Consilierul local Claudia Anastase, membru în Consiliul de Administrație al Liceului Teoretic „Gheorghe Șincai”, a declarat, vineri, că admiterea contestațiilor a avut la bază un viciu de procedură identificat în cazul sancțiunilor, astfel că procedura de sancționare poate fi reluată cu respectarea prevederilor din regulament.
„CA al Liceului Teoretic «Gheorghe Șincai» a decis admiterea a zece contestații depuse de zece dintre elevii sancționați și revocarea sancțiunilor în cazul acestora, pe baza unui viciu de procedură. Procedural, sancționarea elevilor ar fi trebuit propusă de Consiliul clasei, după care decizia trebuia aprobată de Consiliul Profesoral. Or în acest caz sancțiunea a fost decisă direct de Consiliul Profesoral, în urma anchetei interne desfășurată în acest caz. Acum, procedura de sancționare se poate relua, cu respectarea prevederilor din regulament. Ceilalți 51 de elevi care au fost sancționați și care nu au depus contestații, rămân cu sancțiunile aplicate”, a spus Anastase
Potrivit acesteia, printre cei zece elevi care au depus contestații se numără și cei doi care au fost sancționați cu mutarea în altă unitate de învățământ.
În februarie, 62 de elevi de la Liceul „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca au fost cercetați de o comisie internă de anchetă a școlii, fiind acuzați că au creat un grup privat pe Facebook, unde au postat comentarii denigratoare la adresa cadrelor didactice. În urma cercetărilor, 61 de elevi au fost sancționați cu mustrare scrisă sau mutarea în alte licee, plus scăderea notei la purtare, între 9 și 4.
Potrivit unui comunicat transmis atunci de conducerea Liceului Teoretic „Gheorghe Șincai”, nu s-au aplicat sancțiuni care prevăd exmatricularea elevilor, iar sancțiunile complementare, cum este scăderea notei la purtare, vor putea fi ridicate până la sfârșitul anului școlar, „dacă elevii dovedesc un comportament ireproșabil”.
Conducerea liceului a refuzat să spună însă câți elevi au primit mustrare scrisă și câți ar urma să fie mutați la alte licee, invocând „protejarea identității” acestora.
Alex Hosu, elevul de la Liceul „Gheorghe Șincai” din Cluj care a creat grupul de Facebook unde au fost publicate fotografii cu profesori, însoțite de injurii și comentarii ironice la adresa acestora, a scris atunci pe blogul său că liceul este un „Auschwitz școlar”, unde nu există libertate de exprimare și unde elevii sunt obligați să petreacă șase, șapte ore din zi.