Un stat european adoptă o controversată lege privind instituirea unei taxe de folosire a drumurilor publice. Ce îi transmite UE

Un stat european adoptă o controversată lege privind instituirea unei taxe de folosire a drumurilor publice. Ce îi transmite UE
Publicat: 28/03/2015, 16:13

Bundestag a adoptat legea vineri, cu 433 de voturi pentru, 128 împotrivă și șase abțineri. Deși Camera superioară, Bundesrat, va revizui legea la începutul lui mai, aceasta nu are competența de a opri implementarea sa, ceea ce înseamnă că taxa, care a provocat o dezbatere aprinsă în Germania, va fi introdusă cel mai probabil începând din 2016.

Toți șoferii care folosesc autostrăzile (Autobahnen) din Germania vor trebui să plătească o taxă, inclusiv cei străini, dar șoferii înregistrați în Germania – care vor plăti automat taxa atât pentru autostrăzi, cât și pentru drumurile importante – vor primi banii înapoi indirect, beneficiind de o reducere la taxa pentru vehiculele motorizate.

Din acest motiv, taxa va fi dezbătută de Curtea Europeană de Justiție, care va stabili dacă aceasta contravine sau nu normelor europene privind discriminarea.

Taxa este o promisiune de campanie a Uniunii Creștin Sociale (CSU), aripa bavareză a Uniunii Creștin Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel. La insistența CSU, aceasta a fost trecută în acordul de coaliție cu social-democrații semnat la sfârșitul lui 2013, relatează portalul TheLocal.de.

Într-un interviu acordat Phoenix, ministrul Transporturilor Alexander Dobrindt a descris legea ca fiind „importantă, urgentă și necesară” pentru a se strânge fonduri care să fie reinvestite în infrastructura de transport. El a adăugat că în pofida controversei, „majoritatea populației ne susține”.

„Timp de 12 luni au apărut aceleași argumente (împotriva taxei) și nu au fost aduse unele noi. Am obținut ceva în conformitate cu legislația UE”, a adăugat el.

Criticii au numit-o însă „taxa Pegida”, după numele mișcării de extremă dreapta care a apărut în Dresda anul trecut.

CSU există doar în Bavaria, iar adoptarea legii a deschis calea unor tensiuni mai vechi între „statul liber” și restul țării. Săptămânalul Die Zeit din Hamburg s-a plâns că țara este ținută ostatică de „populiștii bavarezi” și a avertizat asupra prejudiciilor cauzate de „încăpățânarea bavareză”.

Luni se vor face schimbări de ultim moment pentru ca legea să fie în acord cu legislația UE. Schimbarea care prevede ca legea să li se aplice și germanilor a fost făcută tot pentru ca aceasta să fie conformă cu legislația europeană. Dar aceasta înseamnă că toate plăcuțele de înmatriculare germane vor fi înregistrare – un mijloc necesar de a dovedi că germanii au condus pe drumurile pe care se aplică taxa. „Dezbaterea privind o taxă pentru străini a degenerat într-o dezbatere despre supravegherea germanilor”, s-a plâns Die Zeit.

Șoferii din afara Germaniei vor putea plăti taxa pentru un an, pe zece zile sau două luni. În plus, prețul acesteia va fi stabilit în conformitatea cu mărimea vehiculului și cantitatea de emisii poluante pe care le produce acesta. Nu toate vehiculele vor fi afectate de taxă, fiind scutite motocicletele, automobilele electrice, mașinile folosite de persoanele cu handicap și ambulanțele, potrivit Deutsche Welle.

Șoferii străini sunt scutiți de la plata taxei pentru drumurile importante, așa că aceasta nu îi va afecta pe cei care fac naveta pe distanțe scurte la graniță.

Guvernul speră ca această taxă să aducă venituri de 500 de milioane de euro anual, care să fie folosiți pentru construirea de drumuri.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor