Scurgerea de date a avut loc din vina unui angajat al Departamentului de imigrări care a trimis din greșeală un email către organizatorul australian al Cupei Asiei la fotbal, care a avut loc în Australia în ianuarie, arată The Guardian.
„Informațiile făcute publice sunt numele, data nașterii, titlul, poziția, naționalitatea, numărul pașaportului, numărul vizei și tipul de viză aparținând la 31 de lideri internaționali (președinți, premieri) care au participat la summitul G20″, arată o comunicare oficială a Comisiei australiene privind datele personale.
Cauza scurgerii de informații a fost eroarea umană, mai exact funcția „autofill” din programul de e-mail Microsoft Outlook a completat automat rubrica destinatarului documentului, astfel că acesta a ajuns la cine nu trebuia.
Australienii susțin că informațiile nu au ajuns în public și că acestea sunt limitate, precum și că cei care au primit e-mailul l-au șters permanent din sistemul lor.
Cu toate acestea, nu este clar dacă liderii internaționali au fost informați că datele lor personale au ajuns la un destinatar neautorizat, opoziția făcând presiune pe premierul Tony Abbott din această cauză.
Dezvăluirea acestei gafe vine în contextul în care recent în Australia au fost adoptate legi care obligă companiile de telecomunicații să stocheze anumite date ale utilizatorilor de telefonie și internet pe o perioadă de 2 ani, ceea ce a creat îngrijorări cu privire la siguranța datelor personale.
Același departament de imigrații din Australia a fost cel responsabil pentru cea mai mare scurgere de date personale din istoria țării, în februarie 2014, când detaliile personale ale peste 10.000 de deținuți, printre care și unii care solicitau azil politic, au fost publicate din greșeală pe internet.