Victor Hugo”, de Andy Warhol, un desen în grafit, care apare pe site-ul de licitații online Christie’s cu o valoare estimată între 20.000 și 30.000 de dolari.

De asemenea, un alt tablou despre care procurorii afirmă că îi aparține lui Darius Vâlcov, intitulat „Femme nue couchee”, de Auguste Renoir, a fost adjudecat cu suma de 114.963 de euro, potrivit site-ului de licitații cornettedesaintcyr.fr.

Unele dintre tablourile găsite de procurorii DNA nu au fost identitificate în niciun catalog de profil și nici nu au fost expuse public, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, specialiști în domeniu.

Pe de altă parte, în ceea ce privește cele trei lucrări de Pablo Picasso, specialiștii contactați de Mediafax au precizat că nu pot face o estimare, având în vedere că în România nu există experți evaluatori în opera celebrului artist.

Darius Vâlcov este, de joi seară, în arest la domiciliu, după ce judecătorul de drepturi și libertăți de la Înalta Curte de Casație și Justiție a respins cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a fostului ministru al Finanțelor. Decizia a fost contestată de procurorii DNA și urmează să se judece tot la instanța supremă, care va stabili dacă Vâlcov va rămâne în arest la domiciliu, va fi cercetat sub control, judiciar sau va fi arestat preventiv.

Darius Vâlcov a stat de miercuri până joi în arestul Poliției Capitalei, după ce a fost reținut pentru 24 de ore de către procurorii DNA, în urma avizului dat de Senatul pentru reținerea și arestarea fostului ministru.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție îl acuză pe Darius Vâlcov de trafic de influență, după ce el ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate.

În același dosar, DNA a cerut Senatului un nou aviz, marți, pentru arestarea lui Vâlcov, acesta fiind suspectat și că a folosit informații obținute când a fost primar, senator și ministru, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură. Procurorii susțin că aceste firme erau deținute de Vâlcov, dar erau administrate prin interpuși.

Potrivit DNA, Darius Vâlcov ar fi obținut, astfel, mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat Renoir, un tablou inscripționat Jean Cocteau și o pictură pe lemn, inscripționată Aurel Acasandrei, precum și sumele de 90.000 de dolari și 1.323.850 de lei. Anchetatorii susțin că banii și bunurile au fost depozitate într-un seif.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că seiful se afla în casa deputatului PSD Daniel Bărbulescu, prieten al fostului ministru al Finanțelor.

Această a doua cerere formulată de DNA în cazul lui Vâlcov va intra în perioada următoare în circuitul parlamentar.

Darius Vâlcov i-a înaintat, în 15 martie, premierului Victor Ponta demisia din funcția de ministru al Finanțelor, dar Ponta a precizat, inițial, că acesta va rămâne ministru până la finalizarea noului Cod Fiscal. După ce DNA a anunțat că cere arestarea lui Vâlcov, premierul a anunțat că a aprobat demisia lui și că va prezenta în cel mai scurt timp președintelui Klaus Iohannis o propunere pentru portofoliul Ministerului Finanțelor. Vineri, după ce a discutat cu premierul, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care a luat act de demisia lui Darius Vâlcov și cel prin care premierul Victor Ponta a preluat interimatul la Ministerul Finanțelor.

DNA arată, în referatul cauzei, că în 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe Darius Vâlcov, care la acel moment era primar al municipiului Slatina. Omul de afaceri i-a propus lui Vâlcov ca, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, pentru a câștiga licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.

În final, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări.

„Administratorul societății și suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit, de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei și numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăți în contul societății”, potrivit procurorilor anticorupție.

În același dosar mai sunt urmăriți penal primarul din Slatina, Minel Prina, în cazul căruia instanța supremă a decis să fie plasat în arest la domiciliu, precum și Lucian Petruț Sușală, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă administrată de Primăria Slatina. În cazul acestuia, instanța supremă a decis arestarea preventivă. Prina este suspectat de complicitate la infracțiunea de trafic de influență, în timp ce Sușală este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la trafic de influență, evaziune fiscală și spălare de bani.

Anchetatorii au dispus, în același dosar, cercetarea sub control judiciar a lui Bogdan Petrică Timofte și a lui Cristian Constantin Tomescu, ambii fiind suspectați de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracțiunea de trafic de influență, evaziune fiscală și spălare de bani.

În referatul DNA cu propunerea de arestare pentru primarul Minel Prina și omul de afaceri Lucian Petruț Sușală, anchetatorii spun că Darius Vâlcov a primit „comisionul” în pungi de plastic, banii fiindu-i dați în tranșe cuprinse între 400.000 și un milion de lei, suspecți din dosar afirmând că au fost situații în care s-au înâlnit cu Vâlcov chiar și în cimitir.

Darius Vâlcov a avut două mandate de primar la Slatina, din 2004 până în 2012. În 27 martie 2012, Darius Vâlcov și-a anunțat demisia din PDL, partid al cărui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din funcția de primar în 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. La alegerile din iunie 2012, Darius Bogdan Vâlcov a fost reales primar al Slatinei cu peste 80 la sută din voturi, dar a renunțat la funcție câteva luni mai târziu, respectiv în decembrie 2012, când a fost ales senator de Olt din partea PSD.

Foto: EvZ.